3ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

33η & 34η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Στη 33η και 34η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος ενός πεπονιού.

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Το διάστημα αυτό συνήθως πραγματοποιείται ή έχει ήδη πραγματοποιηθεί και το ειδικό doppler κύησης, ένας υπερηχογραφικός έλεγχος της ανάπτυξης του εμβρύου. Ο Γυναικολόγος σας θα εκτιμήσει τόσο την ανάπτυξη και κατάσταση της υγείας του μωρού σας, όσο και την κατάσταση του περιβάλλοντός του. Θα βεβαιωθεί πως αναπτύσσεται σωστά, έχει αρκετό αμνιακό υγρό, ο πλακούντας έχει ωριμάσει επαρκώς, η ροή του αίματος από τον ομφάλιο λώρο είναι φυσιολογική και αιματώνει επαρκώς τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του μωρού καθώς και τον υπολογισμό του βάρους του.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο:

Το μωρό σας έχει φτάσει πλέον τα 2 κιλά σε βάρος Συνεχίζει να συσσωρεύει λίπος, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται και οι πνεύμονές του. Μπορεί να ανοιγοκλείνει τα μάτια του με άνεση, ενώ οι κόρες του έχουν πλήρως διαμορφωμένο το αντανακλαστικό διαστολής και συστολής με το φως και το σκοτάδι.

Έξυπνα tips:

Ο τοκετός είναι καθοδόν. Μπορείτε να προετοιμαστείτε γι’ αυτόν με τις γνωστές ασκήσεις Kegel. Οι ασκήσεις αυτές είναι σχεδιασμένες να ενισχύσουν τους μυς του πυελικού εδάφους, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή διεξαγωγή του διακολπικού τοκετού. Επίσης, βοηθούν στην αποκατάσταση και επαναφορά της πυέλου μετά τον τοκετό και την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων όπως πρόπτωση μήτρας και διαφυγή ούρων που μπορούν μερικές φορές να παρατηρηθούν σε μεγαλύτερες γυναίκες, ιδιαίτερα αυτές με πολλά παιδιά. Πρόκειται για πολύ απλές ασκήσεις. Αρχικά προσπαθήστε να σφιχτείτε όπως όταν κρατάτε τα ούρα και διατηρήστε τη σύσπαση αυτή για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια χαλαρώστε για άλλα 10 δευτερόλεπτα και σφιχτείτε ξανά. Προσπαθήστε να κάνετε 5 επαναλήψεις 3 φορές τη μέρα.