Όταν το βρέφος γεννιέται εξαρτάται απόλυτα από τους φροντιστές του για να επιβιώσει. Μάλιστα τους πρώτους μήνες της ζωής του, βρίσκεται σε μία συμβιωτική φάση με τη μητέρα, σε μία αδιαφοροποίητη ενότητα μαζί της. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, αρχίζει να σ ...
21 Μαρτίου 2016
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή και ποια η καλύτερη μέθοδος για να γίνει η μετάβαση του παιδιού από την κούνια στο κρεβάτι του;
Αν και δεν υπάρχει τυπικά η “σωστή” ηλικία για να πάει το παιδί από την κούνια σε μεγάλο κρεβάτι, στις περισσότερες περιπτώσεις η μετάβαση αυτή γίνεται κάπου γύρω στην ηλικία των 3 ετών. Πριν το μωρό κλείσει τα 2, δεν θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλές, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σφηνωθεί το κεφαλάκι του στο κενό που συνήθως υπάρχει ανάμεσα στην άκρη του κρεβατιού και τον τοίχο. Όμως από τα 3 και μετά, η απόφαση να μεταφερθεί ο ύπνος του από την κούνια στο κρεβάτι για «μεγάλα παιδιά» μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή προκύψει η ανάγκη.
Πότε είναι ώρα να σκεφτείτε ότι πρέπει να πάει σε μεγάλο κρεβάτι:
- Όταν το παιδί αρχίσει να κάνει ακροβατικά για να βγει από την κούνια. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να χτυπήσει εάν πέσει άτσαλα (κάτι που είναι πιο πιθανό όταν προσπαθεί να.... αποδράσει από την κούνια τη νύχτα ή μόλις έχει ξυπνήσει) θα πρέπει να το βάλετε σε κρεβάτι ή τουλάχιστον να κατεβάζετε τα κάγκελα για να το διευκολύνετε.
- Όταν βγάλει τις πάνες, ώστε να έχει τη δυνατότητα να σηκωθεί τη νύχτα για να επισκεφθεί την τουαλέτα.
- Όταν περιμένετε δεύτερο μωρό που θα χρειαστεί την κούνια. Σ’ αυτή την περίπτωση, καλό είναι η μετάβαση στο κρεβάτι να γίνει αρκετό καιρό πριν τη γέννηση του μωρού ώστε να μη θεωρήσει το «μεγάλο» παιδί ότι το αδερφάκι του ήρθε για να πάρει τα πράγματα που μέχρι τότε του ανήκαν.
- Όταν είναι πια αρκετά μεγάλο και δεν βολεύεται στην κούνια.
Το πρόβλημα συνήθως είναι ότι αυτή η καινούρια ελευθερία να σηκώνεται όποτε θέλει και να μπορεί μόνο του να κατεβαίνει από το κρεβάτι του σημαίνει περισσότερες νυχτερινές επισκέψεις στη δική σας κρεβατοκάμαρα.
Για να βοηθήσετε το παιδί να νιώσει ασφαλές στο νέο «βασίλειό» του ώστε να θέλει να μείνει εκεί όλη τη νύχτα -παρόλο που πλέον μπορεί να φύγει με συνοπτικές διαδικασίες- δοκιμάστε τα εξής κόλπα:
- Αφήστε το παιδί να πάρει μαζί του στο μεγάλο κρεβάτι κάποιο αγαπημένο αντικείμενο που είχε στην κούνια, όπως ένα κουβερτάκι (ακόμα κι αν είναι μικρό για το καινούριο του κρεβάτι), ένα κουκλάκι ή ένα κρεμαστό διακοσμητικό. Το αντικείμενο αυτό θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας γιατί θα του θυμίζει ένα χώρο που έχει μάθει να κοιμάται χωρίς προβλήματα.
- Καθιερώστε μια καινούρια ρουτίνα ύπνου. Μιας και πλέον υπάρχει περισσότερος χώρος στο κρεβάτι του, μπορείτε να ξαπλώνετε για λίγο δίπλα του και να διαβάζετε ένα παραμύθι ή να συζητάτε για ό,τι έγινε στη διάρκεια της ημέρας. Έτσι το παιδί θα χαλαρώσει και θα μπει πιο εύκολα σε διαδικασία ύπνου.
- Δείξτε ότι είστε σίγουροι για την απόφασή σας. Τα παιδιά διαισθάνονται πότε οι γονείς νιώθουν και οι ίδιοι ανασφάλεια για κάτι και τότε δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να προσαρμοστούν. Αν νιώσει ότι έχετε άγχος που δεν θα βρίσκεται πια τη νύχτα στο πιο «προστατευμένο» περιβάλλον της κούνιας του, θα αποκτήσει κι εκείνο.
- Κάντε ένα μικρό πάρτι γι αυτό το καινούριο βήμα του παιδιού σας προς την ανεξαρτησία και κάντε του δώρο σεντόνια και κλινοσκεπάσματα για το καινούριο κρεβάτι με τους αγαπημένους του ήρωες ή στα αγαπημένα του χρώματα.