Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
18 Δεκεμβρίου 2020
Οι περισσότερες μέλλουσες μανούλες στο άκουσμα ότι περιμένουν δίδυμα εκπλήσσονται. Χαίρονται, φυσικά, αλλά αμέσως μετά ένας καταιγισμός ερωτήσεων και αποριών «ταράζει» το μυαλό τους! Μάλλον κι εσύ κάτι παρόμοιο βιώνεις, αν ετοιμάζεσαι να φέρεις στον κόσμο δίδυμα το επόμενο διάστημα.
«Τι θα κάνω όταν θα κλαίνε και τα δύο παράλληλα;», «είναι μία πρόκληση όλο αυτό, σίγουρα θα χρειαστώ βοήθεια», «πρέπει να σκεφτώ πώς θα τα βάζω για ύπνο» και πολλά ακόμη ερωτηματικά έχουν ήδη δημιουργηθεί. Η μεγαλύτερη αγωνία σου, όμως, έχει να κάνει με τον θηλασμό. Έτσι δεν είναι;
Αν ο θηλασμός σε άγχωνε μία φορά πριν μάθεις πως περιμένεις δίδυμα, τώρα σε έχει προβληματίσει πολύ περισσότερο. Βλέπεις, το να πρέπει να βγάλεις επαρκή ποσότητα γάλακτος για να ταΐσεις δύο στόματα, το να πρέπει να θηλάσεις παράλληλα αν χρειαστεί, μέχρι και το να μάθεις τα «κουμπιά» του κάθε μωρού σου, απαιτεί σίγουρα υπομονή, προσπάθεια και χρόνο. Τίποτα, όμως, δεν είναι ακατόρθωτο. Και σίγουρα η διαδικασία του θηλασμού των διδύμων μπορεί να γίνει πολύ πιο απλή και εύκολη, αν ακολουθήσεις τα παρακάτω επτά μυστικά.
1. Ξεκίνα τον θηλασμό αμέσως μετά τον τοκετό
Σίγουρα, μία από τις αγωνίες σου είναι αν θα φτάνει το γάλα σου και για τα δύο παιδάκια σου. Για να τα καταφέρεις, λοιπόν, και να έχεις επάρκεια γάλακτος, καλό είναι να θηλάσεις αμέσως μόλις γεννήσεις και από εκεί και πέρα να θηλάζεις πολύ συχνά μιας και μόνο με τακτική διέγερση θα έχεις τη σωστή ποσότητα γάλακτος που χρειάζονται τα μωρά σου. «Το πρωτόγαλα, δηλαδή, το πρώτο γάλα που δίνει η μαμά από το στήθος της είναι “εμβόλιο’’ για τα νεογνά, μιας και περιέχει πληθώρα αντισωμάτων. Τα βασικά βήματα για έναν επιτυχημένο θηλασμό είναι τα εξής: η έναρξη του θηλασμού θα πρέπει να ξεκινήσει την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, μιας και αυτό βοηθά στην εγκατάσταση- όπως λέγεται- του μητρικού θηλασμού. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η επαφή της μητέρας με το παιδί δέρμα με δέρμα, αλλά και το “rooming in”. Rooming in λέγεται τα τελευταία χρόνια η συν-διαμονή των μωρών με τη μαμά στο δωμάτιο του μαιευτηρίου, κάτι που πλέον η μητέρα έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον γιατρό της και το μαιευτήριο, ώστε να έχει διαρκώς κοντά της τα μωρά της. Η μαμά, έτσι, μαθαίνει τις ανάγκες των μωρών- εφόσον μιλάμε για δίδυμα- και είναι προετοιμασμένη πιο σωστά να αντιμετωπίζει το ζήτημα του θηλασμού και στο σπίτι», λέει η μαία Βικτώρια Σιώτη.
2. Κοιμήσου στο ίδιο δωμάτιο με τα μωρά σου
Τον πρώτο καιρό καλό θα ήταν να βάλεις την κούνια με τα μωρά σου μέσα στο δωμάτιό σου, ώστε να έχεις άμεση επαφή μαζί τους. Έτσι, θα καταλαβαίνεις αμέσως πότε κλαίνε και πότε χρειάζονται το μητρικό γάλα σου.
3. Θήλασε τα μωρά σου παράλληλα ή ξεχωριστά
«Αν τα δίδυμα είναι πρόωρα, που είναι συχνό φαινόμενο, και παραμένουν σε θερμοκοιτίδα, τότε η μαμά αντλεί γάλα με το θήλαστρο και το πηγαίνει στο μαιευτήριο καθημερινά. Σε αυτήν την περίπτωση, η μαμά θα πρέπει να το αποδεχθεί, να μη στενοχωριέται και να σκέφτεται θετικά για να μπορεί να αντλεί επαρκή ποσότητα γάλακτος. Αν τα δίδυμα είναι τελειόμηνα και βρίσκονται στο σπίτι, τα αντιμετωπίζουμε σαν κανονικά μωράκια. Τα έχει στο σπίτι η μαμά και μπορεί να τα θηλάσει παράλληλα, αλλά και ξεχωριστά. Εμείς προτείνουμε τον ξεχωριστό θηλασμό τις πρώτες μέρες, ώστε η μαμά να νιώθει πιο ήρεμη, άνετη και να μην αγχώνεται. Όμως και ο ταυτόχρονος θηλασμός είναι εφικτός. Το σημαντικό είναι τα μωράκια να λαμβάνουν 8-12 γεύματα το 24ωρο, δηλαδή να θηλάζουν κάθε 2.5 με 3 ώρες. Σημαντικό είναι να καταγράφουμε πόσο γάλα έχουν πιει και πόσες λερωμένες πάνες έχουν τις πρώτες μέρες για να καταλάβουμε ότι τρώνε και αποβάλουν έτσι όπως πρέπει», επισημαίνει η μαία, Βικτώρια Σιώτη.
Και συνεχίζει: «Η μητέρα θα πρέπει να κάθεται σε μια άνετη στάση που να υποστηρίζει το σώμα, την πλάτη και τον αυχένα της. Η βοήθεια από μαξιλάρια ή μαξιλάρι θηλασμού είναι σημαντική, γιατί έτσι μπορεί να στηρίζει και τον εαυτό της, αλλά και το μωρό της.Η μαμά θα πρέπει να τοποθετεί στο στήθος πρώτα το μωρό που χρειάζεται περισσότερη βοήθεια. Αυτό θα το καταλάβει μόνη της. Οι μαστοί θα πρέπει να προσφέρονται εναλλάξ στα μωρά για ισότιμη διέγερση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι δύο τρόποι, δηλαδή ο ταυτόχρονος και ξεχωριστός θηλασμός, μπορούν να συνδυαστούν, ανάλογα με τις ανάγκες των μωρών. Επίσης, δε χρειάζεται οι μανούλες να αγχώνονται αν διαπιστώσουν ότι τα μωρά χάνουν βάρος. Τα δίδυμα χάνουν το 7%-10% του βάρους τους τον πρώτο καιρό και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Να προσθέσω, τέλος, πως είναι σημαντικό η μαμά να έχει δίπλα της πάντα ένα ποτήρι με νερό για να μη διψάσει. Έχει διαπιστωθεί πως ο θηλασμός αυξάνει την αίσθηση της δίψας και την ξηρότητα στα χείλη».
4. Ζήτησε από νωρίς βοήθεια
Το να έχει μια νέα μαμά ένα νεογέννητο μωρό μέσα στο σπίτι είναι ταυτόχρονα ευχάριστο, αλλά και δύσκολο. Ακόμα πιο απαιτητικό είναι να έχεις να φροντίσεις δύο μωράκια μαζί. Γι’ αυτό δεν είναι ντροπή, ούτε κακό να ζητήσεις βοήθεια από έναν κοντινό σου άνθρωπο για κάποιες ώρες της ημέρας. Θα είναι εκεί για εσένα, ώστε να σε βοηθήσει γενικότερα με τη φροντίδα του μωρού, αλλά και τις στιγμές που πρέπει να θηλάσεις. Κι αυτό είναι σίγουρα μεγάλη ανακούφιση. «Θα πρέπει από νωρίς να μπει στο ‘’παιχνίδι’’ και ο πατέρας του μωρού, να μάθει να το κρατάει και να το ρεύει. Να βοηθά τη σύζυγό του στην τοποθέτηση των μωρών στα στήθη της όταν το έχει ανάγκη. Φυσικά, τον πρώτο καιρό πρέπει να ρωτούν και οι δύο γονείς τη μαία ή τον γιατρό για συμβουλές και περαιτέρω βοήθεια. Είναι λογικό να μην τα γνωρίζουν όλα», εξηγεί η κ. Σιώτη.
5. Μπορείς να προσλάβεις μία βοηθό μητρότητας
Μια βοηθός μητρότητας είναι ο σωστός άνθρωπος που χρειάζεσαι για να διαχειριστείς τη νέα καθημερινότητά σου με τα δίδυμα. Μπορείς, λοιπόν, να προσλάβεις μία επαγγελματία, η οποία θα σε βοηθάει σε ό,τι έχει να κάνει με το μωρό σου. Από τον θηλασμό, τις στάσεις και τη σωστή ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται το μωρό σου μέχρι το πώς πρέπει να το βάλεις για ύπνο ή να το αλλάξεις. Θα γίνει ο άνθρωπός σου!
6. Θυμήσου ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό
Το γεγονός ότι τα μωρά σου είναι δίδυμα ή ότι μοιάζουν απόλυτα στην εξωτερική τους εμφάνιση, δε σημαίνει ότι είναι και οι ίδιοι άνθρωποι. Είναι δύο διαφορετικά πλάσματα, που μπορεί να έχουν και διαφορετικές ανάγκες. «Τα δίδυμα πρέπει να τρώνε όποτε το θέλουν και όσο θέλουν. Η μαμά με το πέρασμα του καιρού θα καταλάβει ακριβώς τι ζητάει το καθένα κάθε φορά», λέει η Βικτώρια Σιώτη.
7. Να είσαι καλή με τον εαυτό σου όσο μαθαίνεις να θηλάζεις τα δίδυμα
Ναι, μπορεί να εκνευριστείς ή να στενοχωρηθείς αν δυσκολεύεσαι να θηλάσεις σωστά τα μωράκια σου το πρώτο διάστημα. Δε φταις εσύ, όμως, και μην τα βάζεις με τον εαυτό σου. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι φυσιολογικό. Απλά χρειάζεται χρόνος μέχρι εσύ να μάθεις τα μωράκια σου και αυτά εσένα.
Ευχαριστούμε θερμά τη μαία, Βικτώρια Σιώτη, για τις επιστημονικές τις συμβουλές.