Απαλλαγείτε από το άγχος σε δέκα λεπτά

Απαλλαγείτε από το άγχος σε δέκα λεπτά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Όλοι λένε ότι το άγχος πρέπει να μένει στο γραφείο και πως δεν υπάρχει τίποτα πιο άδικο από το να φορτώνουμε στα παιδιά τα δικά μας νεύρα. Εύκολα το λες, όμως δύσκολα το κάνεις. Προτού αρχίσετε να κοιτάτε ολιγοήμερες διακοπές σε πανάκριβο spa και να ρωτάτε για καλό ψυχολόγο, δείτε μικρά, καθημερινά βήματα με τα οποία μπορείτε να μειώσετε το άγχος και το στρες.


Ασκήσεις με ανάσες

Από το 1970, έρευνα του Harvard καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μικρές ασκήσεις που βασίζονται στην αναπνοή μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός στο στρες. Το σημαντικό είναι να βρείτε ένα ήσυχο σημείο, να διώξετε κάθε άλλη σκέψη και να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε βαθιά από το στόμα. Κλείστε τα μάτια και επικεντρώστε την σκέψη σας σε κάθε μέλος του σώματός σας και διοχετεύστε εκεί την ενέργειά σας. 

 

Διαλογισμός

Οι προηγούμενες ασκήσεις μπορούν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα. Φέρτε στο νου σας την εικόνα ενός μέρους που σας ηρεμεί και σας γαληνεύει. Μπορεί να είναι μια παραλία ή η άκρη ενός ποταμού. Δείτε την εικόνα αναλυτικά, με κάθε λεπτομέρεια και νιώστε το μέρος με όλες σας τις αισθήσεις, ακούστε τους ήχους και αισθανθείτε τις μυρωδιές. 

 

Γελάστε με την καρδιά σας

Μέσα στη διάρκεια της ημέρας μη χάνετε την ευκαιρία για ένα καλό γέλιο. Με το γέλιο, ο οργανισμός εκλύει ενδορφίνες στον εγκέφαλο και χαλαρώνει τους μύες.
Περπατήστε. Βγείτε στους δρόμους και απλά περπατήστε. Θα αλλάξετε εικόνες από το γραφείο και το σπίτι, ενώ παράλληλα το περπάτημα βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και ηρεμεί. 

 

Αρωματοθεραπεία

Το τμήμα του εγκεφάλου που διαχειρίζεται την οσμή είναι το πλησιέστερο σε εκείνο που αφορά στα συναισθήματα και στη μνήμη. Κατά συνέπεια, οι μυρωδιές μπορεί να αποδειχθούν ένα ισχυρό εργαλείο για να δημιουργηθούν ευχάριστα συναισθήματα και να καλμάρει το μυαλό. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2008 στο Holistic Nursing Practice, τα αιθέρια έλαια βοήθησαν σημαντικά τις νοσοκόμες που εργάζονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας να αποβάλουν το στρες. Αιθέρια έλαια από γεράνι, λεβάντα και τριαντάφυλλο μπορεί να βοηθήσουν πολύ.

 

Μασάζ στο λαιμό και τους ώμους

Τρίψτε με τα ακροδάχτυλά σας το γνωστό και ως «τρίγωνο του άγχους». Δεν έχει όμως, κανένα νόημα να κάνετε αυτό το μασάζ ενώ κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή. O στόχος είναι να αποβάλετε το άγχος και την ένταση.

 

Χορέψτε

Είναι γυμναστική και διασκέδαση… δύο σε ένα. Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να φύγει η ένταση από το σώμα σας και να ανέβει η διάθεσή σας. Κάθε μορφής άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους εκλύοντας ενδορφίνες. Με το χορό είναι ακόμη καλύτερα γιατί απλούστατα… ξεδίνεις.