3ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

31η & 32η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Στη 31η και 32η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος μίας μεγάλης καρύδας

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Νιώθετε πλέον το έμβρυο όλο και συχνότερα αλλά και πιο έντονα να κλωτσάει τη μήτρα, ενώ παράλληλα συνεχίζει να μεγαλώνει, παίρνοντας πάνω από 200 γραμμάρια κάθε βδομάδα. Παράλληλα με το έμβρυο, μπορεί να νιώθετε συχνότερα τις συσπάσεις Braxton Hicks, τις ψευδοσυσπάσεις, οι οποίες φυσιολογικά αυξάνονται όσο πλησιάζουμε στον τοκετό. Ωστόσο δεν παύουν να ανησυχούν τις μελλοντικές μητέρες, ακόμη και τις πιο έμπειρες όταν έρχονται, οπότε ας τις ξεχωρίσουμε από τις πραγματικές. Οι Braxton Hicks έχουν μικρή διάρκεια, περίπου 30 δευτερόλεπτα και είναι πολύ ήπιες, σπάνια μπορεί και ελαφρώς επώδυνες. Παράλληλα δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο αλλά είναι πολύ ακανόνιστες και γίνονται αισθητές μόνο στην κοιλιά. Οι αληθείς συσπάσεις του τοκετού είναι πολύ εντονότερες και επώδυνες, έρχονται όλο και πιο τακτικά και διαρκούν όλο και περισσότερο και μπορεί να γίνουν αισθητές και χαμηλά στην πύελο. Επικοινωνήστε με το Γυναικολόγο σας εάν μετρήσετε περισσότερες από 4 συσπάσεις ανά ώρα.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο:

Το έμβρυο ξεπερνάει πλέον το 1,5 κιλό σε βάρος και συνεχίζει την ιλιγγιώδη ανάπτυξή του. Ο εγκέφαλός του συνεχίζει να αναπτύσσεται και συσσωρεύει όλο και περισσότερο σωματικό λίπος. Το δέρμα του δεν είναι πλέον διαφανές και γίνεται όλο και πιο δραστήριο. Το επόμενο διάστημα θα παίρνετε περίπου 450 γραμμάρια την εβδομάδα, τα μισά από τα οποία θα πηγαίνουν στο έμβρυο.

Έξυπνα tips:

Το βάρος της μήτρας και του εμβρύου συνεχίζει να αυξάνεται και η αύξηση αυτή θα γίνει αισθητή από το σώμα σας. Είναι πιθανό να αρχίσετε να νιώθετε μυοσκελετικό πόνο, ιδιαίτερα στη μέση από το αυξημένο βάρος στην κοιλιακή χώρα και την αλλαγή του κέντρου βάρους του σώματος. Φροντίστε να ξεκουράζεστε όσο συχνά χρειάζεται και να προτιμάτε άνετα και σταθερά παπούτσια.