Ο θηλασμός είναι ουσιαστικής σημασία διαδικασία, τόσο για την υγεία και τη φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού σας, αλλά και για τη δημιουργία ενός υγιούς και ισχυρού συναισθηματικού δεσμού μεταξύ σας, με πολλά οφέλη τόσο για εσάς όσο και για το ίδιο. Δυσ ...
17 Μαΐου 2017
Το μωρό σας έφτασε τον έκτο μήνα και πλέον αρχίζει να δοκιμάζει νέες τροφές. Οι τροφές που ετοιμάζονται στο σπίτι (κρέμες, σούπες κλπ) είναι μια πιο υγιεινή και οικονομική επιλογή σε σχέση με τις παιδικές τροφές του εμπορίου. Πώς όμως θα είμαστε σίγουροι ότι παρασκευάζουμε με ασφαλή τρόπο τα γεύματα του μωρού και δεν το εκθέτουμε σε μικροβιακές μολύνσεις; Οι παρακάτω οδηγίες θα πρέπει να ακολουθούνται από οποιονδήποτε ασχολείται με την προετοιμασία των βρεφικών τροφών.
1. Δώστε προσοχή στην αγορά των πρώτων υλών που χρησιμοποιείτε. Προσέξτε την εμφάνιση, το χρώμα, την ημερομηνία λήξης, καθώς επίσης και την υγιεινή των αποθηκευτικών χώρων των καταστημάτων που επιλέγετε.
2. Πλένετε και στεγνώνετε πάντα τα χέρια σας σχολαστικά πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία του φαγητού.
3. Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατό λιγότερο νερό για το πλύσιμο και το μαγείρεμα των τροφών προκειμένου να μειώσετε τις απώλειες σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το πλύσιμο δεν θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικό.
4. Χρησιμοποιείτε πάντα καθαρά σκεύη κι ένα καθαρό μίξερ για την πολτοποίηση των τροφών.
5. Μην εκθέτετε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 2 ώρες τους χειμερινούς ή πάνω από 1 ώρα τους καλοκαιρινούς μήνες.
6. Μπορείτε να διαχωρίσετε τον πολτό σε μικρές μερίδες τις οποίες μπορείτε να καταψύξετε, αλλά προσοχή: αποψύχετε και θερμαίνετε την πολτοποιημένη τροφή μόνο μία φορά.
7. Μην προσθέτετε αλάτι, ζάχαρη ή μέλι στα τρόφιμα προκειμένου το βρέφος να μη συνηθίζει σε τέτοιες γεύσεις από μικρή ηλικία.
8. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται νωπά τρόφιμα. Εάν δεν είναι δυνατόν τότε χρησιμοποιήστε κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Προσοχή στα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά να αναφέρεται στην συσκευασία τους ότι είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού.
9. Να ελέγχετε πάντα αν στο κατάστημα ο χώρος διάθεσης των προϊόντων είναι δροσερός και τα ευαίσθητα τρόφιμα διατηρούνται σε θερμοκρασία σωστή. Επίσης αν είναι καθαρός και δεν έχει εστίες μόλυνσης.
10. Χρησιμοποιείτε ξεχωριστές σανίδες κοπής για τα πουλερικά, το κρέας, τα ψάρια και για τα υπόλοιπα τρόφιμα ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση.
Είναι το μωρό σας έτοιμο να πάρει στερεά τροφή;
Για να αρχίσετε στερεές τροφές βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πράγματι ενδιαφέρεται για στερεά τροφή. Τα μωρά αυτά συνήθως σας κοιτάνε επίμονα όταν τρώτε και θέλουν να πάρουν το φαγητό από το στόμα σας. Αν αρχίσετε τη στερεά τροφή και το παιδί σας δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά, μη στεναχωριέστε. Αφήστε το για λίγες μέρες και ξαναδοκιμάστε. Δεν πρόκειται να πάθει οτιδήποτε το μωρό σας, επειδή θα αργήσετε να εισάγετε στερεά τροφή στο διαιτολόγιο του. Το γάλα αποτελεί μια πλήρη διατροφή για τις ανάγκες της ηλικίας του.
Ποια στερεά τροφή θα δώσω πρώτη στο μωρό μου;
Καλό είναι να αντικαταστήσετε στην αρχή το δεκατιανό (το δεύτερο γεύμα της ημέρας, που είναι γύρω στις δέκα το πρωί) με μια κρέμα ρυζάλευρο. Ετοιμάστε μερικές κουταλιές κρέμα ρυζάλευρο και αφήστε το να τη δοκιμάσει. Μην απογοητευτείτε αν το μωρό σας δεν τρώει με ενθουσιασμό από την πρώτη μέρα. Μπορείτε να αφήσετε να περάσουν ακόμα μερικές μέρες και να ξαναδοκιμάσετε.
Σε δέκα περίπου μέρες μπορείτε να αντικαταστήσετε το μεσημεριανό γεύμα με χορτόσουπα. Η βάση της χορτόσουπας καλό είναι να είναι η πατάτα. Στην αρχή βάλτε καρότο, κολοκύθι, αρακά και σιγά-σιγά κάθε 5-6 μέρες μπορείτε να προσθέτετε και ένα λαχανικό. Γενικά πρέπει να ακολουθείτε τον ακόλουθο χρυσό κανόνα. Να προσθέτετε στη διατροφή του μωρού ένα είδος λαχανικού κάθε φορά, έτσι ώστε αν το μωρό είναι αλλεργικό στο συγκεκριμένο λαχανικό να το ανακαλύπτετε αμέσως. Στην ηλικία των 6.5 μηνών μπορείτε να προσθέσετε στη χορτόσουπα και κρέας. Συστήνουμε να ξεκινήσετε με κοτόπουλο ή μοσχάρι.
Θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να βάζετε αλάτι στη χορτόσουπα του παιδιού, γιατί τα νεφρά δεν είναι ακόμα έτοιμα να αποβάλουν όλο το περίσσιο αλάτι.
Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη, διαιτολόγος- διατροφολόγος