Εκτέλεση
Νηστίσιμες συνταγές για παιδιά
Ρεβιθοκεφτέδες
Υλικά
- 250 ρεβίθια
- 1 μεγάλη πατάτα
- 1 μικρό ματσάκι δυόσμο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1 κ.γ. μαντζουράνα
- αλάτι, πιπέρι
- Αλεύρι για το τηγάνισμα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν 6-8 ώρες σε ζεστό νερό που έχουμε διαλύσει μαγειρική σόδα.. Βράζουμε την πατάτα μέχρι να μαλακώσει. Ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα χοντροκόβουμε στο multi ή στο μύλο των λαχανικών. Πολτοποιούμε την πατάτα, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε τα υλικά στα ρεβίθια, προσθέτουμε τη μαντζουράνα, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα σχετικά σφιχτό μείγμα.
Πλάθουμε μέτριους στρογγυλούς κεφτέδες και τους πασπαλίζουμε με αλεύρι. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει (σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα). Τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο καστανό χρώμα. Τους σερβίρουμε ζεστούς και μπορούμε (προαιρετικά) να τους συνοδεύσουμε με μια κρύα σάλτσα από γιαούρτι, ελαιόλαδο, ξύδι και ανθό κάππαρης!
Σουβλάκια για χορτοφάγους
Υλικά
- 1 μακρόστενη μελιτζάνα, κομμένη σε 8 φέτες
- 1 κολοκύθι, κομμένο σε 8 φέτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στα 8
- 4 μανιτάρια κομμένα στα 2
- 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε 8 κομμάτια
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε 8 κομμάτια
- 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε 8 κομμάτια
Για τη μαρινάδα
Υλικά
- ¾ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (προαιρετικά)
- χυμό από ½ λεμόνι
- ½ κ. γ. θυμάρι
- ½ κ. γ. ρίγανη
- 1 κ. σ. γεμάτη μουστάρδα
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα λαχανικά που έχουμε διαλέξει. Τα περνάμε σε καλαμάκια εναλλάξ και όταν τελειώσουν, τα τοποθετούμε σε μακρόστενο μπολ και τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Τα αφήνουμε στη μαρινάδα τουλάχιστον 1 ώρα, γυρίζοντάς τας μερικές φορές. Τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν απ᾿ όλες τις πλευρές. Εναλλακτικά, μπορούμε να μην τα βάλουμε σε καλαμάκια, αλλά να τα ψήσουμε σε σχάρα. Φτιάχνουμε μια σάλτσα μουστάρδας χτυπώντας, μουστάρδα, ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, τα περιχύνουμε και τα σερβίρουμε. Αν θέλουμε ναν δώσουμε περισσότερη γεύση, μπορούμε να προσθέτουμε ενδιάμεσα από τα λαχανικά, κομμάτια κεφαλοτύρι ή χαλούμι.
Μπιφτέκια λαχανικών
Υλικά
- 200 γρ. πατάτα
- 200 γρ. κολοκύθι
- 200 γρ. καρότο
- 200 γρ. μελιτζάνα
- 50 γρ. ντομάτα
- 40 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 40 ml ελαιόλαδο
- 40 γρ. κρεμμύδι
- Αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε την πατάτα και τη βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό, σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσει αρκετά. Πλένουμε πολύ καλά όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και στη συνέχεια τα τρίβουμε στον τρίφτη. Όταν η πατάτα κρυώσει, τη λιώνουμε με το πιρούνι. Αλατίζουμε όλα τα λαχανικά και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για 10΄.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C-200°C. Βάζουμε όλα τα υλικά –προσθέτουμε και αβγό αν θέλουμε – σε μια λεκάνη και τα αναμειγνύουμε. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και πλάθουμε 4 μπιφτέκια. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-25΄, γυρνώντας τα μπιφτέκια και από την άλλη πλευρά.
Spring Rolls
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- ½ λάχανο
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 3 καρότα
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 πορτοκαλί πιπεριά
- 1 φλιτζάνι αρακά
- ½ φλιτζάνι φύτρες φασολιών
- 4 κ. σ. σόγια σως
- Αλάτι, πιπέρι, κάρυ
- Ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο) για το τηγάνισμα
Για τη γλυκόξινη σως
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- ½ φλιτζάνι νερό
- ½ φλιτζάνι κέτσαπ
- ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι ξίδι (μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα αν θέλετε τη γεύση πιο ξινή)
- 1 κοφτή κ. σ. κορν φλάουερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα κόκκινο καυτερό πιπέρι ή μερικές σταγόνες ταμπάσκο
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το λάχανο, λίγο πιο χοντρό από ότι θα το κόβαμε για σαλάτα. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τρίβουμε το καρότο. Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα λαχανικά μας. Ρίχνουμε τη σόγια σως, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Αφήνουμε τα λαχανικά στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και μόλις είναι έτοιμα αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μια καλή πρέζα κάρυ. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν από τα υγρά τους.
Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε μια μεγάλη επιφάνεια, παίρνουμε το πρώτο φύλλο και σκεπάζουμε τα υπόλοιπα με μια βρεγμένη πετσέτα για να μην ξεραθούν. Κόβουμε το κάθε φύλλο στα 4 (σχηματίζοντας ένα σταυρό), και παίρνουμε μπροστά μας το πρώτο ορθογώνιο. Απλώνουμε λίγη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολάκι (όσο πιο σφιχτά μπορούμε).
Πριν τελειώσουμε το τύλιγμα βρέχουμε λίγο το φύλλο βουτώντας τα δάχτυλά μας σε ένα μπολάκι με νερό (θα κολλήσει καλύτερα το φύλλο και δεν θα ανοίξει στο τηγάνισμα).
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα ρολάκια λαχανικών μέχρι να ροδίσουν. Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να φύγουν τα περιττά λάδια.
Για τη σως: Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το κορν φλάουερ σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κορν φλάουερ και κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις δέσει η σάλτσα.
Tip! Μπορούμε αντί να τηγανίσουμε τα ρολά μας να τα τοποθετήσουμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, να τα αλείψουμε με λίγο λάδι και να τα ψήσουμε στο φούρνο. Θα γίνουν πολύ πιο light και υγιεινά!
Ριγκατόνι με πατζάρια
Υλικά
- 200 γρ. ριγκατόνι ή πένες
- 1/2 κιλό παντζάρια με τα χόρτα τους
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρά τοσταρισμένο
- 2 κ.σ. ξίδι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 200
ο C. Κόβουμε την πρασινάδα των παντζαριών αφήνοντας
2 εκ. μίσχου. Πλένουμε καλά τα παντζάρια αλλά δεν τα καθαρίζουμε. Τα βάζουμε στο φούρνο, σε ταψάκι με αλουμινόχαρτο ή σε πυρέξ, τα αλατίζουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν (να μπορούν να τρυπηθούν με μαχαίρι), περίπου 40'. Σ' ένα τηγανάκι λαδωμένο τοστάρουμε ελαφρά το κουκουνάρι, ανακατεύοντας για 1'-2'. Κόβουμε τα χόρτα των παντζαριών σε μικρά κομμάτια 3 εκ. Σ' ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3'. Προσθέτουμε το σκόρδο και το ξίδι και αφήνουμε 2'. Ρίχνουμε τα χόρτα των παντζαριών και 3 κ.σ. νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαραθούν και να μαλακώσουν περίπου 10'. Στη συνέχεια βράζουμε τα ζυμαρικά. Καθαρίζουμε τη φλούδα από τα παντζάρια και τα κόβουμε σε φετάκια. Ανακατεύουμε τα μισά στη σάλτσα. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στο σκεύος με τη σάλτσα, προσθέτοντας το μισό κουκουνάρι. Ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε στα πιάτα και βάζουμε από πάνω μερικά φετάκια παντζαριών και το υπόλοιπο κουκουνάρι.
Σημείωση: Σε αυτή τη συνταγή ταιριάζουν πολύ κομματάκια πανσέτας που έχουμε ξεροψήσει, εφόσον δεν την απαιτούμε νηστίσιμη.
Πηγή:
www.athinorama.gr/umami
Χταπόδι με μέλι
Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι μεσαίο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 1 κονσέρβα 400 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 φύλλο δάφνης
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το χταπόδι. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό μαζί με το φύλλο δάφνης και το σιγοβράζουμε για περίπου 20΄ μέχρι να κοκκινίσει. Αν θέλουμε να το σερβίρουμε με μακαρόνια, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Το σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. Δε βάζουμε αλάτι αμέσως γιατί το χταπόδι συνήθως έχει αρκετό δικό του. Παράλληλα φτιάχνουμε τη σάλτσα. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε 4 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε τον πελτέ και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το μέλι και βράζουμε για περίπου 10΄ μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Λίγο πριν τελειώσει να βράζει το χταπόδι προσθέτουμε τη σάλτσα και τα βράζουμε όλα μαζί για 10΄ περίπου να μελώσουν.
Πηγή:
gourmed.gr
Σπανακόρυζο
Υλικά
- 300 γρ.ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 4 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
- 1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
- 3-4 κ. σ. χυμό λεμονιού
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το σπανάκι και το ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) και το σκόρδο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε 3΄-4΄. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι και τον άνηθο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας 1΄-2΄. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι, 3 φλιτζάνια νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά, 40΄-45΄. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα αλατοπιπερώνουμε το σπανακόρυζο. Το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.
Κολοκυθόσουπα
Υλικά
- 1 κιλό γλυκιά κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
- 1 κόκκινο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
- 1 κλωνάρι σέλινο κομμένο σε κυβάκια
- 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
- 6 φυλλαράκια φρέσκο φασκόμηλο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- Αποξηραμένο τσίλι (σε νιφάδες)
- Αλάτι - πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει τον πάτο της. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά να κάψει λίγο και ρίχνουμε τα φυλλαράκια του φασκόμηλου ίσα-ίσα για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να πάρουν βαθύ πράσινο χρώμα και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε γρήγορα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας γιατί θα τα χρειαστούμε να τα διακοσμήσουμε πάνω από την σούπα μας.
Στο ίδιο λάδι (που είναι πλέον αρωματισμένο από το φασκόμηλο) θα ρίξουμε το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το τσίλι, αλάτι, πιπέρι και θα τα αφήσουμε να σοταριστούν για 10΄σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια θα ρίξουμε την κολοκύθα και το ζωμό λαχανικών και θα τα αφήσουμε να βράσουνε για μισή ώρα σε σιγανή φωτιά. Όταν θα καταλάβουμε ότι η κολοκύθα έχει μαλακώσει αρκετά τότε η σούπα μας είναι έτοιμη να την αλέσουμε μέσα στην κατσαρόλα με μπλέντερ χειρός ή στο μίξερ. Αφού την αλέσουμε δοκιμάζουμε μήπως χρειαστεί λίγο ακόμα αλατοπίπερο και είναι έτοιμη για σερβίρισμα!