Είναι υγιής η σχέση σας; Δείτε τα σημάδια

Είναι υγιής η σχέση σας; Δείτε τα σημάδια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

 

 

 

Πώς κρίνετε εάν μία σχέση είναι υγιής ή όχι; Από τα γούστα σας στη μουσική; Από το εάν θέλετε να δείτε θέατρο ή ταινία δράσης στο σινεμά; Μάλλον όχι.  

 

Δείτε τα σημάδια μίας υγιούς σχέσης και αξιολογήστε που βρίσκεστε.

 

 

 

 

 

 

 

Λέτε τη γνώμη σας

Οι σχέσεις ανθούν όταν ο καθένας μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και ειλικρινά. Αυτό σημαίνει ότι κανένα θέμα δεν είναι ταμπού και πως κανείς δεν νοιώθει μόνος ή παραμελημένος. Η συνεπής επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της σχέσης.

 

Έχει ο καθένας το δικό του χώρο

Όσο ερωτευμένοι κι αν είστε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε μαζί κάθε λεπτό της ημέρας. Ο κάθε ένας χρειάζεται χώρο και χρόνο για να επιδιώξει τα δικά του θέλω, να δει τους φίλους του και να διατηρήσει ζωντανές άλλες σχέσεις εκτός οικογένειας. Έτσι έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ως άτομο, αλλά και να συμβάλει στην ανάπτυξη της σχέσης.

 

Μαλώνετε

Είναι φυσικό να διαφωνείτε. Σε μία υγιή σχέση οι άνθρωποι τσακώνονται και διαφωνούν. Η διαφορά όμως, είναι πως μαλώνουν δίκαια και δημιουργικά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στις πιο έντονες διαφωνίες αποφεύγετε λόγια για τα οποία μετά θα μετανιώσετε. Αποφεύγετε τις σκληρές εκφράσεις και προσπαθείτε να κατανοήσετε τη θέση του συντρόφου σας αντί να κερδίσετε πόντους. Κι αν αντιληφθείτε ότι έχετε άδικο έχετε το θάρρος να το παραδεχθείτε.

 

Σας αρέσει ο σύντροφός σας, αλλά και ο εαυτός σας

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως μία κακή σχέση δεν θα βελτιωθεί δια μαγείας ακόμη κι αν κάνετε ένα παιδί ή εάν κερδίσετε το λόττο ή εάν κληρονομήσετε το σπίτι των ονείρων σας. Μη βασίζετε τη σχέση σας στην ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Αναγνωρίστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος, αποδεχθείτε την προσωπικότητά του συντρόφου σας όπως είναι τώρα και όχι όπως θα μπορούσε να γίνει.

 

Λαμβάνετε αποφάσεις από κοινού

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ορίζει τη ζωή του άλλου. Ούτε ο σύντροφός σας, ούτε εσείς. Όλες οι αποφάσεις, από τις πιο μικρές (όπως το ποια ταινία θα δείτε) μέχρι τις πιο μεγάλες (πόσα παιδιά θα κάνετε) πρέπει να είναι απόρροια συζήτησης, κατανόησης, κοινής επιθυμίας και αμοιβαίων υποχωρήσεων. Ακόμη κι αν χρειαστεί ένα βράδυ να δείτε τους Transformers, αρκεί το επόμενο να ξαναδείτε το When Harry Met Sally.

 

Διασκεδάζετε

Οι υγιείς σχέσεις είναι διασκεδαστικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι γελάτε και περνάτε κάθε λεπτό γλεντώντας ή πως δεν εκνευρίζεστε ορισμένες φορές. Σημαίνει όμως, ότι ο γενικός απολογισμός είναι θετικός. Σημαίνει πως απολαμβάνετε τη χαρά ακόμη και με απλούς τρόπους: με ένα δείπνο που θα μαγειρέψετε στο σπίτι, γελώντας μαζί με το σύντροφό σας, με το να ξέρει ο ένας τι σκέφτεται ο άλλος.

 

Βοηθά ο ένας τον άλλο

Ορισμένες φορές εκείνος χρειάζεται να δουλέψει μέχρι αργά κι εσείς να αναλάβετε πλήρως το παιδί και όλες τις δουλειές του σπιτιού. Ή το αντίθετο. Η ζωή τα έχει αυτά. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει διάθεση συνεργασίας και αλληλοβοήθειας.

 

Συμπεριφέρεστε με ευγένεια

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να φέρεστε στον άλλο με σεβασμό, ενσυναίσθηση και εκτίμηση. Εάν θεωρείτε ότι ο σύντροφός σας φέρεται με περισσότερο σεβασμό σε τρίτους παρά σε εσάς, τότε μάλλον θα πρέπει να προβληματιστείτε.

 

Υπάρχει εμπιστοσύνη

Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται πρωτίστως στην εμπιστοσύνη και στην αμοιβαία δέσμευση για ειλικρινή επικοινωνία χωρίς επιφυλάξεις και μυστικά.

 

Αφήνετε ορισμένα πράγματα να πέσουν κάτω

Είναι αναπόφευκτο ότι κάποιες φορές θα εκνευριστείτε. Το ίδιο συμβαίνει και σε εκείνον. Είναι επίσης αναπόφευκτο ότι κάποιες φορές θα πείτε πράγματα που δεν τα εννοείτε και ότι θα συμπεριφερθείτε άσχημα. Το σημαντικό είναι πως θα το χειριστείτε μετά. Ξέχασε και πάλι να αγοράσει γάλα; Πείτε του ότι απογοητευτήκατε, αλλά μείνετε εκεί. Μην το συνεχίσετε.

 

Είστε κοντά ο ένας στον άλλο

Το σεξ είναι βασικός παράγοντας μίας υγιούς σχέσης, αλλά είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες. Η οικειότητα είναι εξίσου σημαντική και δεν αφορά μόνο τη σωματική ικανοποίηση, αλλά και το συναισθηματικό δέσιμο. Σε μία υγιή σχέση, το ζευγάρι αισθάνεται κοντά τόσο στο κρεβάτι όσο και εκτός κρεβατιού.

 

Η σχέση σας είναι το καταφύγιό σας

Η σχέση σας θα πρέπει να είναι το μέρος που αισθάνεστε περισσότερο ασφαλής. Ένα σταθερό μέρος όπου θέλετε να επιστρέφετε στο τέλος μίας κουραστικής ημέρας. Δεν σημαίνει ό,τι η σχέση σας πρέπει να είναι τέλεια. Απλώς σημαίνει ότι ακόμη κι όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, προτιμάτε να είστε με το σύντροφό σας παρά με κάποιον άλλον.

 

Μιλάτε περισσότερο στο σύντροφό σας και όχι σε άλλους ανθρώπους

Με ποιον προτιμάτε να συζητάτε όταν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα; Με το σύντροφό σας ή με τους φίλους σας στο Facebook; Σαφώς χρειάζεται να έχετε φίλους και να συζητάτε μαζί τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγετε τα δύσκολα θέματα συζήτησης με το σύντροφό σας.

 

Λέτε συχνά τις μαγικές λέξεις

Κι αυτές είναι: «Σ’ αγαπώ», «Σε ευχαριστώ» και «Συγνώμη»