Βρεφικό μασάζ! Τι πρέπει να ξέρετε πριν κάνετε στο μωρό σας!

Βρεφικό μασάζ! Τι πρέπει να ξέρετε πριν κάνετε στο μωρό σας!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Τα μωρά λατρεύουν το άγγιγμα της μαμάς τους και υπάρχουν πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι το βρεφικό μασάζ είναι ευεργετικό όχι μόνο επειδή τα βοηθάει να χαλαρώσουν και να νιώσουν στοργή και αγάπη αλλά και επειδή προάγει τη σωστή ανάπτυξη και υγεία τους. Για να απολαύσει το μωρό σας το βρεφικό μασάζ και να κερδίσετε και οι δύο τα πολλαπλά οφέλη του, καλό είναι η όλη διαδικασία να γίνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες! Εάν δεν έχετε επιχειρήσει ακόμα να κάνετε στο μωρό σας, αυτά είναι μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε: Προετοιμάστε το έδαφος
  • Το πιο σημαντικό είναι να είστε ήρεμη. Εάν βιάζεστε, είστε αγχωμένη ή δεν έχετε τη διάθεση να ασχοληθείτε, καλύτερα μην ξεκινήσετε. Ο στόχος είναι να αφιερώσετε μισή ώρα αποκλειστικά στο μωρό σας. Κλείστε τηλέφωνα, tablet και τηλεόραση και καθίστε κάπου όπου κι οι δύο νιώθετε άνετα.
  • Φροντίστε οι συνθήκες του χώρου να είναι κατάλληλες, δηλαδή το δωμάτιο να μην είναι κρύο (καλό θα ήταν να έχει μια θερμοκρασία 22-23 βαθμούς) και να μην υπάρχει κανένα ανοιχτό παράθυρο ώστε να μη δημιουργείται ρεύμα αέρα. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι προτιμότερο να μη γδύσετε εντελώς το μωρό, αλλά να το έχετε σκεπασμένο με μια κουβέρτα και κάθε φορά να ξεσκεπάζετε τα σημεία όπου κάνετε το μασάζ. Μια χαλαρωτική μουσική θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και οι δύο.
  • Αφιερώστε στο βρεφικό μασάζ  μια ώρα ανάμεσα στα γεύματα του μωρού, όταν δηλαδή δεν θα είναι νηστικό αλλά ούτε θα έχει γεμάτο το στομάχι του.
  • Ξεκινήστε... διερευνητικά. Κάντε απαλές μαλάξεις στο μωρό για λίγα λεπτά κι αν εκείνο δεν αντιδράσει άσχημα, τότε την επόμενη φορά ασχοληθείτε λίγο παραπάνω μέχρι να φτάσετε το μισάωρο. Εάν οποιαδήποτε στιγμή το μωρό σας δείχνει ότι δεν είναι πια χαρούμενο αλλά εκνευρίζεται από τη διαδικασία, σταματήστε.
Από τη θεωρία στην πράξη
  • Ξαπλώστε μπρούμυτα το μωρό σας σε μια επίπεδη μαλακή επιφάνεια (π.χ. στην αλλαξιέρα ή ένα κρεβάτι) με το κεφαλάκι του στο πλάι.
  • Προσοχή, ό,τι κι αν γίνει δεν πρέπει να το αφήσετε μόνο του ούτε για λίγα δευτερόλεπτα (γι' αυτό είναι σημαντικό να έχετε πάρει κοντά σας όλα όσα θα χρειαστείτε από πριν και να έχετε κλείσει το τηλέφωνο ή να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αφήσει αναμμένο το θερμοσίφωνα ή το φούρνο).
  • Χρησιμοποιήστε λίγο baby oil για να γλιστράνε τα δάχτυλά σας στο δέρμα του -επειδή υπάρχει πάντα η πιθανότητα το μωρό να βάλει τα χεράκια ή τα ποδαράκια στο στόμα του, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα λαδάκι που δεν υπάρχει πρόβλημα εάν το φάει, ακόμα και ελαιόλαδο. Απλώστε το στα χέρια σας και τρίψτε τα μεταξύ τους για να ζεσταθούν.
  • Ξεκινήστε το βρεφικό μασάζ από το κεφαλάκι και το λαιμό του με απαλές κινήσεις και προχωρήστε μαλάζοντας ελαφρά (αλλά με λίγο μεγαλύτερη πίεση από ένα χάδι) από το έναν ώμο προς τον άλλον και στη συνέχεια κατά μήκος κάθε χεριού χωριστά. Μετά, με κάθετες κινήσεις κάντε μασάζ δεξιά κι αριστερά στην πλάτη του (όχι απευθείας πάνω στη σπονδυλική στήλη), ξεκινώντας από το λαιμό προς τα κάτω και ολοκληρώστε με τα ποδαράκια του. Ακολουθήστε την αντίστροφη διαδικασία, από τα πόδια ως το κεφάλι. Μετά, γυρίστε το παιδί ανάσκελα και επαναλάβετε τις κινήσεις ξεκινώντας από το μέτωπο και καταλήγοντας στις πατούσες του.