1ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

9η Εβδομάδα Κύησης

Τι Φρούτο / λαχανικό είναι το μωράκι:

Στις 9 εβδομάδες το μωρό έχει το μέγεθος μίας ρόγας σταφυλιού

Τι συμβαίνει στη μαμά:

Κατά την ένατη εβδομάδα (μερικές φορές και προς τη δέκατη), τείνουν να κορυφώνονται τα συμπτώματα ναυτίας που πλήττουν τις περισσότερες εγκυμονούσες στο πρώτο τρίμηνο. Το καλό είναι πως η ναυτία τείνει να υποχωρεί μόλις μπει το δεύτερο τρίμηνο, αλλά σε μερικές περιπτώσεις δυστυχώς τα συμπτώματα επιμένουν μέχρι το τέλος της κύησης. Μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε τα συμπτώματα είναι οι εξής:

  • πριν ακόμη σηκωθείτε από το κρεβάτι, δοκιμάστε να φάτε μία σκέτη φρυγανιά και να πιείτε ένα ποτήρι τσάι
  • δοκιμάστε αφέψημα μέντας και τζίντζερ
  • οργανώστε μικρότερα και συχνότερα γεύματα
  • αποφεύγετε δραστηριότητες ή ρούχα που αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά σας

Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, ο Γυναικολόγος σας μπορεί να σας χορηγήσει συμπλήρωμα βιταμίνης Β6, η οποία έχει καταπραϋντικές ιδιότητες σε περιπτώσεις ναυτίας και εμέτου, με επιπρόσθετες φαρμακευτικές επιλογές διαθέσιμες εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν.

Τι συμβαίνει στο μωρό:

Το έμβρυό σας σε αυτό το στάδιο φτάνει περίπου 2,5 εκατοστά σε μήκος, όσο περίπου μια ελιά και έχει ολοκληρώσει τα πιο σημαντικά στάδια της ανάπτυξής του, έχοντας σχηματίσει τα όργανά του και έχοντας εγκαταστήσει τις βασικές του λειτουργίες. Ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσεται με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς, με έως και 100.000 νέα κύτταρα το λεπτό, ενώ αρχίζει και η δημιουργία νευρικών συνάψεων μεταξύ τους. Νευρικά ερεθίσματα στέλνονται στους εμβρυικούς μυς και η καρδιά χτυπάει με 160 παλμούς το λεπτό, φυσιολογική συχνότητα για τα έμβρυα.

Έξυπνα Tips:

Είναι πιθανό αυτήν την περίοδο να αρχίζουν να γίνονται εντονότερες οι γνωστές λιγούρες της εγκυμοσύνης. Οφείλονται σε ορμονικούς και ψυχοσωματικούς λόγους και δεν είναι κακό να υποκύπτετε περιστασιακά. Ωστόσο να θυμάστε πως αυτές οι «παρεκκλίσεις» δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκτροχιάζουν το πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής. Έτσι, καλό είναι να προτιμάτε τις υγιεινότερες εναλλακτικές των κλασσικών «πειρασμών», δηλαδή:

  • μαύρη σοκολάτα αντί για γάλακτος
  • παγωτό με χαμηλά λιπαρά ή γιαούρτι αντί για πλήρες παγωτό
  • μπάρα δημητριακών ή σταφιδόψωμο αντί για παχυντικά σφολιατοειδή
  • πίτσα λαχανικών αντί για συμβατική με αλλαντικά και
  • μπέργκερ πουλερικών αντί για χοιρινό