1ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

5η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Στις 5 εβδομάδες το μωρό έχει το μέγεθος ενός σπόρου μήλου

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Εάν δεν  έχετε επιβεβαιώσει ήδη την κύηση, αυτό συμβαίνει συνήθως σε αυτή την εβδομάδα, με την καθυστέρηση στην περίοδο να είναι πιο εμφανής και τα επίπεδα της βήτα χοριακής γοναδοτροπίνης να είναι πλέον ανιχνεύσιμα από τα περισσότερα τεστ που πωλούνται στα φαρμακεία. Αυτή η αλλαγή του ορμονικού περιβάλλοντος προκαλεί και ανάλογα συμπτώματα (εάν αυτά δεν είχαν εμφανιστεί) ή μπορεί να επιτείνει τα συμπτώματα της προηγούμενης εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η ναυτία και σε μερικές περιπτώσεις ο εμετός, εύκολη κούραση, εναλλαγές στην στη διάθεση αλλά και οι πρώτες αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις μπορεί να εμφανιστούν.

Τι συμβαίνει στο μωρό:

Το έμβρυό σας συνεχίζει να αναπτύσσεται, αποκτώντας μέγεθος περίπου 2 χιλιοστών, όσο ένας κόκκος από σουσάμι. Το κυκλοφορικό του σύστημα αρχίζει να δημιουργείται αυτήν την περίοδο και μπορεί κατά το διακολπικό υπέρηχο ο ιατρός σας να ακούσει τους καρδιακούς χτύπους, που είναι καλό σημάδι για την πρόοδο της εγκυμοσύνης. Μην απογοητευτείτε εάν δεν ακουστεί η καρδιακός ήχος ωστόσο, καθώς δεν είναι σπάνιο να ακουστεί ο καρδιακός ρυθμός την έκτη, ακόμη και την έβδομη εβδομάδα κύησης για πρώτη φορά. Παράλληλα, με τον υπέρηχο ο Γυναικολόγος μπορεί να σας δείξει τον εμβρυικό ασκό. Σε μικροσκοπικό επίπεδο, στο έμβρυο έχουν δημιουργηθεί ξεχωριστές περιοχές για το κεφάλι και το σώμα και αρχίζει και παρουσιάζει κάμψη, δηλαδή το κεφάλι αρχίζει να γέρνει επάνω από την περιοχή που αργότερα θα γίνει η κοιλιά.

Έξυπνα Tips:

Από διατροφικής άποψης, συνεχίζετε την ισορροπημένη διατροφή και το συμπλήρωμα φυλλικού οξέος. Παράλληλα, ο Γυναικολόγος σας είναι πιθανό να σας προτείνει κάποιο πολυβιταμινούχο σκεύασμα για μια πληρέστερη κάλυψη, η συγκεκριμένα τη λήψη βιταμινών C και D, οι οποίες είναι ιδιαίτερα βοηθητικές αυτήν την περίοδο. Επίσης, ανάλογα και με την κατάσταση της υγείας σας πριν την κύηση, είναι πιθανό να σας προτείνει να λάβετε συμπληρώματα σιδήρου για τη διασφάλιση της επάρκειας του κυκλοφορικού συστήματος στην υποστήριξη των αναγκών του εμβρύου. Τέλος, εάν λαμβάνετε φάρμακα για κάποια χρόνια πάθηση, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, είναι καλό να ενημερώσετε τους ιατρούς που σας παρακολουθούν για το γεγονός πως είστε έγκυος, καθώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αλλάξετε την αγωγή σας.