2ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

27η & 28η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Την 27η και 28η εβδομάδα το μωρό έχει το μέγεθος μίας μελιτζάνας.

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Αυτό το διάστημα πραγματοποιείται ο προληπτικός έλεγχος για την ανάπτυξη διαβήτη της κύησης. Αν και ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να κάνετε έλεγχο του σακχάρου νηστείας κατά τη διάρκεια της κύησης, αυτό το διάστημα πραγματοποιείται η επονομαζόμενη καμπύλη γλυκόζης. Πρόκειται για ένα διαγνωστικό τεστ στο οποίο δοκιμάζεται η απόκριση του οργανισμού στη γλυκόζη. Πραγματοποιείται μια αρχική μέτρηση του σακχάρου νηστείας και στη συνέχεια σας δίνεται διάλυμα γλυκόζης από του στόματος. Το σάκχαρο του αίματος ξαναμετριέται στη μία και στις δύο ώρες μετά τη λήψη του διαλύματος. Σε περίπτωση παθολογικής απόκρισης, έχουμε τη διάγνωση του διαβήτη κύησης. Αν και πρόκειται για μία νόσο που προδιαθέτει για ορισμένες καταστάσεις όπως μακροσωμία του εμβρύου, ο κίνδυνος μπορεί να μετριαστεί με κατάλληλο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος, με αλλαγή του τρόπου ζωής και με φαρμακευτική αγωγή.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο:

Το έμβρυό σας είναι πλέον 37-38 εκατοστά και ζυγίζει ένα κιλό. Η όρασή του συνεχίζει να αναπτύσσεται και να οξύνεται μια οι βλεφαρίδες του μεγαλώνουν. Σιγά σιγά αρχίζει να περιορίζεται ο διαθέσιμος χώρος για κίνηση με άνεση. Το νευρικό σύστημα συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και αναπτυξιολογικές μελέτες έχουν δείξει πως το έμβρυο αρχίζει να έχει νευρική δραστηριότητα αντίστοιχη με όνειρο.

Έξυπνα tips:

Με τη συμπλήρωση του δεύτερου τριμήνου, είναι καλή ιδέα να σχεδιάσετε ένα πλάνο τοκετού. Σκεφτείτε πως θα επιθυμούσατε εσείς να γίνει ο τοκετός και μοιραστείτε τις ιδέες σας με το σύζυγο, το Γυναικολόγο ή τη μαία σας. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε συμβουλές για την προετοιμασία και να κάνετε και ορισμένες ασκήσεις ετοιμότητας για τον κολπικό τοκετό. Ακόμη κι αν χρειαστεί διαφορετικό είδος τοκετού από αυτό που περιμένατε, να θυμάστε πως γίνεται για το καλό το δικό σας αλλά και του μωρού σας.

Κάπως έτσι φτάνουμε αισίως στο τέλος του δευτέρου τριμήνου και στην τελική ευθεία για τον τοκετό. Είναι καιρός να ετοιμάστε σιγά σιγά το παιδικό δωμάτιο και να πάρετε ρουχαλάκια για το μωρό. Αν και τα δύο τρίτα της εγκυμοσύνης είναι ήδη πίσω σας, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να ακούτε πιστά τις οδηγίες του Γυναικολόγου σας και να τηρείτε τις τακτικές επισκέψεις ελέγχου. Λίγη υπομονή ακόμη και το μωρό σας θα είναι σύντομα μαζί σας!