Ο Νοέμβριος είναι μήνας αντιγριππικού εμβολιασμού. Μην τον αφήσετε να περάσει έτσι: Εμβολιαστείτε.
Η γρίπη δεν είναι παίξε-γέλασε: Πρόκειται για μια σοβαρή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού, που εμφανίζεται στη χώρα μας συνήθως τον Οκτώβριο και επιδη ...
24 Φεβρουαρίου 2017
Τα παιδιά τρέχουν, παίζουν, πηδάνε και, δυστυχώς, χτυπάνε συχνά! Μια από τις πιο συνηθισμένες έγνοιες των γονιών είναι μήπως, χτυπώντας στο πρόσωπο, κάποιο δοντάκι τραυματιστεί και φύγει από τη θέση του! Κι επειδή σ' αυτή την περίπτωση η άμεση αντίδραση είναι σημαντική για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς το πρόβλημα, καλό είναι να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε!
Εάν το δόντι είναι νεογιλό
Όταν πρόκειται για κάποιο από τα πρώτα του παιδιού, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού αργά ή γρήγορα θα βγει το μόνιμο δόντι που θα το αντικαθιστούσε έτσι κι αλλιώς, οπότε δεν θα μείνει χωρίς δοντάκι για πολύ. Έτσι, δεν χρειάζεται να αναζητήσετε το δόντι (εκτός κι αν θέλετε να το βάλετε στο άλμπουμ με τα ενθύμια της παιδικής ηλικίας του), ούτε να προσπαθήσετε να το ξαναβάλετε στη θέση του -ειδικά αυτό, μην το τολμήσετε, γιατί εάν το χειριστείτε λάθος μπορεί να προκαλέσετε κάποιο τραυματισμό που ίσως επηρεάσει αργότερα και το μόνιμο δόντι το οποίο πρόκειται να ανατείλει σ' αυτή τη θέση. Απλώς, καθαρίστε το στόμα του παιδιού χρησιμοποιήστε μια αποστειρωμένη γάζα για να σταματήσετε την αιμορραγία (ζητήστε από το παιδί να τη συγκρατήσει σταθερά με τα δόντια και τα ούλα του). Ακόμα όμως κι αν πλέον το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε το καινούριο δοντάκι να βγει, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε άμεσα έναν οδοντίατρο για να εκτιμήσει την κατάσταση. Σε περίπτωση που δεν βρείτε πουθενά το δόντι, είναι πιθανό να έχει χωθεί μέσα στο ούλο -ο γιατρός θα ζητήσει να κάνετε ακτινογραφία για να εξακριβωθεί αυτό ή για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει τραυματισμός στο οστό.
Εάν το δόντι είναι μόνιμο
Σ' αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αντιδράσετε σωστά και άμεσα! Κατ' αρχήν, κρατήστε την ψυχραιμία σας γιατί και το παιδί θα είναι σίγουρα πολύ αναστατωμένο. Καθαρίστε το στόμα του και αναζητήστε το δόντι που έχει βγει. Εάν είναι λερωμένο μπορείτε να το καθαρίσετε με γάλα (που έχει pH πολύ κοντινό με αυτό του σάλιου) ή, εάν δεν έχετε εύκαιρο, με νερό. Μην χρησιμοποιήσετε σαπούνι. Προσοχή: δεν θα πρέπει να αγγίξετε καθόλου τη ρίζα του δοντιού και μην την καθαρίσετε από τυχόν κομμάτια ιστού που έχουν παραμείνει επάνω! Στη συνέχεια, βάλτε το σε ένα μικρό δοχείο μέσα σε σάλιο (ζητήστε από το παιδί να φτύσει μέσα στο δοχείο ή κάντε το εσείς, εάν εκείνο είναι πολύ ταραγμένο για να συνεργαστεί -διαφορετικά, η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι και πάλι το γάλα). Μην φυλάξετε το δόντι τυλιγμένο σε χαρτοπετσέτα γιατί θα στεγνώσει, περιορίζοντας τις πιθανότητες να γίνει επιτυχής επανασυγκόλησή του. Εάν όλα γίνουν γρήγορα και σωστά, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο οδοντίατρος να καταφέρει να ξαναβάλει το δόντι στη θέση του. Στην περίπτωση που το δόντι δεν βρεθεί ή δεν είναι εφικτό να ξανατοποθετηθεί στη θέση του, τότε ο οδοντίατρος θα φτιάξει ένα εμφύτευμα, με μια βάση τιτανίου που θα μπει στο οστό και επάνω στην οποία μετά από ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών θα ενσωματωθεί ένα τεχνητό δόντι.
Με τη συνεργασία της Ελευθερίας Ντίνα, χειρουργού-οδοντίατρου.