3ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

29η & 30η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Στη 29η και 30η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος ενός κεφαλιού από λάχανο.

Το τρίτο τρίμηνο έφτασε και είσαστε επιτέλους στην τελική ευθεία! Σύντομα θα κρατάτε το μωρό σας σας χέρια σας, αλλά πριν από αυτό, πρέπει να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του. Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει στο τελευταίο αυτό μέρος της εγκυμοσύνης.

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Η μήτρα έχει πλέον μεγαλώσει σημαντικά και είναι πιθανόν να πιέζει το στομάχι σας προς τα πάνω. Αν και αυτό είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό, δεν παύει να σας προκαλεί καούρες, αίσθημα καύσου ή δυσφορίας στην κοιλιά ή το στήθος και φούσκωμα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται από τη δυσκοιλιότητα.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο:

Το έμβρυό σας έχει φτάσει τα 40 εκατοστά σε μήκος και ζυγίζει 1200-1350 γραμμάρια. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτατα, ανάπτυξη που συνοδεύεται και από αυξημένη μυϊκή δραστηριότητα και κινήσεις. Αυτές οι κλωτσιές του μωρού στο τοίχωμα της μήτρας είναι σημάδι της καλή φυσικής κατάστασης και της φυσιολογικής του ανάπτυξης και είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθεί να τις μετράτε κατά προσέγγιση, ως διαγνωστικό και προγνωστικό δείκτη. Ο εγκέφαλος του εμβρύου αναπτύσσεται επίσης με γοργούς ρυθμούς, αποκτώντας την κλασσική μορφή με τις ραβδώσεις και τις αύλακες που γνωρίζουμε.

Έξυπνα tips:

Οι καούρες και το φούσκωμα αυτής της περιόδου μπορούν να γίνουν γρήγορα πολύ ενοχλητικά. Για να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό, προτιμήστε την καθιστή θέση για λίγο πριν τον ύπνο.
  • Χρησιμοποιείστε και δεύτερο μαξιλάρι για να ανασηκώσετε το κεφάλι σας 10-15 εκατοστά περίπου από το επίπεδο του σώματος.
  • Προτιμάτε μικρότερα και συχνότερα γεύματα, παρά μεγάλα και αραιά.
  • Αποφεύγετε όξινες ή λιπαρές τροφές. Περιορίστε τα πικάντικα μπαχαρικά στη διατροφή σας.
  • Μειώστε τον καφέ και τη σοκολάτα.
  • Προτιμάτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πίνετε πολύ νερό μέσα στην ημέρα.