Ο Νοέμβριος είναι μήνας αντιγριππικού εμβολιασμού. Μην τον αφήσετε να περάσει έτσι: Εμβολιαστείτε.
Η γρίπη δεν είναι παίξε-γέλασε: Πρόκειται για μια σοβαρή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού, που εμφανίζεται στη χώρα μας συνήθως τον Οκτώβριο και επιδη ...
1 Αυγούστου 2014
Το σωστό σωματικό βάρος είναι το κλειδί για μια υγιή καρδιά. Τα υπέρβαρα παιδιά είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε υπέρβαρους ενηλίκους. Η παχυσαρκία σε παιδιά και ενηλίκους σχετίζεται με πολλούς κινδύνους υγείας περιλαμβανομένων σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης, παθολογικών τιμών λιπιδίων αίματος και υπερχοληστερολαιμίας. Αν μείνουν χωρίς αντιμετώπιση, οι καταστάσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιοπάθεια και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σε όλα τα παιδιά πρέπει να ελέγχεται η χοληστερόλη δύο φορές, σε ηλικία 9-11 χρόνων και 17-21 χρόνων. Οι οδηγίες αυτές βασίζονται σε ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι νεαρής ηλικίας άτομα με αυξημένες τιμές χοληστερόλης εμφανίζουν πρώιμη αθηροσκλήρωση, ενώ παθολογικές τιμές λιπιδίων ανευρίσκονται συχνά σε παιδιά και σχετίζονται με παχυσαρκία. Ο έλεγχος των λιπιδίων θα βοηθήσει τον παιδίατρο να παρακολουθήσει το παιδί και να παρέμβει εγκαίρως, ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του μη σωστού σωματικού βάρους και ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής στην συνολική υγεία.
Αν ένα παιδί είναι παχύσαρκο, πρέπει να ελεγχθούν η αρτηριακή πίεση και οι τιμές των λιπιδίων. Αν αναρωτηθεί κανείς γιατί τόσα πολλά παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αρκεί να σκεφθεί τον τρόπο ζωής που υιοθετεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στη διαμόρφωση ανθυγιεινών προτύπων. Είναι δυστυχώς πολλές οι αιτίες που τα οδηγούν σε καθιστική ζωή χωρίς επαρκή φυσική δραστηριότητα. Πρέπει, λοιπόν, να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αλλάξει το περιβάλλον ή να βελτιωθούν οι συμπεριφορές υγείας στο ήδη υπάρχον πλαίσιο.
Γονείς και παιδίατροι πρέπει να μελετήσουν τον τρόπο που θα προσεγγίσουν το παιδί, το οποίο έχει πρόβλημα βάρους, βοηθώντας το να βελτιώσει το διαιτολόγιό του, τον τρόπο ζωής του και, συνολικά, τις συνήθειες που έχουν δυσμενή αντίκτυπο στην υγεία.
Πολλά από τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά νοιώθουν ντροπή και ενοχή για το βάρος τους, γεγονός που απαιτεί συγκεκριμένη και συγκροτημένη παρέμβαση. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές, χωρίς ενοχές, περιβάλλον για τα παιδιά αυτά, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε ουσιαστικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην επίτευξη αλλαγών τρόπου ζωής. Φορτώνοντάς τα με ενοχές και κατηγορίες, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να τα κάνουμε να νοιώσουν χειρότερα αντί να τους δώσουμε κίνητρα για να βελτιωθούν. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που τα δυσκολεύουν να εξασφαλίσουν υγιεινό τρόπο ζωής. Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για να διαχειρισθούμε το πρόβλημα του σωματικού βάρους και άλλων ευαίσθητων πτυχών του θέματος, είναι αυτή που επικεντρώνεται στα παιδιά με συμπάθεια και κατανόηση.
Αν αρχίσουμε από νωρίς, ίσως διασφαλίσουμε μια ζωή με υγεία.