Οι φυσικοί χυμοί είναι ένας εύκολος τρόπος για ένα θρεπτικό και γευστικό ενδιάμεσο γεύμα, που συμπληρώνει ιδανικά την διατροφή των παιδιών.
Η σωστή διατροφή των παιδιών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς. Συνήθως, τα νήπια αρνούνται ή π ...
12 Μαΐου 2016
Από τις πιο δύσκολες αποστολές για μια μαμά είναι να μάθει στο παιδί της να τρώει όλες τις τροφές, ή μάλλον τις σωστές τροφές. Εμείς σας δίνουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να το πείσετε να τρώει τα πάντα!
«Κρύψτε» τις ανεπιθύμητες τροφές σε νόστιμα πιάτα
Αν το παιδί αρνείται να φάει κάποιες θρεπτικές και απαραίτητες τροφές, μπορούμε να του τις προσφέρουμε μέσα σε άλλες που του αρέσουν ή μαγειρεμένες με τον τρόπο που αυτό προτιμά!
Για παράδειγμα, αν το παιδί απορρίπτει τα λαχανικά, μπορούμε να του σερβίρουμε μακαρόνια με μία νόστιμη σπιτική σάλτσα, στην οποία θα βάλουμε ντομάτα, καρότο, πιπεριές, κολοκύθι ή ακόμη και μελιτζάνα, που θα τα πολτοποιήσουμε στο μίξερ.
Δώστε το καλό παράδειγμα
Η μίμηση παίζει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στη νηπιακή ηλικία. Αν του δείξετε ότι απολαμβάνετε μια πλούσια πράσινη σαλάτα, σίγουρα θα σας μιμηθεί!
Επενδύστε στα πιο «εύκολα» λαχανικά
Αν ξέρετε ότι το παιδί δεν αντέχει το μπρόκολο μην το πιέσετε. Προωθήστε τα πιο «εύκολα» λαχανικά, όπως το γλυκό καρότο και το πιο «ουδέτερο» κολοκύθι.
Μην γεμίζετε το ψυγείο με λιχουδιές
Σε ένα ψυγείο όπου τα λαχανικά είναι λιγότερα από τα παγωτά, είναι φυσικό, να τραβήξουν το βλέμμα του οι λιχουδιές.
Κάντε έξυπνους συνδυασμούς
Αν το παιδί σας δεν τρώει τα όσπρια, μία λύση είναι να προσθέσετε λίγο ρύζι στο μαγείρεμά τους, που θα δώσει στο φαγητό πιο οικεία και απαλή γεύση.
Μην απαγορεύετε ποτέ κάποιες τροφές
Η απαγόρευση στο φαγητό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και το παιδί να επιμείνει πιο έντονα για το «απαγορευμένο» τρόφιμο. Επίσης, μην κατατάσσετε τα φαγητά σε «καλά» και «κακά».
Βάλτε τα υγιεινά τρόφιμα σε πρώτο πλάνo
Τα παιδιά τείνουν να καταναλώνουν ό,τι είναι διαθέσιμο. Φροντίστε, λοιπόν, να κρατάτε τα φρούτα σε κάποιο προσβάσιμο σημείο και όχι καταχωνιασμένα στο πίσω μέρος του ψυγείου. Επίσης, φροντίστε να έχετε πάντα στο σπίτι διαθέσιμα υγιεινά σνακ, όπως γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή μπισκότα δημητριακών.
Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα βάρους στη μετέπειτα ζωή. Αντ' αυτού, ανταμείψτε τα παιδιά με κάτι διασκεδαστικό, όπως μια βόλτα στο πάρκο.
Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή
Βοηθήστε τα παιδιά να αισθανθούν ότι παίρνουν μέρος στις αποφάσεις για το καθημερινό διαιτολόγιο της οικογένειας. Αφήστε τα να μπουν μαζί σας στην κουζίνα την ώρα που μαγειρεύετε και ενθαρρύνετέ τα να κάνουν δικές τους προτάσεις για το φαγητό ή το επιδόρπιο.
Αν το παιδί απορρίπτει κάποιο τρόφιμο μην το κάνετε θέμα
Όσο περισσότερο το κάνετε θέμα, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η άρνηση του. Συνεχίστε να φτιάχνετε το συγκεκριμένο φαγητό σε αραιά χρονικά διαστήματα πριν το καταργήσετε από τη διατροφή του. Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικοι, έχουν δικαίωμα να μην τους αρέσουν κάποια φαγητά.
Πειραματιστείτε
Αν το παιδί αγαπάει τις πίτες, φτιάξτε του μια σπιτική σπανακόπιτα, πρασόπιτα ή κάποια άλλη πίτα με λαχανικά. Ή αν δεν τρώει το ψάρι, γιατί δυσανασχετεί με τα κόκαλα, μπορούμε να του φτιάξουμε σπιτικές ψαροκροκέτες με μπακαλιάρο ή άλλο μεγάλο ψάρι, που θα τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο.
Τέλος, προσφέρετε τα νέα φαγητά στην αρχή του γεύματος, όταν το παιδί σας πεινάει πραγματικά. Ή ακόμα καλύτερα, σερβίρετε μαζί με το νέο φαγητό και κάποιο αγαπημένο του.
Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος)