Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
26 Ιανουαρίου 2021
Ο ερχομός ενός μωρού στη ζωή κάθε γυναίκας είναι μεγάλο δώρο. Είναι η ολοκλήρωσή της, ένα μεγάλο μέρος της ευτυχίας της και ο λόγος να χαμογελά κάθε πρωί. Σίγουρα κι εσύ έχεις ήδη βιώσει όλα αυτά τα συναισθήματα. Αυτή η νέα συνθήκη, όμως, εμπεριέχει και αγωνίες, άγχος και ταλαιπωρία ορισμένες φορές. Μία από αυτές είναι και ο ύπνος του μωρού σου.
Πραγματικά, μπορείς να θυμηθείς πόσα βράδια έχεις μείνει άυπνη ή πόσες φορές έχεις ξυπνήσει στις τρεις τα ξημερώματα από τα κλάματα του μωρού σου το τελευταίο διάστημα; Μάλλον έχεις χάσει το μέτρημα κι εσύ η ίδια και ίσως κάποιες φορές να έχεις απηυδήσει κιόλας. «Δεν ξέρω πώς θα καταφέρω να το κοιμίσω», «γιατί κλαίει συνέχεια και δεν κοιμάται;», «τι μπορεί να κάνω λάθος;» και άλλες τέτοιες σκέψεις πιθανότατα να ταλανίζουν το κεφάλι σου. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι τόσο πολύ, όμως!
Όλη αυτή η κατάσταση είναι μέσα στο πρόγραμμα των πρώτων μηνών ζωής του μωρού και απλά χρειάζεται να κάνεις λίγη υπομονή. Θα δεις… Όσο περνούν οι μέρες θα τα καταφέρνεις ακόμα καλύτερα και ειδικά αν ακολουθήσεις τα πέντε tips που σου προτείνουμε παρακάτω, θα μπορέσεις να βρεις τα «κουμπιά» του μωρού σου, ώστε να το κοιμίζεις κάθε βράδυ με ευκολία. Έτσι, θα δώσεις ένα «τέλος» στη νυχτερινή ανησυχία του και -βέβαια- θα απολαύσεις και πάλι τον ύπνο σου!
Βοήθησε το μωρό σου να χαλαρώσει με λίγη μουσική
Όση ώρα θηλάζεις το μωρό σου ή το ταΐζεις ή του αλλάζεις πάνα για να είναι έτοιμο για ύπνο, μπορείς να βάλεις στο κινητό σου να παίζει απαλή, χαλαρωτική μουσική. Ίσως κι ένα νανούρισμα. Πίστεψέ μας! Σε χρόνο dt το μωρό σου θα κάνει τον πιο γλυκό ύπνο.
Απομάκρυνε από την κούνια του περιττά αντικείμενα
Μήπως η κούνια του μωρού σου είναι γεμάτη αρκουδάκια και μικροσκοπικά παιχνίδια; Αν ναι, τότε καλό είναι να τα απομακρύνεις, ώστε να δημιουργήσεις έναν άνετο χώρο για να κοιμηθεί το μικρό σου. Έτσι, κι εκείνο θα αισθανθεί βολικά να κουνάει τα χεράκια του και τα ποδαράκια του δεξιά και αριστερά και να μη βρίσκει εμπόδια όσο κοιμάται.
Κοιμήσου στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό σου
Δεν χρειάζεται να κοιμάστε μαζί στο ίδιο κρεβάτι! Αρκεί η κούνια του μωρού σου να βρίσκεται στο δωμάτιο που κοιμάσαι εσύ. Κι αυτό, γιατί η διαρκής παρουσία σου στον ίδιο χώρο με το μωρό σου, του δημιουργεί ασφάλεια και ηρεμία, με αποτέλεσμα να κοιμάται πιο γρήγορα και μάλιστα να κάνει ποιοτικό ύπνο. «Όπως συστήνουμε το rooming-in (συν-διαμονή του μωρού με τη μητέρα στο δωμάτιο του μαιευτηρίου) μετά τον τοκετό, έτσι προτείνουμε στις νέες μανούλες να κοιμούνται με το μωρό τους στο ίδιο δωμάτιο για το πρώτο εξάμηνο ζωής του. Όχι, όμως, στο ίδιο κρεβάτι. Απλά στον ίδιο χώρο. Το μωρό νιώθει μεγάλη ασφάλεια δίπλα στη μητέρα του έτσι και κοιμάται αβίαστα», εξηγεί η μαία, Βικτώρια Σιώτη.
Η θερμοκρασία του μωρού σου είναι σημαντική
Υπάρχει περίπτωση το μωρό σου να είναι ανήσυχο και να μην κοιμάται, επειδή ζεσταίνεται πολύ ή κρυώνει πολύ. Το σκέφτηκες ποτέ αυτό; Έλεγξε, λοιπόν, τη θερμοκρασία του βλέποντας αν έχει ιδρώσει ή αν έχει κρύα ποδαράκια και χεράκια και αναλόγως τοποθέτησέ του τα απαραίτητα σκεπάσματα στην κούνια.
Φτιάξε ένα πλάνο με τον σύντροφό σου
Για να μην ταλαιπωρείσαι μόνο εσύ με τα ξενύχτια και τα κλάματα του μωρού, καλό είναι να συζητήσεις με τον σύντροφό σου και να φτιάξετε ένα πλάνο για το πώς θα ενεργείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, όχι μόνο κι εσύ θα είσαι κάπως πιο ξεκούραστη, αλλά και το μωρό θα μπει σε πρόγραμμα και θα αρχίσει να μην έχει ανάγκη μόνο και αποκλειστικά εσένα.
Ευχαριστούμε θερμά τη μαία, Βικτώρια Σιώτη, για τις επιστημονικές τις συμβουλές.