Ποια η διαφορά πατρότητας και μητρότητας; Πώς εξελίχθηκε ο ρόλος του πατέρα την τελευταία 20ετία και πώς εμείς ως νέοι μπαμπάδες, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα κοινωνία χωρίς στερεότυπα και διακρίσεις.
Η πατρότητα εξελίσσεται διαρκώς, χρόνια ...
9 Σεπτεμβρίου 2020
Οι μπαμπάδες είναι εξπέρ στο μπάνιο του παιδιού γιατί θέλουν να είναι φοβεροί σε αυτό. Γιατί όσο δύσκολη κι αν ήταν η μέρα τους στη δουλειά, αυτές οι λίγες στιγμές στο μπάνιο με το παιδί, είναι ικανές να τους δίνουν ενέργεια για μια ζωή.
Η ώρα του μπαμπά
Προτού γίνω για πρώτη φορά πατέρας, παρατηρούσα τους φίλους μου που είχαν γίνει μπαμπάδες να ανυπομονούν για την ώρα του μπάνιου του παιδιού τους. Όχι επειδή δεν αγαπούσαν τις άλλες στιγμές με τα μικρά τους αλλά γιατί με κάποιο μαγικό τρόπο, αφού συνήθως έλειπαν νωρίτερα από το σπίτι, επιστρέφοντας σε αυτό ένιωθαν την ανάγκη να αναλάβουν μία από τις «δουλειές» που αφορούσαν το παιδί.
Κι όταν έφτασα να γίνω κι εγώ μπαμπάς τον περασμένο χρόνο, ανυπομονούσα κι εγώ με τη σειρά μου σαν τρελός να γυρίσω στο σπίτι για δύο λόγους. Ο ένας ήταν για να δω το παιδί και ο άλλος ήταν για να απαλλάξω τη μαμά του από τις ευθύνες για το υπόλοιπο της ημέρας και της νύχτας. Ένιωθα άσχημα που ήμουν μακριά μέσα στη μέρα, ένιωθα τύψεις που αναλάμβανε η γυναίκα μου το δύσκολο φορτίο κι έτσι γυρνώντας ήθελα να κάνω μπάνιο το παιδί, να του δώσω το γάλα του και να το βάλω για ύπνο.
Με αυτή τη σκέψη επέστρεφα θριαμβευτικά στο σπίτι για να αναλάβω το μωρό σε μια διαδικασία που ήταν και είναι πραγματικά αγαπημένη μου.
Τα μικρά μυστικά του μπάνιου
Δεν υπάρχουν πουθενά γραμμένοι κάποιοι χρυσοί κανόνες για το πώς θα πρέπει μια μαμά ή ένας μπαμπάς να περιποιούνται το μωρό τους. Η δική μου εμπειρία από το μπανάκι του παιδιού είναι μια ιστορία αγάπης και συναισθημάτων κάθε μα κάθε μέρα που του βγάζω τα ρούχα κι εκείνος ξεκαρδίζεται μέχρι να φτάσει να μπει στο νερό και γρήγορα να μου δείξει το καβουράκι, το παπάκι και ό,τι άλλο θέλει να απασχοληθεί. Όση ώρα εγώ με ένα πανάκι στο σαπουνισμένο νερό προσπαθώ να πλύνω το δέρμα και τα μαλλιά του.
Κι όσο περνούν οι μήνες τόσο αλλάζει και η συμπεριφορά του στο μπάνιο, αλλάζει τα παιχνίδια που ζητάει, αρχίζει να παίζει με το νερό σα να είναι στη θάλασσα, προσπαθεί να σκαρφαλώσει στην μπανιέρα, να πιαστεί απ’ ό,τι βρει. Κι είναι ένα τραγουδάκι που έχω σκαρφιστεί για να ηρεμεί, κάποιο αγαπημένο παιχνίδι που θα εμφανίσω από το πουθενά ή κάποιο παιχνίδισμα στο νερό που θα τον κάνει και πάλι να φανερώσει ένα πονηρό χαμόγελο πριν απλώσει τα χέρια του για να μου πει ότι ήρθε η ώρα να τον τυλίξω στην πετσέτα.
Χρήστος Χατζηιωάννου
Brand Experience Director, 24MEDIA