delta-newlogo

Σωστή και ισορροπημένη διατροφή για παιδία

Σωστή και ισορροπημένη διατροφή για παιδία

Όλες οι τροφές είναι χρήσιμες
Το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί και να γίνει αποδεκτό είναι ότι όλες οι τροφές έχουν τη θέση τους. Δεν πρέπει να λείπει καμία. Όλες οι τροφές έχουν κάποια θρεπτική ουσία να προσφέρουν και όλες είναι απαραίτητες γιατί βοηθούν έμμεσα ή άμεσα την ανάπτυξη, τη θρέψη και την καλή λειτουργία του οργανισμού. Καμιά τροφή δεν είναι απαγορευμένη. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι η ποσότητα και η συχνότητα της κατανάλωσής τους, που πρέπει να διαφοροποιούνται. 

Ισορροπημένο διαιτολόγιο
Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες και καλύπτει τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες με πρωτεΐνες κατά 12%, με υδατάνθρακες κατά 45-55% και με λίπη κατά 35%.

Η επιλογή κατάλληλης ποσότητας
Στόχος είναι η χρησιμοποίηση τροφών από όλες τις ομάδες στην κατάλληλη ποσότητα, την κατάλληλη αναλογία, και με τον κατάλληλο τρόπο παρασκευής. Επισημαίνουμε ότι χρησιμοποιείται σκόπιμα ο όρος «κατάλληλη» και όχι «σωστή» ή «υγιεινή» γιατί το σωστό δίνει την αίσθηση του απόλυτου, ενώ στην πραγματικότητα έχει ευρύτατα όρια και παραλλαγές. 

Οι κανόνες διατροφής είναι κοινοί. Η εφαρμογή τους εξατομικεύεται.
Οι γενικοί κανόνες είναι κοινοί, αλλά η εφαρμογή τους πρέπει να εξατομικεύεται σύμφωνα

  •  με τις ανάγκες κάθε ατόμου,
  •  στη συγκεκριμένη ηλικία
  •  στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του,
  •  στον τρόπο ζωής αυτής της περιόδου, 
  •  στην εποχή του χρόνου,
  •  στις κλιματολογικές συνθήκες,
  •  στις τοπικές οικολογικές συνθήκες.

Το φαγητό πρέπει να δίνει ευχαρίστηση 
Στόχος όλων των προσπαθειών σωστής διατροφής είναι να αναθρέψουμε μια γενιά παιδιών που χαίρονται το φαγητό τους, γνωρίζουν να επιλέγουν τα σωστά για την περίπτωσή τους τρόφιμα, χωρίς να νιώθουν στερημένα, χωρίς να κάνουν υπερβάσεις πολυφαγίας ή δίαιτας και χωρίς να νιώθουν ένοχα όταν κάποτε θα κάνουν κάποια υπέρβαση. Παιδιά που γνωρίζουν ότι τρώμε για να επιβιώσουμε. Δεν ζούμε για να τρώμε, ΑΛΛΑ το φαγητό μπορεί να μας δίνει μεγάλη ευχαρίστηση. 

Η υγιεινή διατροφή αποτελείται από γευστικά φαγητά
Το διαιτολόγιο που θα καταστρώσετε για την οικογένεια πρέπει να είναι ισορροπημένο, αλλά και ευχάριστο, γευστικό. Δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινό ένα διαιτολόγιο αν δεν το απολαμβάνουν οι καταναλωτές του. Η απόλαυση από το ίδιο το φαγητό και από τις συνθήκες κατανάλωσής του είναι ένας παράγων που συχνά παραμελείται, υποβαθμίζεται και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, αλλά και το μεγάλο κεφάλαιο της υγείας.

Η ώρα του φαγητού πρέπει να είναι ώρα ευχάριστη
Σε μερικές οικογένειες η ώρα του φαγητού είναι ώρα ταλαιπωρίας για όλους. Η μητέρα βασανίζεται γιατί φοβάται ότι το παιδί θα πεθάνει της πείνας επειδή δεν τρώει ακριβώς αυτό που του έφτιαξε, στην ποσότητα που εκείνη έχει υπολογίσει. Το παιδί βασανίζεται γιατί νιώθει ότι θα πιεστεί πάλι να φάει κάτι που δεν του αρέσει, ενώ δεν πεινάει. Αποκτά απέχθεια για ορισμένες τροφές μόνο και μόνο επειδή το πιέζουν να φάει περισσότερη ποσότητα. Οι παιδίατροι επιμένουν σε όλους τους γονείς ότι καλύτερα να μένει νηστικό ένα παιδί παρά να πιέζεται να φάει. 

Βασιστείτε στις πληροφορίες του/της παιδιάτρου σας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ