Εγκυμοσύνη Χωρίς Συμπτώματα: Όλα Όσα Χρειάζεται να Γνωρίζεις

Εγκυμοσύνη Χωρίς Συμπτώματα: Όλα Όσα Χρειάζεται να Γνωρίζεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Είναι πολύ συχνό να ακούτε από γνωστούς και συγγενείς για δύσκολες εγκυμοσύνες με πολλά συμπτώματα και παρόλα αυτά η δική σας εγκυμοσύνη να έχει ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα. Όμως γίνεται εγκυμοσύνη χωρίς συμπτώματαΠόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο; Πότε θα ξεκινήσουν; Χρειάζεται να ανησυχείτε;

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί;

Γενικά, η πλήρως ασυμπτωματική εγκυμοσύνη είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, όχι όμως αδύνατο, με μελέτες να υπολογίζουν πως 1 στις 475 γυναίκες δε θα εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα μέχρι τις 20 εβδομάδες και 1 στις 2.500 θα δηλώνει ασυμπτωματική μέχρι τον τοκετό, ωστόσο στην τελευταία περίπτωση, συχνά, συνυπάρχουν και ψυχολογικά προβλήματα άρνησης της κύησης.

Τα νούμερα αυτά ωστόσο, δεν είναι απόλυτα, καθώς ο προσδιορισμός της ασυμπτωματικής εγκυμοσύνης είναι πολύπλοκος, εξαιτίας της υποκειμενικότητας των συμπτωμάτων. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει κάποιο «κανονικό» πρότυπο εγκυμοσύνης. Κάθε γυναίκα και ακόμα και κάθε εγκυμοσύνη στην ίδια γυναίκα είναι διαφορετική, με το είδος, τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων να ποικίλουν σημαντικά, χωρίς όμως αυτό να είναι κάτι παθολογικό. Επίσης, πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα, αλλά να μην λαμβάνονται υπόψη ή να θεωρούνται άσχετα με την κύηση, ιδιαίτερα κατά την πρώτη εγκυμοσύνη, οπότε και αρκετές γυναίκες δεν είναι εξοικειωμένες με αυτά.

Πότε ξεκινούν τα συμπτώματα; 

Τυπικά, τα συμπτώματα ξεκινούν εντός του πρώτου τριμήνου, δηλαδή στις 13 πρώτες εβδομάδες, με τα πιο πρώιμα να εμφανίζονται ήδη από την 5η με 6η εβδομάδα από την τελευταία περίοδο, όπως η χαρακτηριστική ναυτία και έμετος της κύησης το πρωί, ευαισθησία στους μαστούς, αλλαγές διάθεσης και ευαισθησία στις διάφορες μυρωδιές. Τα πιο έντονα συμπτώματα υποχωρούν κατά το 2ο τρίμηνο, ενώ αργότερα γίνονται πιο έντονα, όπως: αλλαγή βάρους και φαινόμενα πίεσης από το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Όπως προαναφέρθηκε, αυτά τα συμπτώματα δεν αποτελούν κάποια λίστα προαπαιτούμενων συνθηκών που λαμβάνουν χώρα σε κάθε εγκυμοσύνη και μπορεί να ποικίλουν σε ένταση και είδος, ακόμα και να απουσιάζουν πλήρως.

Πρέπει να με ανησυχεί η απουσία συμπτωμάτων;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, εγκυμοσύνη χωρίς κανένα σύμπτωμα συμβαίνει σπάνια.Ωστόσο, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο αποβολής ή άλλης πάθησης του εμβρύου, ενδεχόμενα τα οποία πρέπει να εξετάζονται.

Οι τυπικές επισκέψεις στο μαιευτήρα σας για τον απαραίτητο έλεγχο είναι πολύ σημαντικές. Όμως, θα πρέπει να ανησυχήσετέ για έλλειψη συμπτωμάτων και να απευθυνθείτε άμεσα σε αυτόν σε δύο περιπτώσεις:

Α) Σε μείωση/παύση των εμβρυικών κινήσεων

Το «κλότσημα» του μωρού που νιώθουν πολλές κυοφορούσες είναι φυσιολογικό σύμπτωμα και δείκτης καλής γενικής κατάστασης του εμβρύου. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των συμπτωμάτων, θα πρέπει γενικά οι κινήσεις να αυξάνονται με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν βέβαια, περίοδοι περισσότερης αδράνειας και περισσότερης δραστηριότητας, αλλά κατά μέσο όρο οι κινήσεις θα πρέπει να αυξάνονται ή έστω να μένουν σταθερές, όχι να μειώνονται.

Οι κινήσεις του εμβρύου ξεκινούν κατά μέσο όρο στις 16 εβδομάδες κύησης και στο τρίτο τρίμηνο συστήνεται η καταμέτρηση των κινήσεων και η παρατήρηση για περιόδους αδράνειας. Η μείωση ή η απουσία αυτή δεν είναι πάντα παθολογική, καθώς μπορεί να υποδεικνύει ότι το έμβρυο βρίσκεται σε κύκλο ύπνου, ή στις περιπτώσεις που ο πλακούντας είναι πρόσθιος, άρα δεν γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις. Επίσης, είναι σημαντική και η εμπειρία της γυναίκας, καθώς είναι πιο εύκολο να αναγνωριστούν οι κινήσεις του εμβρύου στη δεύτερη εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, καθώς η μείωση ή η απουσία των κινήσεων μπορεί να είναι ενδεικτική σοβαρής παθολογίας του εμβρύου ή του πλακούντα, θα πρέπει να αναφέρεται στον θεράποντα ιατρό. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια όταν:

  • Δεν έχετε νιώσει καμία εμβρυική κίνηση μέχρι την 20η εβδομάδα
  • Αντιλαμβάνεστε ξαφνική διακοπή κινήσεων ή μετάβαση από πολλές σε λίγες κινήσεις.

Β) Σε ξαφνική παύση συμπτωμάτων

Στις περιπτώσεις που έχετε συμπτώματα, αλλά αυτά σταματήσουν απότομα, ιδιαίτερα, εάν αυτό συμβεί νωρίς στην εγκυμοσύνη, πρέπει να εγείρονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο αποβολής, ακόμα και αν απουσιάζει η κολπική αιμορραγία ή οι κράμπες και το άλγος στην κάτω κοιλία. Σε τέτοια περίπτωση, η εξαφάνιση των συμπτωμάτων είναι σημαντική και πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Συνολικά, η εγκυμοσύνη χωρίς συμπτώματα είναι σπάνια, αλλά υπαρκτή κατάσταση και δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι παθολογικό, ωστόσο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η παραπάνω διερεύνηση από τον ιατρό που σας παρακολουθεί, για τον αποκλεισμό παθολογικών καταστάσεων.

Ο Απόστολος Χ. Ζιώγας είναι Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδικός Γονιμότητας και Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη γυναικολογία και στη μαιευτική, έχοντας εργαστεί σε αρκετά νοσοκομεία της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, διενεργώντας μεγάλο αριθμό τοκετών και χειρουργείων.