Αφήγηση Παραμυθιών: Πώς μπορεί να βοηθήσει στην ομιλία ενός μωρού

Αφήγηση Παραμυθιών: Πώς μπορεί να βοηθήσει στην ομιλία ενός μωρού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Λέγεται πως η αφήγηση παραμυθιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να κοιμηθεί το παιδί. Ωστόσο, τα παραμύθια είναι πολλά παραπάνω από αυτό και καλό θα ήταν οι γονείς να μην υποτιμούν τη σημασία τους στη νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Τα παραμύθια για μωρά μπορούν να βοηθήσουν αισθητά στην ομιλία τους, στην ανάπτυξη της φαντασίας και στην καλλιέργεια του λόγου τους. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ήδη, η ανάγνωση παραμυθιού μπορεί να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου με τα παιδιά.

Πρώτο βήμα είναι να αντιληφθείς τον πολύτιμο ρόλο των παραμυθιών και να επενδύσεις χρόνο σε αυτά. Παράλληλα, είναι σημαντικό όταν χρειαστεί να διαβάσεις το παραμύθι στο παιδί να είσαι γεμάτη ενέργεια και να παρουσιάζεις ενδιαφέρον για αυτό, καθώς αποτελεί έναν από τους τρόπους με τους οποίους θα έρθεις πιο κοντά με το μικρό σου. Η αφήγηση παραμυθιών είναι μια αμοιβαία διαδικασία που δεν έχει ως επίκεντρο μόνο το παιδί. Αν εσύ δεν δείξεις ενδιαφέρον για την ανάγνωση παραμυθιών, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα ενδιαφερθεί ούτε το παιδί.

Σύμφωνα με τον Albert Einstein «αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια». Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι υπάρχουν οκτώ είδη νοημοσύνης, καθένα από τα οποία πηγάζει από διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου. Έτσι, η αφήγηση των παραμυθιών συνδέεται με το ιδιαίτερο προφίλ της νοημοσύνης του παιδιού και την ανάπτυξη της πολλαπλότητάς της. Τα παραμύθια παρέχουν στα παιδιά πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα, ώστε να αναπτύξουν αποτελεσματικά ολόκληρο το φάσμα της νοημοσύνης τους.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως δεν χρειάζεται να περιμένεις το παιδί σου να μεγαλώσει αρκετά, ώστε να καταλαβαίνει την αφήγηση. Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του, το να του διαβάσεις παραμύθια απλά, περιγράφοντάς του τις εικονογραφήσεις, θα βοηθήσει το μωρό σου να καλλιεργήσει την ομιλία και την  αντίληψή του. Άλλωστε αυτό που βοηθά στην ανάπτυξη του μικρού σου περισσότερο από κάθε άλλο είναι η συνεχής επαφή με ερεθίσματα.

Την ίδια στιγμή, θα ήταν καλό για εσένα να διευρύνεις τα όρια της μεταδοτικότητάς σου, βάζοντας χρώμα και κατάλληλο τόνο στη φωνή σου, διαβάζοντας με παραστατικότητα, κάνοντας ζωντανούς ήχους και χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένες και κατανοητές προτάσεις.

πως-βοηθούν-τα-παραμύθια-τα-παιδιά-1

Δώσε ονόματα στις εικόνες

Στις μέρες μας τα εικονογραφημένα παραμύθια είναι χιλιάδες και αυτό σημαίνει πως με το να διαβάζεις όσα περισσότερα μπορείς στο μικρό σου, θα του δώσεις την ευκαιρία να διευρύνει σε μεγάλο βαθμό τους ορίζοντές του μέσα από εικόνες, ιστορίες και λέξεις που φτάνουν στα αυτάκια του. Άλλωστε τα μικρά παιδιά λατρεύουν να ακούνε ιστορίες.

Έτσι, ενώ τους διαβάζεις τα εικονογραφημένα παραμύθια, περίγραψε τους τις εικόνες και τα σχέδια που βλέπεις με διάφορους τρόπους. Δεν υπάρχει καλύτερη μέθοδος, για να καλλιεργήσεις τη φαντασία τους και να βοηθήσεις τα παιδιά σου να καταλάβουν περισσότερα από όσα απλά αναφέρει η ιστορία του παραμυθιού. Μη διστάσεις να εμπλουτίσεις τις εξιστορήσεις σου με ευφάνταστες λεπτομέρειες και ερεθίσματα που θα «ταξιδέψουν» το μυαλουδάκι του μικρού σου.

Επανάλαβε λέξεις

Διαβάζοντας ένα παραμύθι, ειδικά αν είναι από τα αγαπημένα του παιδιού, τότε θα χρειαστεί να το αφηγηθείς ξανά και ξανά. Προκειμένου να βελτιωθεί η ομιλία του παιδιού, καλό θα ήταν να επαναλαμβάνεις συνεχώς τις λέξεις, τονίζοντας χωριστά τις συλλαβές, προκειμένου να αποτυπωθούν καλύτερα στο παιδί.  Φυσικά, αν πρόκειται για λέξεις που περιγράφουν μια εικόνα που βρίσκεται στο παραμύθι, μπορείς ταυτόχρονα να του τη δείχνεις, ώστε να κάνει και από μόνο του τη σύνδεση μεταξύ λέξης-εικόνας.

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της επανάληψης, οπότε μην εκπλαγείς, αν σας ζητούν συγκεκριμένα παραμύθια ξανά και ξανά. Είναι εξαιρετικός τρόπος για να απορροφήσει ο εγκέφαλος τους την ιστορία και παράλληλα να εξοικειωθούν με τη γλώσσα. Επίσης, στα παιδιά αρέσει πολύ να ξέρουν την ιστορία και τι ακολουθεί, για να μπορούν να συνεισφέρουν, ολοκληρώνοντας την πρόταση στο μυαλό τους ή «φωναχτά». Η επανάληψη, λοιπόν, βοηθάει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της αντίληψης.

Παραμύθια για μωρά 1 έτους

Είναι σημαντικό πριν την αφήγηση να έχουμε διαλέξει το σωστό παραμύθι. Το να αφηγηθούμε κάτι που δεν ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού ή στις προτιμήσεις του, σίγουρα δεν αποτελεί καλή ιδέα. Τα παραμύθια που μπορείς να διαλέξεις είναι χιλιάδες και καλό θα ήταν να δημιουργήσεις σιγά-σιγά μια πλούσια συλλογή που να τα περιλαμβάνει όλα.

Ξεκίνα με κλασικά όπως είναι: η Κοκκινοσκουφίτσα, η Μικρή Γοργόνα, Το βιβλίο της ζούγκλας, ο Κοντορεβιθούλης, ο Πινόκιο, η Τοσοδούλα και πολλά ακόμη. Ωστόσο, στις μέρες μας υπάρχουν και πολύ ενδιαφέροντα παραμύθια που συστήνουν στα παιδιά αρχές, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αγάπη για τα ζωάκια, γι’ αυτό μην παραλείψεις να αναζητήσεις και πιο εναλλακτικές ή σύγχρονες επιλογές, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές για τα παιδιά και την αντίληψη τους.

Ας μην ξεχνάμε πώς για ένα μικρό παιδί όλος ο κόσμος είναι κάτι καινούργιο, κάτι άγνωστο που πρέπει να κατακτήσει και η φαντασία του αποτελεί βασικό «όπλο», για να διαχειρίζεται καλύτερα όλες τις νέες πληροφορίες που προσλαμβάνει καθημερινά. Αν θέλεις πραγματικά να βοηθήσεις το μικρό σου να αναπτύξει την ομιλία του αλλά και να καλλιεργήσει τη φαντασία του, η αφήγηση παραμυθιών ήταν, είναι και θα είναι μια εξαιρετική ιδέα!