Ο Νοέμβριος είναι μήνας αντιγριππικού εμβολιασμού. Μην τον αφήσετε να περάσει έτσι: Εμβολιαστείτε.
Η γρίπη δεν είναι παίξε-γέλασε: Πρόκειται για μια σοβαρή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού, που εμφανίζεται στη χώρα μας συνήθως τον Οκτώβριο και επιδη ...
21 Μαρτίου 2016
Ακούμε συχνά ότι ένα παιδί έχει κρεατάκια, επειδή μιλάει «με τη μύτη» ή ροχαλίζει στον ύπνο του. Στην πραγματικότητα, όλα τα παιδιά έχουν «κρεατάκια». Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (τα λεγόμενα "κρεατάκια") αποτελούν μέρος του συστήματος άμυνας του οργανισμού μας στις φλεγμονές και στις λοιμώξεις. Αρχίζουν να αναπτύσσονται από τις πρώτες εβδομάδες της γέννησης ενός νεογνού, στο πάνω μέρος του φάρυγγα και ακριβώς πίσω από τις ρινικές χοάνες (το πίσω μέρος της μύτης). Μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου και περίπου στην ηλικία των 5-6 ετών, φθάνουν στο μέγιστο μέγεθός τους. Παραμένουν εκεί μέχρι την ηλικία των 12-14 ετών και κατόπιν ατροφούν και σχεδόν παύουν να υφίστανται εντελώς.
Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερτροφίας τους;
- Ένρινη ομιλία
- Συνεχές και συχνό ροχαλητό
- Επαναλαμβανόμενα επεισόδια εκκριτικής ωτίτιδας
- Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού.
- Βαρηκοΐα αγωγιμότητας και αίσθημα πληρότητας του αυτιού.
Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί έχει "κρεατάκια", θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ΩΡΛ, ο οποίος είναι πιθανό να κάνει ειδικό ενδοσκοπικό έλεγχο για να εκτιμήσει την κατάσταση, γιατί τα κρεατάκια δεν φαίνονται με γυμνό μάτι όπως π.χ. οι αμυγδαλές.
Γιατί πρέπει να αφαιρούνται;
Εάν τα "κρεατάκια" είναι υπερτροφικά, συχνά αποφράσσουν το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας και προκαλούν επαναλαμβανόμενα επεισόδια μέσης και εκκριτικής ωτίτιδας. Αυτή, προκαλεί βαρηκοΐα και η χρόνια παρουσίας της, καθυστερεί την ορθή ανάπτυξη του λόγου στα παιδιά, όπως και τα κάνει να γίνονται αδιάφορα στην τάξη και στο μάθημα.
Επίσης, η παρουσία υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων, αναγκάζει τα μικρά παιδιά να αναπνέουν συνεχώς από το στόμα, κάτι που αν γίνεται χρόνια δημιουργεί το λεγόμενο «αδενοειδές προσωπείο», δηλαδή μια δυσμορφία στη γνάθο και την οδοντοστοιχία που είναι δύσκολ αλλά και επώδυνο να επανέλθει.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επέμβαση;
Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 45 λεπτά της ώρας συνολικά και γίνεται με γενική αναισθησία. Ο γιατρός χρησιμοποιεί κλασικό νυστέρι ή υπερήχους για να αφαιρέσει τα κρεατάκια. Το παιδί θα χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες μετά την επέμβαση και στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι του. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η μετεγχειρητική αιμορραγία αλλά συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια. Το μόνο που χρειάζεται να προσέχει μετά ο μικρός ασθενής είναι η διατροφή του, δηλαδή για μια-δυο μέρες να τρωει τροφές μαλακές και υδαρείς, σε θερμοκρασίες δωματίου.
Με τη συνεργασία του Ιωάννη Α. Νάσιου, Md - Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου