Εγκυμοσύνη και παραλία: τι πρέπει να προσέχετε για να είστε ασφαλείς.

Εγκυμοσύνη και παραλία: τι πρέπει να προσέχετε για να είστε ασφαλείς.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Το καλοκαίρι και η παραλία είναι δύο άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες στην Ελλάδα. Είτε πρόκειται για ηλιοθεραπεία, κολύμβηση ή απλή χαλάρωση κάτω από την ομπρέλα, η παραλία προσφέρει πολλές επιλογές διασκέδασης και απόδρασης για όλη την οικογένεια. Τι γίνεται όμως όταν είστε έγκυος και θέλετε να πάτε στην παραλία; Τι αλλάζει; Τι πρέπει να προσέξετε; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε αυτές τις ερωτήσεις και θα αναφέρουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσετε την παραλία με ασφάλεια.

Τα οφέλη μιας μέρας στην παραλία κατά την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια αρκετά στρεσσογόνος κατάσταση για τη γυναίκα, ιδιαίτερα εάν είναι η πρώτη. Τα ενοχλητικά συμπτώματα, οι αλλαγές στη διάθεση και το «φοβέρισμα» από συγγενείς και φίλους για τυχόν κινδύνους συχνά επιτείνουν το άγχος και οδηγούν μεγάλο περιορισμό στις εξόδους και δραστηριότητές σας, γεγονός που καθίσταται ιδιαίτερα ενοχλητικό και ανυπόφορο κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, η εκδρομή στην παραλία αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα εντός του σπιτιού, τόσο για το σώμα, όσο και για το πνεύμα. Οι ανοιχτοί εξωτερικοί χώροι έχουν γνωστές ευεργετικές και αγχολυτικές επιδράσεις στη ψυχολογία, ενώ η αμμουδιά μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός χώρος για ήπιες ασκήσεις, όπως περπάτημα ή ήπια κολύμβηση, δραστηριότητες με πολλά οφέλη για τη σωματική υγεία κατά την κύηση αλλά και για την πρόληψη ορισμένων δυσάρεστων καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν .

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η έγκυος στην παραλία

Αν και η εκδρομή στην παραλία αποτελεί μια δροσιστική «απόδραση» από το σπίτι και την πόλη, αυτό δε σημαίνει πως γλιτώνουμε από όλες τις αρνητικές επιδράσεις του καλοκαιρινού καύσωνα στο σώμα μας. Η αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος που λαμβάνει χώρα κατά την κύηση σημαίνει πως ζεσταίνεστε και δυσφορείτε πολύ ευκολότερα κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ωρών της ημέρας. Η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί αναπόφευκτα σε εφίδρωση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αφυδάτωσης, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς τις αυξημένες ανάγκες της κύησης. Επίσης, οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στο δέρμα σας κατά την κύηση, όπως η διάτασή του όσο προοδεύει η εγκυμοσύνη, αλλά και η επίδραση των ορμονών που το κάνει πιο επιρρεπές στο «μαύρισμα» ορισμένων σημείων, επιτείνουν την επίδραση της αυξημένης υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εάν δεν είστε προσεκτική, υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσετε μέλασμα (γνωστό και ως «πανάδες»), δηλαδή περιοχές που το δέρμα είναι πιο σκουρόχρωμο, οι οποίες εμφανίζονται συχνά στο πρόσωπο. Επίσης, οι ραγάδες που μπορεί να έχετε στην κοιλιά λόγω της διάτασης του του δέρματος μπορεί να μαυρίσουν και να φαίνονται εντονότερες μετά το πέρας της κύησης, ενώ μπορεί να σκουρύνει περισσότερο και η μελανή γραμμή που μπορεί να έχει εμφανιστεί στην κοιλιά σας. Αν και όλες αυτές οι αλλαγές στο δέρμα συχνά υποστρέφουν μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, εάν επιδεινωθούν από τις ακτίνες του ήλιου, μπορεί  να αφήσουν μόνιμο σημάδι.

Λίστα παραλίας – τι χρειάζεται να φέρετε μαζί σας

Αν και όπως αναφέραμε υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες, αυτές μπορούν να προληφθούν και να ξεπεραστούν με κατάλληλη προετοιμασία. Πριν ξεκινήσετε για την παραλία, προσοχή να μην ξεχάσετε κανένα από τα ακόλουθα:

  • Άνετα, χαλαρά, ελαφριά ρούχα από υλικό που «αναπνέει» και έχει ανοιχτό χρώμα. Η κεντρική θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται πολύ ευκολότερα στην κύηση. Τα ανοιχτόχρωμα  ρούχα αντανακλούν μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου, ενώ το υλικό που αναπνέει είναι διαπερατό από τον άνεμο και επομένως βοηθάει στην μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.
  • Μεγάλο, φαρδύ καπέλο και ομπρέλα παραλίας. Είναι σημαντικό να περιορίσετε όσο περισσότερο γίνεται την έκθεση στον ήλιο, τόσο για να διατηρείται η θερμοκρασία του σώματος χαμηλή, όσο και για να περιοριστεί η έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία.
  • Αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 50 βαθμούς. Το δέρμα κατά την εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, εξαιτίας των ορμονών της κύησης. Επομένως, να εφαρμόζετε ένα παχύ στρώμα αντηλιακού υψηλής προστασίας σε σώμα και πρόσωπο και ανανεώστε κάθε δύο ώρες, ή νωρίτερα εάν ιδρώνετε πολύ. Επίσης, μην ξεχνάτε πως αν θέλετε να κολυμπήσετε πρέπει να εφαρμόσετε αντηλιακό στο δέρμα σας τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βουτήξετε και αμέσως αφού σκουπιστείτε βγαίνοντας από τη θάλασσα.
  • Καρέκλα παραλίας ή μαξιλαράκι. Η ανάπαυση ή ηλιοθεραπεία πάνω σε πετσέτα στην παραλία δεν είναι πολύ βολική κατά την κύηση, ιδιαίτερα όσο αυτή προοδεύει. Έτσι, μπορείτε να ξαπλώσετε στο πλάι, χρησιμοποιώντας το μαξιλαράκι, ώστε να μην έχετε πόνο στη μέση, αλλά ούτε και το βάρος της κοιλίας πάνω σας (όπως συμβαίνει όταν ξαπλώνετε ανάσκελα). Η καθιστή ή ημικαθιστή θέση είναι επίσης μια καλή επιλογή για την παραλία, από την οποία είναι και ευκολότερο να σηκωθείτε. Ό,τι και να επιλέξετε, είναι σημαντικό να μην κάθεστε εντελώς ακίνητη για πολλή ώρα, αλλά περιστασιακά να κινήστε για να αποφύγετε τις μυϊκές κράμπες και το μούδιασμα.
  • Νερό και άλλα ροφήματα. Είναι σημαντικό να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένη κάτω από τον έντονο ήλιο του ελληνικού καλοκαιριού, ιδιαίτερα εάν είστε έγκυος, επομένως, εάν δεν πηγαίνετε σε οργανωμένη παραλία, καλό είναι να έχετε μαζί σας μερικά μπουκάλια με νερό ή άλλα ροφήματα, κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη.

Συμβουλές για την παραλία

  • Η κύηση, ιδιαίτερα στην αρχή και ιδιαίτερα εάν είναι η πρώτη, μπορεί να έχει δυσάρεστα συμπτώματα ναυτίας, ζαλάδας ή ακόμη και αποπροσανατολισμού. Επομένως, καλό θα ήταν να μην είστε μόνη στην παραλία, αλλά παντού με τη συνοδεία του συντρόφου, συγγενών ή φίλων, ώστε να σας βοηθήσουν σε ό,τι τυχόν χρειαστείτε.
  • Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ακινησία δεν είναι καλός συνδυασμός εάν έχετε προβλήματα με την καλή κυκλοφορία του αίματος. Εάν τα πόδια σας είναι πρησμένα, μουδιάζουν εύκολα ή έχουν εμφανίσει επίφλεβο και κιρσούς, καλό είναι να παραμείνετε στη σκιά, να προτιμήσετε θέση με μερική ανύψωση των ποδιών (ξαπλώστρα με ή χωρίς μαξιλαράκι) και να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένη. Περιοδικά, μπορείτε να μπαίνετε και στη θάλασσα μέχρι το ύψος των γονάτων, καθώς το παγωμένο νερό θα διεγείρει την κυκλοφορία και θα ανακουφίσει την πίεση στους μυς των ποδιών.
  • Η ήπια κολύμβηση είναι μια εξαιρετική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη, καθώς γυμνάζει όλο το σώμα χωρίς να επιβαρύνει τα πόδια, ενώ η κολύμβηση σε ήπια ύπτια θέση μπορεί να ανακουφίσει και το βάρος στη σπονδυλική στήλη. Καλό είναι ωστόσο να αποφύγετε τις βουτιές, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών σε οξυγόνο κατά την εγκυμοσύνη και των αυξημένων κατά λεπτό αναπνοών που απαιτούνται για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες και να μην απομακρύνεστε πάρα πολύ από την ακτή.
  • Να αποφεύγετε την παραλία τις μεσημβρινές ώρες (12:00 – 16:00), Καθώς είναι οι πιο ζεστές και το σώμα σας είναι πιο εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία. Να προτιμάτε πρωινές ή απογευματινές ώρες, έχουν και ως πρόσθετο πλεονέκτημα λιγότερο συνωστισμό και περισσότερο χώρο για να απολαύσετε την παραλία.
  • Να προτιμάτε ακτές εύκολα προσβάσιμες με το αυτοκίνητο, τόσο για διευκόλυνση στη διαδρομή, όσο και για γρήγορη μετάβαση στο ιατρείο ή το νοσοκομείο σε περίπτωση που χρειαστεί.
  • Εάν επιλέξετε να πάτε διακοπές μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας σας, βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε πού βρίσκονται οι κοντινότερες μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρο Υγείας ή Ιατρείο), ενώ καλό είναι να γνωρίζετε σε ποια πόλη είναι και το κοντινότερο τριτοβάθμιο Νοσοκομείο.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να περιορίζει σε ένα βαθμό τις δραστηριότητές σας και να απαιτεί περισσότερη προετοιμασία, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορείτε να απολαύσετε το ελληνικό καλοκαίρι στην παραλία. Με την απαραίτητη προσοχή και τη σύμφωνη γνώμη και του Γυναικολόγου σας, ιδιαίτερα εάν είστε στο μήνα σας ή έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες ή προβλήματα προηγουμένως στην εγκυμοσύνη, η δροσιστική απόδραση στην παραλία μπορεί να γίνει πραγματικότητα με απόλυτη ασφάλεια.