Τα ινομυώματα περνούν απαρατήρητα ή αναστατώνουν τις ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση πάντως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
Τα ινομυώματα είναι συχνές καλοήθεις παθήσεις της μήτρας και εμφανίζονται σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 25% των γυναικών αναπαρ ...
11 Σεπτεμβρίου 2020
Η καθημερινή χρήση της μάσκας μπορεί κάποιες φορές να είναι ενοχλητική, αλλά μόνο προστασία μπορεί να προσφέρει.
Τους τελευταίους μήνες η μάσκα προστασίας έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας με σκοπό την προστασία από τον κορoνοϊό. Ιδανικά, θα ήταν προτιμότερο να μην υπάρχει σαν αξεσουάρ στην τσάντα και στην εμφάνισή μας, όμως η νέα πραγματικότητα και κανονικότητα έχει αλλάξει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Αν φοράς συχνά ή και καθημερινά τη μάσκα προστασίας, πιθανότατα θα έχεις αισθανθεί ότι ιδρώνεις, ότι «λιώνει» το μακιγιάζ σου λόγω της ζέστης, ίσως και κάποια αλλεργία ή φαγούρα από το υλικό της. Ακόμη, μπορεί να σε ενοχλεί και το λαστιχάκι που ακουμπάς στα αυτιά σου. Αυτές είναι οι προφανείς ενοχλήσεις από τη μάσκα προστασίας, που οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Κατά καιρούς, όμως, έχουν ακουστεί και άλλες βλαβερές συνέπειες από τη χρήση μάσκας, οι οποίες έχουν να κάνουν με την υγεία, την αναπνοή και τους πνεύμονες. Κάποιες από αυτές είναι αλήθεια, κάποιες όμως ανήκουν στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Για να είσαι ενημερωμένη παρακάτω ακολουθούν 3 μύθοι που πρέπει να γνωρίζεις…
MΥΘΟΣ 1: Η φθορά της μάσκας προκαλεί δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα
Οι ισχυρισμοί ότι η μάσκα είναι επιζήμια για τους πνεύμονες άρχισαν να κυκλοφορούν από την άνοιξη, που ξεκίνησαν οι συστάσεις για τη χρήση μάσκας, με σκοπό την πρόληψη κατά του κορονοϊού. Τότε, επικράτησε μια άποψη ότι η μάσκα προκαλεί δηλητηρίαση από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγει ο οργανισμός μας κατά την εκπνοή. «Η υπερκαπνία, δηλαδή η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, δεν μπορεί να προκληθεί με τη χρήση μάσκας. Το διοξείδιο του άνθρακα θα συσσωρευτεί αργά στη μάσκα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, το επίπεδο του διοξειδίου που ενδέχεται να συσσωρευτεί στη μάσκα είναι κυρίως ανεκτό σε άτομα που εκτίθενται σε αυτό. Μπορεί να έχετε πονοκέφαλο, αλλά πιθανότατα δεν θα υποφέρετε από άλλα συμπτώματα. Η μάσκα μπορεί να είναι άβολη για διάφορους λόγους γι’ αυτό όταν δυσανασχετήσετε μπορείτε να την αφαιρέσετε για λίγο. Ο οργανισμός μας είναι ικανός να αντιμετωπίσει μεγάλες ποσότητες οξέων εφόσον λειτουργεί σωστά, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», μας εξηγεί η Παθολόγος, Διαβητολόγος Κωνσταντίνα Αναγνωστοπούλου.
ΜΥΘΟΣ 2 : Η μάσκα στερεί οξυγόνο από τις αρτηρίες ή τους ιστούς των πνευμόνων
Μπορεί η μάσκα να είναι ενοχλητική, ωστόσο δεν εμποδίζει την πρόσληψη του οξυγόνου και την καλή αναπνοή μας. Μια πιθανή αίσθηση ότι δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε καλά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο και δεν έχουμε συνηθίσει να φοράμε μάσκα. Είναι απίθανο η χρήση πάνινων και χειρουργικών μασκών να προκαλέσει στέρηση οξυγόνου, επειδή καμία από αυτές δεν προσαρμόζεται σφιχτά στο πρόσωπο μας.
ΜΥΘΟΣ 3: Δε χρειάζεται πια να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους
Οι οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη χρήση της μάσκας είναι σαφείς εξ’ αρχής. Όλοι πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας αυτήν την εποχή για να προστατεύονται οι ίδιοι, αλλά και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ακόμη κι αν βρισκόμαστε σε ανοικτούς χώρους που έχει πολύ κόσμο, δεν ξεχνάμε ποτέ να προστατευόμαστε.
Με τη συνεργασία της Κωνσταντίνας Αναγνωστοπούλου, PhD, Msc, Ειδικό Παθολόγο-Διαβητολόγο, Επιστημονικό συνεργάτη διαβητολογικού κέντρου Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά.