delta-newlogo

Είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας; Σε ποια ηλικία μπορούμε να ξέρουμε;

Είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας; Σε ποια ηλικία μπορούμε να ξέρουμε;

Από τότε που το παιδί θα αρχίσει να προσπαθεί να φτάσει ένα παιχνιδάκι απλώνοντας το χεράκι του, όλοι αναρωτιόμαστε εάν μεγαλώνοντας θα γίνει δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας, όπως το 10% του πληθυσμού. Κυρίως, όταν υπάρχει κάποιος αριστερόχειρας στην οικογένεια, οπότε δικαίως εκτιμούμε ότι οι πιθανότητες να έχει κληρονομήσει αυτό το χαρακτηριστικό είναι περισσότερες. Πότε όμως μπορούμε να είμαστε (σχετικά) σίγουροι;

Για να μπορεί κανείς να πει με σιγουριά εάν το παιδί είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας θα πρέπει να έχει φτάσει την ηλικία των 2-3 ετών, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο ήδη από τους έξι μήνες -όταν το μωρό αρχίζει να πιάνει με τα χεράκια του  παιχνιδάκια ή άλλα αντικείμενα και κυρίως μετά τους 18 μήνες, όταν πλέον παίζει μαζί τους με πιο «σύνθετους» τρόπους, δηλαδή στοιβάζοντας ή βάζοντας και βγάζοντάς τα από κουτιά- μπορεί να διαπιστώσουμε ότι δείχνει μια «προτίμηση» για το ένα ή το άλλο χέρι. Πάντως πολλά παιδιά χρησιμοποιούν εξίσου και τα δύο χέρια (και πόδια), ενώ άλλα, δεν κάνουν σαφές  ποιο χέρι προτιμούν έως ότου πάνε στο σχολείο και αρχίζουν να γράφουν.

Ένας απλός τρόπος για να τσεκάρετε ποιο είναι το «καλό» του χέρι ή πόδι είναι να του βάλετε ένα παιχνιδάκι σε μια κοντινή απόσταση και να του ζητήσετε να το πιάσει -το χέρι που θα χρησιμοποιήσει για να το φτάσει είναι κατά πάσα πιθανότητα το «κυρίαρχο». Ή να βάλετε μπροστά του μια μπάλα και να διαπιστώσετε ποιο πόδι χρησιμοποιεί για να την κλωτσήσει. Αν και δεν είναι απόλυτο, εάν χρησιμοποιήσει το αριστερό είναι πιθανό να είναι αριστερόχειρας. Θα πρέπει όμως να επαναλάβετε το «πείραμα» αρκετές φορές, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η προτίμηση στο ένα ή το άλλο χέρι έχει δευτερεύουσα σημασία όταν ένα παιδί μαθαίνει κάτι καινούριο. Έτσι, είναι πιθανό να χρησιμοποιεί πότε το ένα χέρι ή πόδι και πότε το άλλο, αναζητώντας ποιο θεωρεί περισσότερο δυνατό και επιδέξιο, μέχρι να… του πάρει τον αέρα. Επιπλέον, οι αριστερόχειρες συνηθίζουν να κάνουν και άλλες κινήσεις «ανάποδα» σε σχέση με τους δεξιόχειρες, όπως για παράδειγμα, όταν ανακατεύουν παίζοντας με τα κουζινικά ή όταν κάνουν ότι βιδώνουν με ένα κατσαβίδι-παιχνίδι.

Από τη εξαρτάται η προτίμηση στο δεξί ή το αριστερό;

Το εάν το παιδί θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημά του. Έτσι, εάν ένας τουλάχιστον από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες του ήταν αριστερόχειρας, οι πιθανότητες να είναι και το παιδί είναι περισσότερες από το μέσο όρο κι ακόμα μεγαλύτερες εάν ένας γονιός είναι αριστερόχειρας (ή και οι δύο). Πλέον οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να μην προσπαθούν να «αλλάξουν» το παιδί και να το πιέζουν να χρησιμοποιεί περισσότερο το δεξί, αλλά να το διευκολύνουν να μάθει να γράφει, να τρώει και γενικά να χρησιμοποιεί ως κυρίαρχο το αριστερό χέρι του, εφόσον αυτό προτιμά. Στο εμπόριο θα βρείτε αρκετά αντικείμενα που είναι σχεδιασμένα ειδικά για αριστερόχειρες (ψαλίδια, χάρακες, ξύστρες κ.λπ.), αν και οι περισσότεροι καταφέρνουν να προσαρμοστούν εύκολα σε έναν κόσμο που είναι φτιαγμένος κυρίως για δεξιόχειρες.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ