Σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς καβουρδίζουμε το σουσάμι για 10 λεπτά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μέλι και μόλις αρχίζει να βγάζει φουσκάλες ξεκινάμε να ανακατεύουμε διαρκώς για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσ ...
27 Ιανουαρίου 2015
Εκτέλεση
Της Φωτεινής Παλιεράκη
Αυτό το μήνα έχω κουραστεί τόσο πολύ από το πολύ φαγητό, τις επισκέψεις και τα αλλεπάλληλα ξενύχτια που δεν θέλω να βγαίνω από το σπίτι. Και μετά από τόσο φαγητό, τόσο κρέας μαγειρεμένο σε όλες του τις εκδοχές, τόσες πίτες με όλων των ειδών τα υλικά γέμισης, τόσες δροσερές σαλάτες, τόσα ευφάνταστα γλυκά, τι άλλο θα μπορούσα να ετοιμάσω για μεσημεριανό;
Με αυτή τη σκέψη χουχούλιασα λίγο ακόμα στον καναπέ με την πλεχτή κουβερτούλα της προγιαγιάς μου να σκεπάζει τα ποδαράκια μου και τη Luna, το westάκι μου να μου γλύφει το χέρι.
Το χουχούλιασμα στον καναπέ του σπιτιού την ώρα που τα παιδιά και ο σύζυγος κοιμούνται είναι υπέρτατης αξίας αγαθό και πρέπει να διαφυλάσσεται με ευλάβεια και ταπεινότητα!
Και σε αυτό το σημείο είναι που η απάντηση ήρθε αβίαστα. Σούπα! Θα ετοιμάσω σούπα και μάλιστα κολοκυθόσουπα!
Ας είναι, λοιπόν! Μπροστά στην αξία της προσφοράς μιας αρωματικής κολοκυθόσουπας θυσιάζω και το χουχούλιασμα μου.
Πατάτες, καρότα, κολοκύθα, φρέσκα μυρωδικά, λίγη κρέμα γάλακτος και ένα μαγικό υλικό που λέγεται… κάρδαμο!
Με βήματα βαριά αλλά αθόρυβα κατευθύνθηκα προς την κουζίνα κι άρχισα να αραδιάζω τα υλικά μου πάνω στον πάγκο. Ήταν όλα εκεί. «Πολύ ωραία», σκέφτηκα, «ας ξεκινήσω να τα προετοιμάζω σιγά σιγά γιατί μεσημέριασε ώστε μόλις ξυπνήσουν να τους ξαφνιάσω».
Καθάρισα τα λαχανικά μου ξεκινώντας από την κολοκύθα, συνέχισα με τα μυρωδικά μου και έβαλα όλα τα υλικά στην κατσαρόλα να σιγοβράσουν μέχρι να λιώσουν επιστρέφοντας στο χουχούλιασμα που είχα αφήσει στη μέση. Το κάρδαμο θα το βάλω στο τέλος, στο σερβίρισμα, σκέφτηκα. Προς μεγάλη μου έκπληξη, η Luna μου είχε πάρει ήδη τη θέση στον καναπέ παροτρύνοντάς με, με τον τρόπο της, να επιστρέψω στην κουζίνα.
Ο καιρός έξω βροχερός και οι πρώτες νιφάδες χιονιού ήταν στο προσκήνιο. Ετοίμασα μια ζεστή κούπα καφέ και άναψα το τζάκι να ζεσταθεί το σπίτι και να δημιουργήσω μια ατμόσφαιρα θαλπωρής όσο η μυρωδιά της κολοκύθας κατέκλυσε το χώρο.
Τα λαχανικά και τα μυρωδικά έχουν βράσει οπότε τα σουρώνω και τα λιώνω με το bimmer. Επαναφέρω το μίγμα μου στην κατσαρόλα με λίγες κουταλιές από το ζωμό των λαχανικών ώστε να αποκτήσει τη βελούδινη υφή που επιθυμώ. Δοκιμάζω για το αλάτι και αφήνω την ονειρεμένη μυρωδιά να ξεχυθεί σε όλο το σπίτι.
Ήταν αναμενόμενο. Τα πρώτα πατηματάκια ακούστηκαν στο χολ και μία νυσταγμένη φατσούλα εμφανίστηκε.
- Τι φτιάχνεις, μανούλα; ακούστηκε η πριγκηπέσα μου.
- Σουπίτσα για το μεσημέρι.
- Μμμμ, μπορώ να δοκιμάσω;
- Άλλο που δεν θέλει η μανούλα! Νόστιμη βελουδένια σουπίτσα για το κοριτσάκι μου. Στην κορυφή, ρίχνουμε λίγη κρέμα γάλακτος, σταγόνες φρέσκου ελαιόλαδου και ένα pinch κάρδαμου για το ξύπνημα. Σου αρέσει;
Λίγα φρέσκα πράσινα φύλλα μέντας για decor και όλη η οικογένεια μαζεύτηκε γύρω από το τραπέζι ενώ η Luna δεν ξεκολλούσε από τα πόδια μου.
Μμμ, τελικά αυτό το μυρωδάτο ξύπνημα ήταν το καλύτερο.
Καλή Χρονιά να έχουμε! Γευστική και αγαπησιάρικη!
Κολοκυθόσουπα βελουτέ με ένταση από κάρδαμο
Λίστα για ψώνια
600γρ. κολοκύθα καθαρισμένη
1-2 μεγάλα καρότα
1 μεγάλη πατάτα
1 πράσο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2-3 κλαδάκια σέλινο
μία πρέζα κάρδαμο τριμμένο ανά πιάτο σερβιρίσματος
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
αλάτι και πιπέρι
2κ.σ. κρέμα γάλακτος ανά πιάτο σερβιρίσματος
1κσ. ελαιόλαδο ανά πιάτο σερβιρίσματος
- Ξεκινάω επιλέγοντας τα λαχανικά μου. Τα πλένω, τα καθαρίζω και τα κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Υπολογίζω ότι τα λαχανικά πρέπει να έχουν βάρος καθαρισμένο περίπου 1 κιλό για 4-5 άτομα.
Για τον τρόπο που καθαρίζουμε την κολοκύθα μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ:
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.com/2012/01/blog-post_2143.html
- Βράζω τα λαχανικά μου σε μπόλικο αλατισμένο νεράκι μέχρι να μαλακώσουν όπου έχω προσθέσει και το κρασί. Ιδανικά θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου.
-
Δοκιμάζω τα λαχανικά ώστε να έχουν βράσει πολύ καλά και να έχουν σχεδόν λιώσει.
-
Τα σουρώνω και τα πολτοποιώ όλα μαζί με το bimmer μαζί με μερικές κουταλιές από το ζουμί τους ώσπου να γίνουν πουρές.
-
Ξαναβάζω τον πουρέ σε μια κατσαρόλα και προσθέτω μερικές ακόμα κουταλιές από το ζουμί και το αφήνω να πάρει μια βράση. Προσθέτω αλάτι και το πιπέρι εφόσον χρειάζεται!
-
Σερβίρω τη σούπα μου και ρίχνω στο κέντρο της μία κουταλιά κρέμα γάλακτος και φρέσκο ελαιόλαδο.