1ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

7η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Στις 7 εβδομάδες το μωρό έχει το μέγεθος ενός blueberry

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Κατά την εβδομάδα αυτή είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί διακολπικό υπερηχογράφημα από τον Γυναικολόγο σας, μερικές φορές είναι και το πρώτο, για τον έλεγχο του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Σε αυτόν τον υπέρηχο, ο ιατρός σας θα επιβεβαιώσει πως το έμβρυο βρίσκεται μέσα στην μήτρα, πολύ σημαντική εξέταση, καθώς εάν βρίσκεται σε κάποιο άλλο σημείο, όπως τη σάλπιγγα, υπάρχει η λεγόμενη εξωμήτρια ή έκτοπη κύηση, η οποία είναι μία σοβαρή οντότητα και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Παράλληλα, ο ιατρός θα εκτιμήσει εάν πρόκειται για μονήρη ή δίδυμη κύηση, θα μετρήσει την καρδιακή συχνότητα και θα προσδιορίσει το μέγεθος (μήκος) του εμβρύου, το οποίο θα επιβεβαιώσει την ηλικία κύησης και θα δώσει μία αρχική εκτίμηση για το πότε μπορείτε να περιμένετε τον τοκετό. Τα συμπτώματά σας είναι συνήθως τα ίδια με τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ μπορεί να παρατηρήσετε επιπλέον και κράμπες ή ήπιο πόνο στην κοιλιά, πρήξιμο στα πόδια εξαιτίας κατακράτησης υγρών ενώ μπορεί να παρατηρήσετε και αύξηση στη συχνότητα της ούρησης μέσα στη μέρα.

Τι συμβαίνει στο μωρό:

Το έμβρυό σας σε αυτό το στάδιο εμφανίζει ταχύτατη ανάπτυξη, φτάνοντας σε μέγεθος περίπου 8-10 χιλιοστά, όσο ένα βατόμουρο. Σε αυτό το στάδιο, το κεφάλι του εμβρύου αποτελεί το 1/3 του σώματός του, με τα χαρακτηριστικά του προσώπου να συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να διαμορφώνονται. Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος ξεκινάει μία διαδικασία ταχεία ανάπτυξης με δημιουργία περίπου 100 νέων εγκεφαλικών κυττάρων το λεπτό. Τέλος, τα άκρα συνεχίζουν την ανάπτυξή τους και είναι πλέον πιο διακριτά.

Έξυπνα Tips:

Όπως έχουμε τονίσει μέχρι τώρα, είναι σημαντικό να διατηρήσετε σταθερή και ισορροπημένη διατροφή και να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα συμπληρώματά σας. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε και τη σημασία της υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για πολλές δυσάρεστες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου και ακόμη και για αποβολή. Μπορεί να έχετε ακούσει πως αρκεί να αποφεύγετε τις γάτες (οι οποίες είναι ο συνήθης ξενιστής του παράσιτου), αλλά ο συχνότερο τρόπος μετάδοσης είναι στην πραγματικότητα από τροφές, οι οποίες δεν έχουν πλυθεί σωστά, συχνότερα λαχανικά. Έτσι, συστήνεται να πλένετε επιμελώς τα λαχανικά σας, ενώ η απολύμανση σε ζεστό νερό και ξύδι μπορεί επίσης να σκοτώσει το παράσιτο.