Όταν το βρέφος γεννιέται εξαρτάται απόλυτα από τους φροντιστές του για να επιβιώσει. Μάλιστα τους πρώτους μήνες της ζωής του, βρίσκεται σε μία συμβιωτική φάση με τη μητέρα, σε μία αδιαφοροποίητη ενότητα μαζί της. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, αρχίζει να σ ...
17 Ιουλίου 2019
Όταν έχετε μικρά παιδιά δεν μπορείτε να αφήσετε τίποτα στην τύχη. Ειδικά στις διακοπές σας
Όταν τα παιδιά έρχονται στη ζωή μας, η ανεμελιά φεύγει και δεν επιστρέφει ούτε στις καλοκαιρινές διακοπές. Ειδικά τότε που όλα γίνονται «εκτός έδρας» απαιτείται οργάνωση από την επιλογή του προορισμού, μέχρι τη διαμονή και την επιλογή της παραλίας:
Ο προορισμός: Για τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά ο κοντινός προορισμός ή ένας προορισμός κοντά στον «πολιτισμό», εκεί δηλαδή όπου υπάρχει εύκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας είναι και ο καλύτερος. Τα νησιά της άγονης γραμμής και τα καταλύματα σε γραφικούς αλλά μακριά από πόλεις οικισμούς δεν συνιστούνται.
Το ταξίδι: Στο αυτοκίνητο, φροντίστε το κάθισμα του παιδιού να είναι σωστά τοποθετημένο (κάτω από εννέα κιλά ο προσανατολισμός του καθίσματος να είναι προς τα πίσω) και το παιδί σωστά δεμένο. Αποφύγετε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας σε ημέρες και ώρες αιχμής και προτιμήστε ώρες που το παιδί σας κοιμάται. Κάντε συχνές στάσεις για να ξεκουραστείτε εσείς και το παιδί σας ή για να πιείτε νερό και να φάτε κάτι ελαφρύ. Σε περίπτωση ταξιδιού με το αεροπλάνο, ενθαρρύνετε τις καταποτικές κινήσεις του παιδιού δίνοντάς του γάλα, ή απλώς την πιπίλα του για την αποφυγή δυσφορίας από τη διαφορά πίεσης. Αν ταξιδεύετε με πλοίο ιδανικά κλείστε καμπίνα και αν το παιδί σας περπατάει τα μάτια σας δεκατέσσερα στις βόλτες στο κατάστρωμα. Σε κάθε περίπτωση και με κάθε μέσον φροντίστε να έχετε μαζί σας μια αλλαξιά ρούχα, ένα μπιμπερό ή ένα ειδικό ποτηράκι με στόμιο με φρέσκο νερό, βρεφικό γάλα εάν δεν θηλάζετε, πιπίλες, σνακ και φρούτα για μεγαλύτερα παιδιά και το αγαπημένο παιγνίδι του παιδιού σας. Πώς θα παρηγορηθεί αν δεν έχει μαζί του το αρκουδάκι του;
Η διαμονή: Ακόμη και οι λάτρεις του κάμπινγκ παραδέχονται ότι οι διακοπές σε σκηνή με μικρό παιδί ακόμη και σε οργανωμένο κάμπινγκ δεν είναι και οι πλέον ξεκούραστες, ούτε οι πλέον ασφαλείς για μωρά και νήπια. Αν λοιπόν ανήκετε στην πλειοψηφία των γονιών που θα προτιμήσουν ένα «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους αποταθείτε σε πλατφόρμες ενοικίασης κατοικιών, που είναι μία καλή και οικονομικότερη συνήθως λύση από τη διαμονή σε ξενοδοχείο. Από την άλλη μεριά τα οργανωμένα και φιλικά προς τα παιδιά ξενοδοχεία βελτιώνουν σημαντικά και τις διακοπές της μαμάς και του μπαμπά, παρέχοντας στην πλειοψηφία τους ευκολίες όπως τη δυνατότητα παρασκευής βρεφικού φαγητού και baby sitting. Ό, τι κι αν επιλέξετε ελέγξτε αν παρέχεται κούνια για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά, ώστε να μη μεταφέρετε και το παρκοκρέβατο μαζί με την υπόλοιπη «οικοσκευή» που απαιτεί το ταξίδι με το μωρό ή το νήπιο. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε οργανωμένες παραλίες, με ζεστά και ρηχά νερά και… σκιά.
Η ζωή στην παραλία: Επισκεφτείτε την παραλία πολύ πρωί ή αργά το απόγευμα αποφεύγοντας το καυτό πεντάωρο 11:00π.μ.- 4:00μ,μ,, όταν η ένταση της ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη. Αναζητήστε σκιερό μέρος προτιμώντας τη φυσική σκιά των δέντρων από εκείνη της ομπρέλας αν είναι δυνατόν. Αν το παιδί σας είναι κάτω του έτους φορέστε του ρούχα που θα καλύπτουν όλο το σώμα. Μην ξεχνάτε ποτέ το καπέλο και για τα παιδιά που τα ανέχονται και τα γυαλιά. Σε βρέφη άνω των έξι μηνών χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και επαναλάβετε την επάλειψη σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα και αν έχει συννεφιά, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλά στο νερό και στην άμμο. Έχετε πάντα μαζί σας νερό και κάποιο υγιεινό σνακ. Να θυμάστε όμως ότι πρέπει να περάσουν τρεις ώρες για να βουτήξει στη θάλασσα ένα παιδί ή ένας ενήλικος που έχει καταναλώσει ακόμη και ένα πολύ ελαφρύ γεύμα.
Ακόμη, αποφύγετε το «μπάνιο» στη θάλασσα αν το παιδί σας είναι κάτω των έξι μηνών και ποτέ μην πιέζετε ένα παιδί να μπει στη θάλασσα εάν δε θέλει. Η επίβλεψη πρέπει να είναι συνεχής και η απόσταση ασφαλείας τέτοια ώστε να σας επιτρέπει να το πιάσετε ανά πάσα στιγμή. Οι πλαστικές βαρκούλες και τα λοιπά φουσκωτά παιγνίδια θαλάσσης πρέπει να δένονται καλά σε σταθερά σημεία στη στεριά και να χρησιμοποιούνται πάντα κάτω από την επιτήρηση ενηλίκων.
Μαμ και νάνι: Η τήρηση του ωραρίου ύπνου και φαγητού βοηθά τα παιδιά να νιώσουν ασφαλή στο καινούργιο περιβάλλον των διακοπών γι αυτό διατηρείστε τη ρουτίνα σας έστω κι αν οι γεύσεις και το περιβάλλον αλλάζει.
Οι αποσκευές: Ένας τόσο μικρός ταξιδιώτης θέλει μία τόσο μεγάλη βαλίτσα; «Ναι», είναι η απάντηση, καθώς εκεί πρέπει να χωρέσουν αρκετές αλλαξιές ρούχων με μεγάλη γκάμα: κοντομάνικα αλλά και μακρυμάνικα –ακόμη και ολόσωμα- όλα πρέπει να συνταξιδέψουν μαζί σας. Τι θα φορέσετε στο μωρό σας τις δροσερές νύχτες που θα θέλετε να κάνετε μία βόλτα κι εκείνο θα είναι μισοκοιμισμένο στο καρότσι; Ακόμη, θα πρέπει να έχετε μαζί σας σεντονάκια, καλοκαιρινές κουβερτούλες, πετσέτες και ό,τι άλλο χρησιμοποιείτε και στο σπίτι και αφορά στην άνεση και την υγιεινή του. Και φυσικά το «νεσεσέρ» του με τα απαραίτητα:
- Θερμόμετρο
- Αναλγητικά/αντιπυρετικά
- Προϊόντα περιποίησης δέρματος: ενυδατική κρέμα, κρέμα με κορτικοστεροειδές και αντιβακτηριδιακή κρέμα για τοπική χρήση, gel για τσιμπήματα
- Αντιισταμινικά
- Εντομοαπωθητικά (όχι φιδάκια)
- Τα φάρμακα που λαμβάνει σε περίπτωση χρόνιου νοσήματος