1ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

8η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Στις 8 εβδομάδες το μωρό έχει το μέγεθος ενός raspberry

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Κατά την εβδομάδα αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και συμπληρωματικός προγεννητικός έλεγχος, με επιπλέον εξετάσεις πέρα από τον υπέρηχο. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να πραγματοποιηθούν και κατά την ίδια επίσκεψη με τον υπέρηχο, ή σε διαφορετικές μέρες. Πέρα λοιπόν από τον υπέρηχο και τις μετρήσεις που περιγράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ο ιατρός σας θα εξετάσει και πληθώρα άλλων παραμέτρων για να βεβαιωθεί πως η κύηση προοδεύει σωστά. Εάν η σύλληψη και η εγκυμοσύνη ήταν στα πλαίσια του οικογενειακού σας προγραμματισμού και είχατε υποβληθεί και σε παρακολουθήσεις πριν την εγκυμοσύνη, είναι πιθανό πολλές εξετάσεις να τις έχετε κάνει ήδη, ωστόσο ορισμένες τυπικά επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης για να διασφαλίσουν πως δεν έχει αλλάξει κάτι προς το χειρότερο. Εξετάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν:

  • Κλινική εξέταση και μέτρηση αρτηριακής πίεσης
  • Γενική αίματος
  • Γενική ούρων
  • Προσδιορισμός ομάδας αίματος κατά ΑΒ0 και Ρέζους
  • Προσδιορισμός αντισωμάτων τοξοπλάσματος, κυτταρομεγαλοϊού (CMV), ερυθράς, λιστέριας
  • Προσδιορισμός φορείας ηπατίτιδας Β, ηπατίτιδας C, και HIV
  • Εκτίμηση λειτουργίας θυρεοειδούς με μέτρηση TSH, FT3 και FT4
  • Έλεγχος τραχηλικού επιχρίσματος, τεστ Παπ
  • Καλλιέργεια κολπικού υγρού

Ταυτόχρονα, πιθανότατα θα συνεχίσετε να παρατηρείτε τα γνωστά συμπτώματα πρωινής ναυτίας, πρηξίματος κλπ, αλλά μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε και σταδιακή διόγκωση του στήθους με περιστασιακή ευαισθησία στη θηλές, φυσιολογική αλλαγή στα πλαίσια της προετοιμασίας του σώματός σας για το θηλασμού του μωρού μετά τη γέννηση.

Τι συμβαίνει στο μωρό:

Το έμβρυό σας συνεχίζει να μεγαλώνει, φτάνοντας το μέγεθος μιας μεγάλης ρόγας σταφυλιού σε αυτό το στάδιο. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαμορφώνονται όλο και καλύτερα, με το σχηματισμό των βλεφάρων, τα οποία καλύπτουν πλήρως τα μάτια, αν και πίσω τους ακόμη αχνοφαίνονται οι σκουρόχρωμοι αμφιβληστροειδείς χιτώνες του οφθαλμού. Σχηματίζονται επίσης η μύτη, το άνω χείλος και τα αυτιά, ενώ παράλληλα ξεκινάει και η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Δραστηριότητα υπάρχει και από τα άκρα του εμβρύου, τα οποία αρχίζουν τις κινήσεις, αλλά είναι ακόμη πολύ μικρές για να γίνουν αντιληπτές.

Έξυπνα Tips:

Οι πρωτεΐνες είναι βασικό και απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων κυττάρων. Αν και μπορεί να είναι και φυτικής προέλευσης (όπως στα όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς), είναι σημαντικό να έχετε και πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης στη διατροφή σας, καθώς απορροφώνται καλύτερα από το έντερο και συνοδεύονται και από άλλα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες του κρέατος. Συνολικά, χρειάζεστε περίπου 60 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως, τα οποία αντιστοιχούν σε ένα μεσαίο κομμάτι κρέατος ή ψαριού ημερησίως. Μπορείτε να τρώτε ό,τι κρεατικό προτιμάτε, με ιδιαίτερη προσοχή κατά την προετοιμασία, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για πουλερικό. Όσον αφορά τα ψάρια, συστήνεται να αποφεύγετε να τα καταναλώνετε ωμά (πχ σε σούσι ή σασίμι) και να προτιμάτε συνταγές με καλομαγειρεμένα θαλασσινά. Ταυτόχρονα, να αποφεύγετε τα μεγάλα ψάρια, όπως τόνο, ξιφία και σκουμπρί, καθώς μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες υδραργύρου, ο οποίος είναι τοξικός για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.