ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη Φαρίν απ και το αλάτι και προσθέτουμε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από τη φέτα και το αυγό για άλειμμα.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και κατόπιν ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη.
Τρίβου ...
16 Δεκεμβρίου 2019
Τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας και… γεύσης σχετίζεται με την έξαρση της παιδικής παχυσαρκίας και γι αυτό πρέπει να καταναλώνεται σωστά και με μέτρο.
Όταν μιλάμε για κόκκινο κρέας αναφερόμαστε στο μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι, τα οποία είναι πλούσια σε πολύτιμα στοιχεία: σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και πρωτεΐνες.
Το κόκκινο κρέας είναι ακόμη το κύριο συστατικό των συνταγών που λατρεύουν τα παιδιά. Έτσι κάθε μαμά που μπαίνει στο πετσί του ρόλου της, όσο σκληρά εργαζόμενη κι αν είναι βρίσκει τον χρόνο για μια περιποιημένη μακαρονάδα με κιμά ή για ένα καλοφτιαγμένο ρολό με καρότα ή αυγά ή ακόμη για «κοκκινιστό», μπιφτέκια, γιουβαρλάκια, σουβλάκια, παστίτσιο…
Ο κατάλογος των πιάτων μακρύς κι αν προσθέσουμε και τις fast-food επιλογές (hot dog, χάμπουργκερ κλπ) ακόμη μακρύτερος με συνέπεια το κόκκινο κρέας να κυριαρχεί στο οικογενειακό τραπέζι. Συνθήκη που κάνει κακό στην υγεία.
Οι επιστήμονες καταδεικνύουν το κόκκινο κρέας ως παράγοντα έξαρσης της παιδικής παχυσαρκίας και ακολούθως, παράγοντα εμφάνισης καρδιομεταβολικών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή. Οι μελέτες δείχνουν ότι όχι μόνο καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά και ότι σαμποτάρει το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, που θεωρείται πρότυπο για την πρόληψη σοβαρών νοσημάτων.
Πόσο είναι αρκετό;
Η συνιστώμενη πρόσληψη κόκκινου κρέατος για τα παιδιά και εφήβους (2-17 ετών) είναι μια με δύο μερίδες την εβδομάδα. Ως μερίδα ορίζουμε τα 60-150 γραμμάρια μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος. Συνήθως όμως ξεχνάμε να συνυπολογίσουμε σε αυτή την ποσότητα τα αλλαντικά, όπως και άλλα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος, τα οποία καταναλώνουν σε πολύ μεγάλη συχνότητα παιδιά και έφηβοι με την ευλογία μάλιστα των γονιών τους τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Το «αθώο» σάντουιτς με τυρί και ζαμπόν ή γαλοπούλα, σαλάμι κλπ είναι ένα παράδειγμα όπου καθημερινά καταναλώνεται από παιδιά και γονείς ως σχολικό κολατσιό ή σαν ελαφρύ γεύμα ή βραδινό. Η καθημερινή ποσότητα αλλαντικών αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μάλιστα επεξεργασμένου, που θεωρείται ακόμη πιο επιβαρυντικό για την υγεία καθώς περιέχει νιτρώδη άλατα, τα οποία είναι γνωστή καρκινογόνος ουσία, «κακό» λίπος και μπόλικο αλάτι.
Τι θέλουν να πουν οι επιστήμονες; Φυσικά όχι «κόψτε το κρέας» ή «γίνετε vegan», αλλά καταναλώστε το με μέτρο. Όταν μάλιστα έχετε μικρά παιδιά ή εφήβους στο σπίτι το κόκκινο κρέας είναι απαραίτητο συστατικό στο εβδομαδιαίο μενού στο οποίο πρέπει να υπολογίζεται μία με δύο φορές την εβδομάδα.
Τι άλλο μπορείτε να προσθέσετε στο πρόγραμμα της εβδομάδας προκειμένου να προσφέρετε στην οικογένειά σας πρωτείνες και καλά λιπαρά περιορίζοντας συγχρόνως το κόκκινο κρέας; Ψάρια, αυγά και όσπρια που εκτός από καλά λιπαρά περιέχουν βιταμίνες Α, D, E, K και πολύτιμα μέταλλα όπως χαλκό και ψευδάργυρο.
Αναζητήστε τις κατάλληλες συνταγές και σερβίρετέ τα με αυτοπεποίθηση: Θα τα βρουν πεντανόστιμα.