Σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς καβουρδίζουμε το σουσάμι για 10 λεπτά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μέλι και μόλις αρχίζει να βγάζει φουσκάλες ξεκινάμε να ανακατεύουμε διαρκώς για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσ ...
12 Σεπτεμβρίου 2016
Εκτέλεση
της Αθηνά Καψάσκη
Το κολατσιό της μικρής μου είναι (μία) από τις μόνιμες έννοιες μου! Και την έχω και αρκετά καλομαθημένη: ποικιλία κάθε μέρα, όχι τα ίδια και τα ίδια. Αν και δεν έχω πραγματικά καθόλου χρόνο προσπαθώ να μην καταφεύγω στις εύκολες και συχνά ανθυγιεινές λύσεις που η ίδια μου προτείνει.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη υπάρχει τρόπος να τρώνε τα παιδιά μας ένα υγιεινό κολατσιό στο σχολείο τους ακόμα και αν δεν έχουμε καθόλου χρόνο (πιστέψτε μας σας νιώθω!): παιδικά γιαουρτάκια, ανάλατοι ξηροί καρποί, φρούτα και οι μπάρες δημητριακών που σας προτείνω: γίνονται με απλά υλικά, μέσα σε ένα απόγευμα Κυριακής. Κρατάτε τις μπάρες φρέσκιες όλη την εβδομάδα σε ένα κουτί μπισκότων και μπορούν να γίνουν το κολατσιό όλης της οικογένειας και όχι μόνο των μαθητών του σπιτιού! Δοκιμάστε τις λοιπόν και ελπίζω να σας αφήσουν με μία έννοια λιγότερη! Πάμε να δούμε τη συνταγή:
Υλικά για περίπου 12 μικρές μπάρες
2 κούπες (180γρ) νιφάδες βρώμης
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κούπας (100γρ) μέλι
2 κ.σ. φυτικό λάδι (χρησιμοποίησα ηλιέλαιο)
1/4 κ εκχύλισμα βανίλιας ή μία βανιλίνη
1/2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου (αντιστάσεις πάνω κάτω).
- Τη μισή κούπα (45γρ) από τις νιφάδες την κάνουμε σκόνη στον επεξεργαστή τροφίμων.
- Τις ανακατεύουμε με τις υπόλοιπες νιφάδες, τη σόδα και το αλάτι σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε το μέλι στο λάδι ίσα ίσα να λιώσει. Προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε το μίγμα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
- Σε ένα ταψάκι 22x22 ρίχνουμε μία με δύο σταγόνες ηλιέλαιο. Απλώνουμε με ένα πινέλο να πάει παντού και το καλύπτουμε με λαδόκολλα που την έχουμε κόψει πιο μεγάλη από το ταψί ώστε να προεξέχουν οι άκρες.
- Απλώνουμε το μίγμα μας στο ταψί ομοιόμορφα. Πιέζουμε με τα δάκτυλά μας το μίγμα ώστε να μην έχει κενά σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Με τον πάτο του μπολ μας συνεχίζουμε να πιέζουμε το μίγμα ώστε να είναι συμπαγές.
- Ψἠνουμε για περίπου 15 λεπτά. Προσέχουμε να είναι ελαφρά χρυσή η επιφάνεια για να μην μας σκληρύνουν.
- Τα αφήνουμε να σταθούν για 2 με 3 λεπτά, αφαιρούμε με τη λαδόκολλα από το ταψί και κόβουμε σε ορθογώνια ή τετράγωνα κομμάτια ανάλογα με τις επιθυμίες μας.