Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
12 Ιουλίου 2016
Μπορεί ακόμα να μην μπορεί να σας μιλήσει, όμως το μωρό από τη στιγμή που αρχίζει να συνειδητοποιεί τον εαυτό του προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας με όποιο τρόπο μπορεί. Ποια σημάδια σημαίνουν «πεινάω», «νυστάζω», «θέλω να παίξω»;
Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετές μέρες ή και εβδομάδες μέχρι να μάθετε να αποκρυπτογραφείτε τη «γλώσσα» του μωρού σας, όμως είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα το ένστικτό σας θα σας βοηθήσει να τη μεταφράσετε. Έτσι, θα αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση ότι μπορείτε να αντιληφθείτε και να ικανοποιήσετε άμεσα κάθε ανάγκη του αλλά και θα αρχίσετε να δημιουργείτε έναν σθεναρό δεσμό ανάμεσά σας, που θα το κάνει να νιώθει αγάπη και ασφάλεια. Εμείς σας προσφέρουμε έναν μικρό οδηγό για να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που σας στέλνει για τις πιο βασικές από τις ανάγκες του.
«Πεινάω»
Το πρώτο πράγμα που κάνει το μωρό όταν θέλει να φάει δεν είναι να βάλει τα κλάματα. Για την ακρίβεια, έχει αρχίσει να σας ειδοποιεί ότι πεινάει αρκετή ώρα πριν αρχίσει να κλαίει. Συνήθως κάνει μικρές κινήσεις με το στόμα του, προσπαθεί να πιπιλίσει το χέρι ή το δάχτυλό του και βγάζει μικρές φωνούλες σαν να λέει «ετοιμάζομαι να βάλω τα κλάματα». Εάν δεν ανταποκριθείτε σ' αυτά τα μηνύματα, σύντομα θα βάλει μπροστά τα... μεγάλα μέσα, δηλαδή τα ουρλιαχτά. Ένας λόγος για τον οποίο είναι σκόπιμο να το ταΐσετε όσο ακόμα στέλνει τα λιγότερο έντονα σημάδια είναι ότι το κλάμα εξαντλεί τα βρέφη κι έτσι ίσως είναι πολύ κουρασμένο για να φάει μια ικανοποιητική ποσότητα εάν το αφήσετε πρώρα να κλάψει.
«Θέλω να παίξω»
Ο χρόνος που διαθέτουν τα βρέφη για να αλληλεπιδράσουν με τους γονείς τους μέσα στην ημέρα δεν είναι πολύς. Καθώς μεγαλώνουν όμως απολαμβάνουν τη μεταξύ σας σχέση όλο και περισσότερο και σιγά σιγά αρχίζουν να αποζητούν το παιχνίδι μαζί σας με όλο και πιο ξεκάθαρα σημάδια. Όταν το μωρό θέλει να παίξει ανοίγει διάπλατα τα μάτια του και προσπαθεί να αποκτήσει οπτική επαφή μαζί σας στρέφοντας το κεφαλάκι του προς το μέρος σας. Τα χειλάκια του στρογγυλεύουν, σαν να προσπαθεί να πει «ο». Παράλληλα, κουνάει τα πόδια και τα χέρια του, θέλοντας να τραβήξει την προσοχή σας και να σας προσεγγίσει. Εάν ανταποκριθείτε στο κάλεσμά του, θα σας χαμογελάσει ή θα αρχίσει να βγάζει χαρούμενες φωνούλες σαν να προσπαθεί να σας μιλήσει.
«Αφήστε με ήσυχο»
Όταν το μωρό θέλει να κάνει ένα διάλειμμα από το παιχνίδι και να ξεκουραστεί θα αρχίσει με τον τρόπο του να προσπαθεί να διακόψει την επικοινωνία του μαζί σας. Έτσι, θα γυρίσει το βλέμμα του μακριά από το πρόσωπό σας ή ακόμα θα στρίψει το κεφαλάκι του από την άλλη πλευρά. Παράλληλα, θα κλωτσάει και θα τεντώνει την πλάτη του σαν τόξο. Κάποια μωρά σ’ αυτές τις περιπτώσεις δείχνουν την παλάμη τους, σας να λένε πραγματικά «stop», ενώ άλλα ζαρώνουν το μέτωπό τους. Εάν αδιαφορήσετε για τα σημάδια και συνεχίσετε να παίζετε μαζί του πολύ σύντομα θα αρχίσει να κλαίει.
«Νυστάζω»
Σε κανέναν δεν αρέσει να αναγκάζεται να μένει ξύπνιος ενώ θέλει να κοιμηθεί και τα μωρά σίγουρα δεν αποτελούν εξαίρεση. Γι' αυτό, αν θέλετε να είναι ευχαριστημένο, καλό είναι να το βάλετε για ύπνο αμέσως μόλις αρχίσουν τα σημάδια της νύστας. Αυτά συνήθως είναι:
- Σταματάει να βγάζει ήχους
- Δεν δείχνει ενδιαφέρον για τα παιχνίδια και τους ανθρώπους
- Κάνει σπασμωδικές κινήσεις (ιδιαίτερα όταν μιλάμε για βρέφη)
- Χασμουριέται
- Σφίγγει τα χεράκια του σε μπουνίτσες
- Τρίβει τα μάτια και τα αυτιά