Μαρμελάδα Ρόδι – Συνταγή και θρεπτικές ουσίες

Μαρμελάδα Ρόδι – Συνταγή και θρεπτικές ουσίες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Η θρεπτική αξία του ροδιού είναι αδιαμφισβήτητη. Βιταμίνες A,C,E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τανίνες, πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και τόσα ακόμα πολύτιμα συστατικά κατατάσσουν το ρόδι στις σούπερ τροφές. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η περιεκτικότητα του χυµού του σε αντιοξειδωτικά είναι τρεις φορές υψηλότερη από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.

Τώρα λοιπόν που είναι η εποχή του, ας το εκμεταλλευθούμε, τουλάχιστον για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών με μία απολαυστική μαρμελάδα ρόδι.

Υλικά

  • 1 κιλό ρόδια καθαρισμένα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμός από ένα λεμόνι
  • 1 βανίλια ή 1 ξύλο κανέλας

Οδηγίες

Το καθάρισμα των ροδιών απαιτεί λίγο χρόνο, αλλά είναι εύκολο. Κόβετε κυκλικά και αφαιρείτε τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και τη χαράζετε μέχρι το κάτω μέρος, χωρίς να πιέζετε πολύ το μαχαίρι, όπως κάνετε με το πορτοκάλι. Στη συνέχεια, ανοίγετε το ρόδι στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά μόνα τους να βράσουν. Ανακατεύουμε συχνά, ιδιαίτερα στην αρχή. 45 λεπτά αργότερα, τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Τοποθετούμε το σουρωτήρι μέσα σε μία λεκάνη. Παίρνουμε ένα κουτάλι (ή ό,τι άλλο σας βολεύει) και αρχίζουμε να πατάμε τα ρόδια. Με αυτόν τον τρόπο, στην λεκάνη θα πέσει όλος ο ζωμός και η ψίχα του ροδιού και στο σουρωτήρι θα μείνουν μόνο τα κουκούτσια. Στη συνέχεια παίρνουμε το μείγμα χυμού και ψίχας, το βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη και την βανίλια ή την κανέλα και συνεχίζουμε το βράσιμο. Λίγο πριν δέσει, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.