1ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

6η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Στις 6 εβδομάδες το μωρό έχει το μέγεθος ενός κόκκου καρπουζιού

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Κατά την εβδομάδα αυτή είναι πιο πιθανό να ακουστεί η καρδιά του εμβρύου, εάν αυτό δεν έχει ήδη γίνει το προηγούμενο διάστημα. Ο πλακούντας γίνεται όλο και πιο ορμονικά ενεργός, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και από τα συμπτώματα τα οποία είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε. Πέρα από τα συμπτώματα που έχουμε αναφέρει ήδη, είναι πιθανό να αρχίσει να επηρεάζεται και η λειτουργία του πεπτικού συστήματος, με:

  • καούρες
  • φούσκωμα και δυσπεψία
  • είναι πολύ συχνό να νιώθετε επώδυνες τις θηλές του μαστού και
  • ανησυχία κατά τον ύπνο

Τι συμβαίνει στο μωρό:

Το έμβρυό σας συνεχίζει να μεγαλώνει, έχοντας πλέον το μέγεθος φακής. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου αρχίζουν να πρωτο-σχηματίζονται αυτή την περίοδο με την εμφάνιση σχηματισμών που αργότερα θα γίνουν τα μάτια, η μύτη, το στόμα και τα αυτιά του. Παράλληλα στο υπόλοιπο σώμα μπορεί δειλά δειλά να εμφανιστούν τα πρώτα σημεία ανάπτυξης άκρων, ενώ αρχίζει και η ανάπτυξη του γαστρεντερικού συστήματος και του εγκεφάλου. Τέλος, αρχίζει να κλείνει ο νευρικός σωλήνας, ο οποίος θα δημιουργήσει τη σπονδυλική του στήλη και αποτελεί  και τον κύριο λόγο που το φυλλικό οξύ είναι τόσο σημαντικό στην εγκυμοσύνη.

Έξυπνα Tips:

Όσο το έμβρυο συνεχίζει να αναπτύσσεται, θα αυξάνονται και οι διατροφικές του απαιτήσεις και κατ’ επέκταση και οι δικές σας. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε πως είναι πολύ εύκολο με αυτό το σκεπτικό να παρασυρθείτε, σε συνδυασμό και με τις αλλαγές διάθεσης και τις επιθυμίες για ορισμένα φαγητά κατά την κύηση και να πάρετε παραπανίσια κιλά, τα οποία και δεν ωφελούν το μωρό σας και είναι δυσκολότερο να χαθούν μετά την κύηση. Το φυσιολογικό βάρος που είναι αναμενόμενο να βάλετε είναι περίπου ένα κιλό το μήνα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάζει με βάση το αρχικό σας βάρος πριν την έναρξη της κύησης. Δείτε το άρθρο μας επάνω στο θέμα για πιο λεπτομερή καθοδήγηση.