Δουλεύοντας από το σπίτι. Λύση ή πρόβλημα;

Δουλεύοντας από το σπίτι. Λύση ή πρόβλημα;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

 

Σε μία εποχή που η τεχνολογία μπορεί να μετατρέψει το υπνοδωμάτιό μας σε αίθουσα συσκέψεων, η εργασία από το σπίτι κερδίζει έδαφος με τα οφέλη αλλά και τις κρυφές της παγίδες.

 

Ας μιλήσει η εμπειρία: Όταν χάριν της οικογένειας, ή πιο σωστά, της μητρότητας, εγκατέλειψα την εργασία μου, μαζί με το γραφείο μου, που απείχε μερικά χιλιόμετρα από το σπίτι και το «χρυσό» οκτάωρο, μία νέα εργασιακή ρουτίνα με περίμενε σε ένα ευάερο και ευήλιο δωμάτιο, που συνόρευε με την κουζίνα και το καθιστικό του σπιτιού μου. Θα δούλευα από το σπίτι, με τους δικούς μου κανόνες, στους δικούς μου χρόνους, χωρίς άγχος και δίχως το πρωινό μακιγιάζ εν ώρα οδήγησης μπροστά στον καθρέφτη του αυτοκινήτου.

 

Ήταν μία πολλά υποσχόμενη επιλογή, που θα θεράπευε όλα εκείνα τα συμπτώματα της σκληρά εργαζόμενης και απούσας μαμάς: ενοχές, απώλεια ελέγχου της οικογενειακής κατάστασης, χάσιμο χρόνου στις διαδρομές, άγχος. Γέννησε όμως μία άλλη παθολογία: αυτή του «εγκλεισμού» στο σπίτι-γραφείο, της έλλειψης κοινωνικής επαφής, της απουσίας ορίων μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής. Χρειάστηκε πολύς κόπος και πολλή μελέτη της υπόθεσης «εργασία από το σπίτι» για να βρεθεί ο τρόπος να ζήσουμε εμείς καλά… κι εγώ καλύτερα.

 

Δουλειά με ελευθερία ή δουλεία;

Όταν εργάζεσαι από το σπίτι, είσαι πάντα στο «γραφείο», χωρίς να αποχωρίζεσαι τα οικιακά, αλλά και πάντα στο σπίτι χωρίς να απαλλάσσεσαι από τις υποχρεώσεις του γραφείου. Θυμίζεις τη χελώνα που δεν αποχωρίζεται ποτέ το καβούκι της. Ο κάθε συνεργάτης ή πελάτης απαιτεί να εξυπηρετηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, επειδή γνωρίζει ότι δεν έχεις ωράριο και άρα είσαι διαθέσιμη. Αλλά και τα μέλη της οικογένειάς σου δεν σε υπολογίζουν ως σκληρά εργαζόμενη γυναίκα, αλλά σαν τη πανταχού παρούσα μητέρα και ο πρόσωπο-κλειδί για όλες τις λειτουργίες του σπιτιού.

 

Η εποχή των ξεκάθαρων ρόλων έχει τελειώσει. Δεν έχεις πλέον διακριτές αρμοδιότητες και χάνεσαι μέσα στον κυκεώνα των υποχρεώσεων. Η καθημερινότητα γίνεται ένα διαρκές τρέξιμο από το «πλασματικό» γραφείο στο σπίτι και μάλιστα με περιβολή που διόλου θυμίζει εργαζόμενη γυναίκα: αθλητικές φόρμες και –ας μη το κρύβουμε- ενίοτε και πυτζάμες.  

 

Αν βρίσκεστε σε αυτό το στάδιο πάρτε μία βαθιά αναπνοή και αναζητήστε την άκρη του νήματος που θα σας οδηγήσει στην ελευθερία. Ξανασκεφτείτε το: όταν εργάζεστε από το σπίτι δεν έχετε κανέναν πάνω από το κεφάλι σας να σας παρατηρεί και να σας σχολιάζει, ενώ μπορείτε να απλώνετε μία μάσκα ομορφιάς την ώρα που εργάζεστε στον υπολογιστή και να κάνετε ασκήσεις pilates στα διαλείμματά σας.

 

Οι κανόνες σώζουν.

«Θεμελιώστε» το γραφείο σας: Ένα πρώτο βήμα για να γίνουν διακριτοί οι ρόλοι σας είναι ο σαφής διαχωρισμός του χώρου εργασίας από το υπόλοιπο σπίτι. Δεν εργαζόμαστε εκεί που βλέπουμε τηλεόραση, ούτε εκεί που μαγειρεύουμε και δεν στρωνόμαστε για δουλειά στο coffee-table. Στήνουμε το «στρατηγείο» μας με έπιπλα γραφείου και με την ειδική τεχνική υποδομή: πολυμηχάνημα που διαθέτει από φαξ και εκτυπωτή μέχρι σκάνερ, καφετιέρα για να κοπούν τα πήγαινε-έλα και τα τσιμπολογήματα στην κουζίνα και φυσικά τον υπολογιστή με εγκατεστημένο Skype για να μπορείτε να επικοινωνείτε εύκολα με πελάτες ή συνεργάτες.

 

Εργαστείτε με ωράριο: Προγραμματίστε τις ώρες εργασίας. Ακόμη κι αν αποφασίσετε το ωράριό σας να είναι ευέλικτο ή διαφορετικό κάθε μέρα της εβδομάδας, πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί για να υπάρχετε και να λειτουργείτε κι εσείς ως εργαζόμενη και μετά το πέρας του ωραρίου και ως φίλη, μητέρα και σύντροφος. Μπορείτε να σχεδιάσετε κάθε Κυριακή το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα, ανάλογα με τις εργασιακές σας υποχρεώσεις αλλά και την προσωπική σας ζωή. Δοκιμάστε να αφαιρείτε μία μέρα της εβδομάδας τις περιόδους που δεν έχετε πολλή πίεση για να πάρετε ικανοποίηση από τον νέο τρόπο ζωής σας.

 

Μείνετε συγκεντρωμένη: Χαμηλώστε ή κλείστε το ραδιόφωνο και μην ασχολείστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις ώρες εργασίας, προκειμένου να διατηρήσετε στο ακέραιο την παραγωγικότητα που είχατε και όταν εργαζόσασταν εκτός σπιτιού.

 

Θέστε τα όρια: Καταστήστε σαφές στους φίλους και τους συγγενείς σας ότι εργάζεστε σκληρά και απαιτήστε να μη σας απασχολούν παρά μόνο για επείγουσες περιπτώσεις. Θα μιλούσατε περί ανέμων και υδάτων στο τηλέφωνο με την κολλητή σας στο παλιό εργασιακό σας καθεστώς; Γιατί να το κάνετε τώρα;

 

«Ντυθείτε!»: Μεταξύ της «στολής» στελέχους και της αθλητικής φόρμας υπάρχει μία γκάμα επιλογών που μπορείτε να υιοθετήσετε ώστε να νιώθετε άνετα χωρίς να είστε ατημέλητες. Ακόμη και ένα ελαφρύ μακιγιάζ θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα κάθε φορά που θα περνάτε μπροστά από τον καθρέφτη του σπιτιού σας.

 

Ασκηθείτε και διαλογιστείτε: Κερδίστε τα μέγιστα από τη νέα σας εργασιακή κατάσταση και κάντε σύντομα αλλά ευχάριστα διαλείμματα με άσκηση και -γιατί όχι;- με πρακτικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, που θα καθαρίσουν το μυαλό σας, θα σας προσφέρουν ηρεμία και θα σας οδηγήσουν στο αίσθημα της ευγνωμοσύνης γι αυτό που ζείτε: την ελευθερία να ορίζετε την εργασία σας.