Η διατροφή του παιδιού είναι το Α και το Ω για τη σωστή ανάπτυξή του. Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος ειδικά στη σημερινή εποχή, καθώς το παιδί «βομβαρδίζεται» από ελκυστικές διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφών, γρήγορων φαγητών και σνακ, που δεν ...
13 Ιανουαρίου 2017
Η διατροφή στα παιδιά, είναι σημαντική όλες τις εποχές του χρόνου, ωστόσο οι ανάγκες του οργανισμού τους είναι ιδιαίτερα σημαντικές τον χειμώνα προκειμένου το σώμα να διατηρείται συνεχώς σε μια σταθερή θερμοκρασία. Αυτό επιτυγχάνεται με την πρόσληψη ενέργειας μέσω των τροφών.
Ποιες είναι όμως οι κατάλληλες τροφές που θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και θα ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού τους, τώρα που το έχουν περισσότερο ανάγκη;
Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα, δίνουν συμπυκνωμένη ενέργεια κρατώντας τα επίπεδα των καύσεων σταθερά με αποτέλεσμα να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του οργανισμού. Ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ταυτόχρονα ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού. Επίσης, περιέχουν μαγνήσιο με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από ιούς και βακτήρια.
Πιπεριές
Είναι τα λαχανικά που περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από τα γνωστά μας εσπεριδοειδή καθώς επίσης και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν αποτελεσματικά τη φυσική άμυνα του παιδικού οργανισμού.
Γιαούρτι
Πρόκειται για μια τροφή που ενισχύει τους μηχανισμούς φυσικής άμυνας του παιδιού μας και γι αυτό δεν πρέπει να λείπει από το εβδομαδιαίο διατροφικό του πρόγραμμα. Το γιαούρτι εφοδιάζει τον οργανισμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος αλλά και προβιοτικά που εξουδετερώνουν πιθανούς παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια λοίμωξη στο γαστρεντερικό σύστημα.
Γάλα
Το γάλα είναι ακόμα ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας σωστής ανάπτυξης. Εκτός από το ασβέστιο (για γερά κόκαλα και δόντια), περιέχει και σίδηρο που ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Επιπλέον, είναι άριστη πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών (Α, C, σύμπλεγμα B κ.λπ.) λιπιδίων και ιχνοστοιχείων.
Ελαιόλαδο
Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι αναμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής της διατροφής. Τα πολύτιμα στοιχεία του, ενισχύουν κατά πολύ τη φυσική άμυνα του. Επίσης το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων άσθματος εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης του.
Ψάρι, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας
Οι ζωικές πρωτεΐνες (π.χ. ψάρια, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας) με τα βασικά τους αμινοξέα, αποτελούν την πρώτη ύλη ώστε ο οργανισμός να συνθέσει τα αντισώματα που χρειάζεται για να αντισταθεί αλλά και να «πολεμήσει» τους ιούς που προσπαθούν να εισέλθουν στο σώμα.
Σπανάκι
Πλούσιο σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, με κυριότερο το φυλλικό οξύ, το οποίο εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA και, όπως κι οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για ένα υγιές ανοσοποιητικό του παιδιού μας.
Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος).