Φθινόπωρο: Καιρός να επισκεφτούμε τον παιδίατρο

Φθινόπωρο: Καιρός να επισκεφτούμε τον παιδίατρο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Το Ατομικό Δελτίο Υγείας του μαθητή γίνεται η αφορμή για μία επίσκεψη στον παιδίατρο και έναν πλήρη προληπτικό έλεγχο υγείας.

 

 

Όταν το σχολικό κουδούνι χτυπάει για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι παιδίατροι δεν προλαβαίνουν να κλείνουν ραντεβού για τη συμπλήρωση του ατομικού δελτίου υγείας του παιδιού, ένα έγγραφο που, βεβαιώνει –ή όχι- ότι ο μαθητής μπορεί με ασφάλεια να συμμετέχει στις σχολικές δραστηριότητες. Το ΑΔΥ του μαθητή  συμπληρώνεται μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση και λήψη του ιστορικού του παιδιού και είναι μία πράξη ευθύνης, καθώς μπορεί να διαγνώσει πρώιμα όχι μόνο παθολογικές καταστάσεις αλλά και προβλήματα στη σωματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

 

Γι αυτό και οι γονείς, αλλά και ο παιδίατρος, πρέπει να αφιερώνουν χρόνο γι αυτή την πολύτιμη συνάντηση κατά την οποία οι γονείς αλλά και το παιδί μπορούν να εκφράσουν φόβους και ανησυχίες και να θέσουν ερωτήματα που μόνο ο παιδίατρος μπορεί να απαντήσει και που μπορεί να αφορούν από την παιδική μέχρι την εφηβική ηλικία. Ειδικά μάλιστα στα παιδιά που πλησιάζουν στην εφηβεία ο παιδίατρος έχει έντονο συμβουλευτικό ρόλο καθώς μπορεί να εξηγήσει με επιστημονικό αλλά κατανοητό τρόπο θέματα σεξουαλικότητας και εξαρτήσεων.

 

Ο παιδίατρος μπορεί ακόμη να ανιχνεύσει αναπτυξιακά προβλήματα σε ηλικίες κάτω των έξι ετών αλλά και μαθησιακές δυσκολίες και να παραπέμψει το παιδί σε κάποιον ειδικό επιστήμονα. Ακόμη, συζητώντας με τους γονείς και το παιδί μπορεί να πληροφορηθεί για τυχόν φοβίες αλλά και άλλες καταστάσεις ψυχικές που αναστατώνουν το παιδί και μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα, όπως η νυχτερινή ενούρηση, ένα συχνό πρόβλημα κυρίως σε αγόρια ηλικίας κάτω των 10 ετών.

 

 


Έλεγχος παρακαλώ!

 

Η κλινική εξέταση από τον παιδίατρο περιλαμβάνει:

 

 • Μέτρηση βάρους, ύψους και δείκτη μάζας σώματος.

 

 • Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του παιδιού.

 

 • Έλεγχο για καρδιακό φύσημα. Αν ο παιδίατρος ακροαστεί το φύσημα θα παραπέμψει το παιδί σε παιδοκαρδιολόγο, ο οποίος εκτός από την κλινική εξέταση θα ελέγξει την καρδιά με υπερηχογράφημα και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

 

 • Έλεγχο του σκελετικού και του μυϊκού συστήματος.

 

 • Έλεγχο όρασης και ακοής και παραπομπή στους ειδικούς γιατρούς εάν υπάρχουν παθολογικές ενδείξεις.

 

 • Εκτίμηση της φυσιολογικής ανάπτυξης του παιδιού και των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου για τα παιδιά που έχουν μπει ή πρόκειται να μπουν στην εφηβεία. 

 

 • Προγραμματισμός των εμβολίων των εμβολίων του παιδιού και εμβολιασμός εάν αυτό απαιτείται.

 

Εργαστηριακές εξετάσεις

 

 • Ορισμένοι παιδίατροι συστήνουν έλεγχο για αναιμία κάθε ένα ή δύο χρόνια σε παιδιά υψηλού κινδύνου όπως εκείνα που έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ή ζουν σε κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που δεν τους επιτρέπουν να σιτίζονται επαρκώς και ισορροπημένα.

 

 • Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο έλεγχος για χοληστερόλη στα παιδιά έμοιαζε με ανέκδοτο. Οι έρευνες όμως κατέδειξαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό κυρίως υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών εμφανίζει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

 

 • Μέτρηση γλυκόζης: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, ή αλλιώς ο «νεανικός διαβήτης», μπορεί να διαγνωστεί πρώιμα πριν οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα αυξηθούν επικίνδυνα.

 

 • Καρδιολογικός έλεγχος με υπερηχογράφημα και ηλεκτροκαρδιογράφημα προκειμένου να αποκλειστούν συγγενείς ή άλλου είδους καρδιοπάθειες. Αφορά όχι μόνο παιδιά που αθλούνται εντατικά αλλά και κάθε παιδί που ξεκινάει το σχολείο και συνεπώς και μία εντονότερη σωματική άσκηση.