Βόλτα με το μωρό – Πως να την οργανώσετε σωστά

Βόλτα με το μωρό – Πως να την οργανώσετε σωστά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μην κλειστείτε εσείς και το μωρό σας στο σπίτι τους πρώτους μήνες από τη γέννησή του. Η παράδοση διαμέσου της θρησκείας θέλει τη λεχώνα και το βρέφος απομονωμένους, μακριά όχι μόνο από τον κόσμο αλλά και από το ίδιο το φυσικό περιβάλλον. Μία όχι άδικη, όπως θα βιαστεί κανείς να κρίνει, για τις μητέρες παράδοση καθώς προφύλασσε εκείνες και τα μωρά τους από τα μικρόβια που τις παλαιότερες εποχές αποδεκάτιζαν τον ευαίσθητο πληθυσμό. Και τι πιο ευαίσθητο από ένα βρέφος λίγων εβδομάδων ή μία γυναίκα ταλαιπωρημένη από τη λοχεία; Ευτυχώς οι εποχές άλλαξαν, η επιστήμη προχώρησε και οι μητέρες βλέπουν –κυριολεκτικά- φως αφού βγαίνουν από το σπίτι παρέα με το μωρό τους. Κι αυτό είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό σε μία περίοδο που αρκετές γυναίκες βιώνουν από μελαγχολία έως κατάθλιψη. Τι σημαίνει όμως βόλτα με το μωρό; Ο ιαματικός περίπατος Η αλλαγή περιβάλλοντος είναι ό,τι καλύτερο για μία μητέρα που βρίσκεται τον περισσότερο χρόνο κλεισμένη στο σπίτι, θηλάζοντας και φροντίζοντας ένα μωρό το οποίο μπορεί να κλαίει ή να είναι ανήσυχο χωρίς προφανή λόγο, να ταλαιπωρείται από γουλίτσες ή δυσκοιλιότητα, να συγκαίεται, να μην κοιμάται, να ενοχλείται από θορύβους… Η έξοδος λοιπόν από το σπίτι μαζί με το μωρό είναι λυτρωτική και απολαυστική και για τους δύο:
  • Η μητέρα έχει και πάλι έναν λόγο να φροντίσει λίγο περισσότερο την εμφάνισή της, η οποία παραμελείται όχι μόνο εξαιτίας της εξοντωτικής καθημερινότητας αλλά και λόγω του «ιδρυματισμού». Κάθε άνθρωπος που για οποιονδήποτε λόγο μένει για μεγάλο διάστημα κλεισμένος στο σπίτι αδιαφορεί για την εμφάνισή του. 
  • Σε μία έξοδο η γυναίκα μπορεί να συναντήσει φίλους και γνωστούς, να ανταλλάξει κουβέντες που δεν θα περιορίζονται στο θέμα «παιδί-θηλασμός-φροντίδα βρέφους». Το μυαλό απασχολείται με ποικιλία ζητημάτων και η μητέρα νιώθει και πάλι μέρος του κοινωνικού συνόλου.
  • Όσο καθαρό και καλά αερισμένο κι αν είναι το περιβάλλον του σπιτιού, δεν συγκρίνεται με μία βόλτα στην ύπαιθρο, ακόμη κι αν πρόκειται για το κατάφυτο αστικό πάρκο.
  • Τα μωρά εναρμονίζουν τη συμπεριφορά τους με εκείνη της μαμάς. Εννέα μήνες στην κοιλιά δεν πήγανε στράφι. Αν έχετε λοιπόν ένταση, άγχος ή θλίψη το μωρό σας ενδεχομένως να λαμβάνει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και να απαντά σαν καθρέφτης σας. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ένταση του μωρού εξαφανίζεται όταν φύγει από την αγκαλιά της φορτισμένης μαμάς του και πάει στα χέρια του ψύχραιμου μπαμπά. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο οι σύντομες βόλτες και η αλλαγή περιβάλλοντος που αποφορτίζουν τις μαμάδες δρουν ευεργετικά και στα βρέφη.
  • Οι βόλτες δεν είναι μόνο απόλαυση, έχουν και την πρακτική τους πλευρά: Τα ψώνια της ημέρας, μία μικρή αλλά θαυματουργή για την ψυχολογία της γυναίκας αγορά, όλα μπορούν να γίνουν σε μία σύντομη έξοδο από το σπίτι. Αρκεί να τηρούνται οι κανόνες «ασφαλείας» που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του βρέφους.
Οργανώστε την έξοδό σας Ακόμη και η πιο σύντομη έξοδος με το μωρό σας είναι μία επιχείρηση ετοιμότητας: το φαγητό, η αλλαγή πάνας, το κρύο ή η ζέστη του περιβάλλοντος, όλα είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσετε αφού έχετε επιλέξει τον κατάλληλο προορισμό για τη βόλτα σας:
  • Το μωρό σας δεν πρέπει να βρίσκεται σε μέρη με πάρα πολύ κόσμο όπου είναι πιθανόν να κολλήσει κάποιο μικρόβιο. Ειδικά οι κλειστοί χώροι με συνωστισμό είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για εκείνο. Αν θέλετε για παράδειγμα να κάνετε μία σύντομη επίσκεψη στο σούπερ-μάρκετ δεν θα επιλέξετε μέρες και ώρες αιχμής. Μπορείτε να πάτε το πρωί μίας καθημερινής και όχι το απόγευμα του Σαββάτου. 
  • Η διάρκεια της «απόδρασης» από το σπίτι δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 ώρες γιατί τότε η ευεργετική επίδραση χάνεται και επιστρέφει δριμύτερος ο εκνευρισμός.
  • Οι θηλάζουσες μητέρες έχουν το προτέρημα να μπορούν να ταΐσουν το παιδί τους όποτε και όπου θέλουν χωρίς αποστειρώσεις, ειδικά γάλατα κλπ. Εάν θηλάζετε το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα παρεό ή ένα μεγάλο μαντήλι για να καλύψετε το στήθος σας την ώρα που το μωρό σας θηλάζει. Στην περίπτωση που δίνετε ξένο γάλα στο παιδί σας φροντίστε να είναι καλά ταϊσμένο πριν φύγετε και μην απομακρυνθείτε ώστε στο πρώτο κλάμα πείνας να μπορείτε να επιστρέψετε όσο γίνεται πιο σύντομα.
  • Προσοχή στο ντύσιμο! Ντύστε το παιδί σας σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου. Το ντύσιμο-κρεμμύδι είναι το ιδανικό με στρώσεις ρούχων οι οποίες μπορούν να αφαιρούνται εύκολα. Από την άλλη τον χειμώνα είναι ιδανικές οι φόρμες-σάκοι που συμπληρώνονται με την απαραίτητη κουκούλα και γάντια.
  • Επιλέξτε το ιδανικό για εσάς μέσο μεταφοράς του μωρού σας. Για τις πρώτες εβδομάδες αλλά και τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας τα σλινγκ (slings), οι μάρσιποι αγκαλιάς, προσφέρουν στο μωρό σας το αίσθημα της ασφάλειας και σας λύνουν τα χέρια. Αυτά τα τεράστια πανιά που δένονται με διάφορους τρόπους έτσι ώστε να διατηρήσουν τη φυσική και στενή σχέση μαμά-μωρού είναι το best-seller αξεσουάρ της εποχής. Τα σλιννγκ διαφέρουν από τους δύσχρηστους συμβατικούς μάρσιπους καθώς με αυτά οι γονείς «φορούν» τα μωρά τους. Αυτή η «προέκταση» της αγκαλιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής του μωρού με απόλυτη ασφάλεια.
Συμπέρασμα: Μαμάδες μην κλείνεστε μέσα. Ο κόσμος σας περιμένει να τον ξαναανακαλύψετε. Μαζί με το παιδί σας αυτή τη φορά!