Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί, όταν χτυπάς, ενστικτωδώς αγγίζεις την περιοχή που πονάει; Τι δύναμη έχει το χέρι μας; Αυτή η ασυνείδητη κίνηση μας προσφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και ζεστασιάς, καθώς η επαφή με την πληγείσα περιοχή ενεργοποιεί το σώμα ...
17 Ιουνίου 2021
Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των μαμάδων μετά τον τοκετό είναι ο θηλασμός. Για κάποιες γυναίκες τα πράγματα είναι πολύ εύκολα, ενώ άλλες προσπαθούν πολύ, τραυματίζουν τις θηλές τους ή δεν μπορούν -για διάφορους λόγους- να βγάλουν καθόλου γάλα. Μήπως κι εσύ ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία; Σε καταλαβαίνουμε απόλυτα!
Σίγουρα θα στενοχωρήθηκες που δεν μπόρεσες να θηλάσεις το μωρό σου και θα το προσπάθησες πολύ μέχρι να εγκαταλείψεις. Δεν πειράζει, όμως. Δε σε κάνει καλή ή κακή μητέρα ο θηλασμός. Ευτυχώς, υπάρχει και η λύση της φόρμουλας γάλακτος για το μωρό σου, η οποία θα του δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Να είσαι σίγουρη για αυτό!
Μόνο που θα πρέπει να είσαι σχολαστική με το μπιμπερό που βάζεις το γάλα του μικρού σου. Βλέπεις, η επαναλαμβανόμενη χρήση του μπουκαλιού σε συνδυασμό με την υγρασία του περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μικροβίων πάνω στο μπιμπερό. Αυτά, με τη σειρά τους, είναι πιθανό να εισχωρήσουν στον οργανισμό του μωρού σου όταν εκείνο θα πίνει το γάλα του και να το μολύνουν. Και σίγουρα αυτό είναι κάτι που δεν το θέλεις!
«Τα μωρά έχουν ανώριμο γαστρεντερικό σύστημα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξολοθρεύσουν τα μικρόβια που εισέρχονται στον οργανισμό τους», μας εξηγεί η παιδίατρος, Ηλέκτρα Χανιώτη. «Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή μέχρι και τον τέταρτο μήνα θα πρέπει οι μανούλες να αποστειρώνουν σωστά το μπιμπερό», συνεχίζει.
Ποιος ή ποιοι είναι, όμως, οι σωστοί τρόποι αποστείρωσης του μπιμπερό; Παρακάτω μπορείς να μάθεις!
Καυτό νερό
«Ο πιο παραδοσιακός τρόπος αποστείρωσης είναι με το βραστό νερό κατσαρόλας. Μέσα σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε νερό, το αφήνουμε να βράσει και να φτάσει στους 100 βαθμούς και τοποθετούμε το μπιμπερό για τρία λεπτά», λέει η κ. Χανιώτη.
Βρεφικός αποστειρωτής μπιμπερό
«Η πιο σύγχρονη μέθοδος αποστείρωσης είναι ο αποστειρωτής μπιμπερό. Η διαδικασία είναι η εξής: Πλένουμε καλά το μπουκάλι του μωρού μας με σαπούνι και με το ειδικό βουρτσάκι. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό και το βάζουμε στον αποστειρωτή», συμβουλεύει η κ. Χανιώτη.
Δεν αρκεί, όμως, μόνο η στιγμιαία αποστείρωση… Καλό είναι εμείς οι μανούλες να γνωρίζουμε πώς και για πόσο διατηρείται αποστειρωμένο το μπιμπερό. Έτσι, θα είμαστε σίγουρες ότι τα μικρά μας είναι καθ’ όλα ασφαλή. Σύμφωνα, λοιπόν, με την παιδίατρο, σε θερμοκρασία δωματίου μπορούμε να διατηρήσουμε μόνο για μία ώρα αποστειρωμένο το μπουκάλι του μωρού. Στο ψυγείο μπορούμε να το διατηρήσουμε για 24 ώρες, αφού όμως πρώτα το έχουμε ανοίξει για να φύγει εντελώς η υγρασία.
Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές της συμβουλές την παιδίατρο, Ηλέκτρα Χανιώτη.