Οι φυσικοί χυμοί είναι ένας εύκολος τρόπος για ένα θρεπτικό και γευστικό ενδιάμεσο γεύμα, που συμπληρώνει ιδανικά την διατροφή των παιδιών.
Η σωστή διατροφή των παιδιών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς. Συνήθως, τα νήπια αρνούνται ή π ...
8 Ιουνίου 2015
Στη νηπιακή ηλικία το παιδί εξακολουθεί να προσαρμόζεται σε νέες τροφές και να τροποποιεί τη δίαιτά του.
Οι διαιτητικές του συνήθειες προοδευτικά αποκτούν το ρυθμό των τριών γευμάτων την ημέρα, αν και περιλαμβάνουν αρκετά μικρά γεύματα (snacks) ενδιάμεσα. Καθώς συμμετέχει όλο και περισσότερο στα οικογενειακά γεύματα μαθαίνει τους κανόνες του κοινωνικού γεύματος.
Αν και συγκριτικά με τα βρέφη, τα νήπια μπορούν να προσαρμοσθούν ευκολότερα σε αλλαγές του προγράμματος φαγητού, τρώνε με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, όταν δε διαταράσσεται ο φυσιολογικός τους ρυθμός.
Ένα νήπιο που χάνει το πρόγευμά του θα είναι ανήσυχο και ευέξαπτο την ώρα του μεσημεριανού φαγητού. Θα είναι πολύ πεινασμένο, αλλά ταυτόχρονα, κουρασμένο και αναστατωμένο για να φάει.
Μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη βρεφική και νηπιακή ηλικία βρίσκεται στην ποικιλία των τροφών που του προσφέρετε.
Θυμηθείτε πόσο αργά και προσεκτικά αλλάξατε τη δίαιτα του μωρού σας και του δώσατε τις νέες τροφές.
Και τα νήπια θα αποδεχθούν ευκολότερα άγνωστες τροφές αν τους τις συστήσετε προοδευτικά. Σεβαστείτε την επιφύλαξή του. Προσφέρετε τις νέες τροφές μ’ έναν σταθερό τρόπο, αλλά λογαριάστε και τη διάθεσή του. Μερικές φορές δε θέλει νέες τροφές και χρειάζεται την ηρεμιστική οικειότητα μιας παλιάς αγαπημένης τροφής.
Η ιδιοσυγκρασία του παίζει επίσης ρόλο στις προτιμήσεις του. Αν το παιδί σας φοβάται γενικά τις νέες εμπειρίες μπορεί να μην τολμά να δοκιμάσει νέες τροφές. Αν είναι ανυπόμονο και πολύ κινητικό, μπορεί να μην αντέχει τα οικογενειακά γεύματα και να γίνεται πολύ νευρικό.
Τα παιδιά έχουν τους δικούς τους ρυθμούς και μερικά φαίνονται ότι χασομερούν ατέλειωτα πάνω από το πιάτο τους. Αν το δικό σας παιδί τρώει αργά – πράγμα που είναι υγιεινό στην πραγματικότητα – θα πρέπει να του δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος για να τελειώσει το γεύμα του.
Αν σκεφθείτε θα βρείτε τρόπο να ξεπεράσετε την αποστροφή του για ορισμένες τροφές. Τα λαχανικά π.χ. δεν αρέσουν συχνά στα παιδιά αυτής της ηλικίας. Δεν βοηθά να πιέσετε ένα παιδί για να φάει αυτό που δεν του αρέσει, αλλά δεν πρέπει να θεωρείτε ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι να τα βγάλετε τελείως απ’ το διαιτολόγιό του. Μπορείτε να τους τα ξαναδώσετε σε μικρότερη ποσότητα και με διαφορετική μορφή (ωμά ή ίσως σε πουρέ ή χυμό). Ένα παιδί που απορρίπτει το σπανακόρυζο μπορεί να λατρεύει την σπανακόπιτα.
Είναι χρήσιμο να σκέφτεστε ότι ίσως δεν του αρέσει η υφή και όχι η γεύση κάποιων τροφών.
Αν και στην ηλικία των 2-2,5 χρόνων τα νήπια μπορούν να μασήσουν την τροφή τους, μερικά παιδιά αρνούνται την τροφή που δυσκολεύονται να μασήσουν. Άλλα, έχουν τη συνήθεια να την κρατούν στα μάγουλά τους και να τη μασούν πολύ αργά, πράγμα που σας συγχύζει.
Πολλές φορές ανησυχείτε, ότι το παιδί σας δεν τρώει αρκετά ώστε να μεγαλώσει ανάλογα. Στην πραγματικότητα οι έρευνες αποδεικνύουν ότι αν του προσφέρετε ποικιλία τροφών μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα τρώει επαρκή ποσότητα.
Όσο επιδέξιοι κι αν είστε υπάρχουν φορές που δίνετε μάχη με το φαγητό, με την κουζίνα πεδίο πολέμου. Σκεφτείτε ότι συχνά η μάχη δεν αφορά το φαγητό αλλά την ανάγκη για ανεξαρτησία που σ’ αυτήν την ηλικία είναι εντονότερη απ’ όλες τις άλλες, ακόμα και από την επιθυμία για φαγητό.
Για να ελαττωθεί η ένταση, επιτρέψτε στο παιδί σας κάποια επιλογή για το τι και πόσο θα φάει και πότε θα τελειώσει. Αφήστε το να φάει όσο θέλει και μην επιμένετε όταν σας δείχνει ότι χόρτασε.