Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
26 Νοεμβρίου 2020
Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά με προσπάθεια και υπομονή, σίγουρα θα τα καταφέρεις!
Θυμάσαι χρόνια πριν «έρθει» το μικρό σου, που ξενυχτούσες, επέστρεφες σχεδόν ξημερώματα στο σπίτι και ήσουν ο πιο ανέμελος άνθρωπος στον κόσμο; Τι σου θυμίσαμε τώρα… Η αλήθεια είναι πως παρόμοια ξενύχτια βιώνεις και όταν γίνεσαι μητέρα, με τη μόνη διαφορά ότι αυτά τα ξενύχτια δε συνοδεύονται από χαλαρότητα και ηρεμία.
Αντιθέτως, επικρατεί τρέξιμο για να βρεις τις πάνες, να φτιάξεις το γάλα του μωρού που παράλληλα μπορεί να κλαίει και στο τέλος να πρέπει να προσπαθήσεις να κοιμηθείς κι εσύ ξανά. Σουρεάλ καταστάσεις που θα θυμάσαι μετά από χρόνια και θα γελάς! Όλες οι νέες μανούλες βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις και για όλες είναι πρωτόγνωρο και δύσκολο. Με τις συμβουλές που σου δίνουμε παρακάτω όμως, θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις στον δύσκολο ρόλο της νέας μαμάς και να νιώθεις πιο ήρεμη μέσα στην ημέρα, μετά από απανωτά ξενύχτια. Γιατί αν εσύ αισθάνεσαι όμορφα, αυτό θα περάσει και στο μωρό σου.
- Κάνε τη στιγμή όσο πιο διασκεδαστική γίνεται για εσένα
Αφού έχεις συγκεντρώσει από νωρίς το απόγευμα σε ένα σημείο ό,τι θα χρειαστεί τη νύχτα το μωρό- από μπιμπερό, πάνες, μαξιλάρι μέχρι και το αγαπημένο του παιχνίδι- φρόντισε να έχεις κοντά σου και το… τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Αναρωτιέσαι πού θα σου χρησιμεύσει; Θα μπορείς με κλεφτές ματιές να βλέπεις την αγαπημένη σου ταινία ή ένα πρόγραμμα που σου αρέσει και παράλληλα να ταΐζεις ή να κοιμίζεις το μωρό. Έτσι, θα νιώσεις κι εσύ πιο χαλαρή και ήρεμη.
- Έλεγξε τις σκέψεις σου
«Δεν μπορεί να μου συμβαίνει αυτό. Είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Πώς θα τα καταφέρω;». Αν αυτές είναι οι σκέψεις σου σε καθημερινή βάση, τότε σίγουρα όλα θα είναι πιο δύσκολα. Κάνε, λοιπόν, πιο θετικές σκέψεις και συνειδητοποίησε πως τα ξενύχτια με το μωρό δε συμβαίνουν μόνο σε εσένα. Είναι φυσιολογικά, όλες οι μανούλες βιώνουν κάτι παρόμοιο και- εννοείται- πως θα έρθει η στιγμή που θα κοιμηθείς και πάλι όπως παλιά.
- Βάλε ένα χρονικό όριο
Από τις πρώτες κιόλας μέρες με το μωρό στο σπίτι, θέσε χρονικό όριο στον εαυτό σου. Αντέχεις μία ώρα ξενυχτιού; Δύο ή τρεις; Ανακάλυψε τις αντοχές σου και συζήτησέ το με τον σύντροφό σου, ώστε κι αυτός να βοηθά στη διάρκεια της νύχτας και να μη διαπραγματεύεστε ποιος θα αναλάβει το μωρό στις 3 τα ξημερώματα.
- Πήγαινε νωρίς για ύπνο
Μπορεί να θέλεις να καθαρίσεις την κουζίνα, να μαγειρέψεις ή να μιλήσεις με την καλύτερή σου φίλη στο τηλέφωνο, όταν το μωρό θα έχει κοιμηθεί νωρίς το βραδάκι. Και είναι απόλυτα φυσιολογικές ανάγκες όλες αυτές. Μήπως, όμως, να σκεφτείς τον ύπνο σου καλύτερα; Είναι μια καλή ευκαιρία για σένα να ξεκουραστείς αρκετές ώρες και να πέσεις νωρίς για ύπνο, ώστε και τη νύχτα να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες του μωρού. Ας είναι και 20.00 και 21.00 η ώρα, πέσε να κοιμηθείς και θα δεις πως την επόμενη μέρα οι αντοχές σου θα είναι πολύ περισσότερες.
- Ζήτησε βοήθεια αν τη χρειάζεσαι
Δεν είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια από τους γονείς σου, τα πεθερικά σου ή μια έμπιστη φίλη που ξέρεις ότι μπορεί να προσφέρει σε εσένα και το μωράκι σου. Για παράδειγμα, μπορείς να ζητήσεις από κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο να καθίσει δύο-τρεις ώρες το απόγευμα με το μωρό σου, ώστε να κοιμηθείς κι εσύ λίγο χωρίς άγχος ή να κάνεις κάποιες δουλειές που επείγουν.