Ισχυροί και πετυχημένοι άνδρες που εγκαταλείπουν την καριέρα για την οικογένεια – Διαβάστε τις ιστορίες τους

Ισχυροί και πετυχημένοι άνδρες που εγκαταλείπουν την καριέρα για την οικογένεια – Διαβάστε τις ιστορίες τους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Το ερώτημα οικογένεια ή καριέρα απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες ή έτσι τουλάχιστον νομίζαμε. Τον τελευταίο καιρό όμως, βλέπουμε περιπτώσεις ανδρών -και μάλιστα πολύ ισχυρών ανδρών- που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή της επαγγελματικής πυραμίδας και τώρα ομολογούν ότι αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς δίλημμα και τις ίδιες ακριβώς τύψεις για τις ελάχιστες ώρες που περνούν με τα παιδιά τους.

Η έκπληξη όμως, είναι πως αρκετοί από αυτούς, στο δίλημμα καριέρα ή οικογένεια απαντούν «οικογένεια». Παραιτούνται από θέσεις στις οποίες δύσκολα λες «όχι» και αφοσιώνονται στα παιδιά και τη σύζυγό τους.

 

 

 

 

Η περίπτωση του Μοχάμεντ Ελ-Εριάν

Για τις περισσότερες μαμάδες το όνομα αυτό θα είναι άγνωστο. Πρόκειται όμως, για έναν από τους ισχυρότερους άνδρες των αγορών και των επενδύσεων διεθνώς. Μέχρι πριν μερικούς μήνες, ο κ. Ελ Εριάν διαχειριζόταν επενδυτικά κεφάλαια περίπου 2 τρισ. δολ. ως διευθύνων σύμβουλος της Pimco. Συνομιλούσε με τα ισχυρότερα πρόσωπα του πλανήτη, με αρχηγούς κρατών μεταξύ των οποίων και ο Μπαράκ Ομπάμα.

 

«Μια ημέρα ζητούσα συνεχώς από τη 10χρονη κόρη μου να κάνει κάτι –νομίζω να πλύνει τα δόντια της– και με αγνοούσε συνεχώς. Της θύμισα ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό θα έκανε αμέσως αυτό που της ζητούσα, χωρίς να χρειάζεται να το επαναλαμβάνω συνεχώς. Μπορούσε να καταλάβει από τον τόνο της φωνής μου ότι είχα εκνευριστεί. Μου ζήτησε να περιμένω ένα λεπτό, πήγε στο δωμάτιό της και γύρισε με ένα κομμάτι χαρτί. Ήταν μία λίστα όλων των σημαντικών γεγονότων και δραστηριοτήτων της ζωής της που είχα χάσει λόγω επαγγελματικών δεσμεύσεων. Αυτό σίγουρα με ταρακούνησε.

 

Η λίστα είχε 22 γεγονότα, από την πρώτη της ημέρα στο σχολείο, τον πρώτο αγώνα ποδοσφαίρου της σεζόν, τη συνάντηση με τους δασκάλους και ένα πάρτι Halloween. Και η σχολική χρονιά είχε μόλις ξεκινήσει. Ένοιωσα απαίσια και άρχισα να αντιδρώ αμυντικά. Είχα πολύ καλές δικαιολογίες για όλα αυτά. Ταξίδια, σημαντικές συναντήσεις, ένα επείγον τηλεφώνημα, κάτι που έπρεπε βιαστικά να γίνει. Κατάλαβα όμως, ότι έχανα κάτι απείρως πιο σημαντικό. Όσο κι αν προσπαθούσα να το εκλογικεύσω, η ισορροπία καριέρας – οικογένειας είχε βγει εκτός ελέγχου και αυτή η ανισορροπία έπληττε τη σχέση μου με την κόρη μου. Δεν είχα αρκετό χρόνο για εκείνη».

 

Κι αναρωτιέστε για το πρόγραμμα που είχε ο κ. Ελ Εριάν, σύμφωνα με το Business Insider κοιμόταν από τις 21:00 μ.μ. μέχρι τις 01:00 π.μ. Έγραφε τα άρθρα για τις συνεργασίες του με εφημερίδες όπως οι Financial Times και το πρακτορείο Bloomberg και στις 04:30 πήγαινε στη δουλειά. Βρισκόταν στις αίθουσες διαπραγμάτευσης μέχρι τις 9 το πρωί και μετά αναλάμβανε διοικητικά καθήκοντα στην Pimco.

Από τη στιγμή που παραιτήθηκε, η ζωή του άλλαξε εντελώς. Επέλεξε να μην αναλάβει μία άλλη εξίσου απαιτητική θέση, αλλά να ασχολείται μόνο με project μερικής απασχόλησης που απαιτούν και λιγότερα ταξίδια. Δηλώνει ότι πλέον ετοιμάζει το πρωινό της κόρης του και την πηγαίνει στο σχολείο. Στόχος του τώρα είναι να πάνε ένα ταξίδι οι δυό τους.

 

 

 

 

 

Η περίπτωση του Max Schireson

 

Ο Max Schireson ήταν διευθύνων σύμβουλος σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες  εταιρείες λογισμικού, την MongoDB, διετέλεσε και σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα και συμπεριλαμβάνεται στο Top 10 του Business Insider για τα μεγαλύτερα αστέρια της Silicon Valley.

 

 

 

 

Παραιτήθηκε, απλούστατα γιατί συνειδητοποίησε ότι ήθελε να περνά περισσότερο χρόνο με τα τρία του παιδιά. «Με ρωτούσαν συχνά τι αυτοκίνητο οδηγώ, τι είδος μουσική μου αρέσει, αλλά κανείς δεν με είχε ρωτήσει πώς εξισορροπώ τις απαιτήσεις του να είσαι μπαμπάς, αλλά και διευθύνων σύμβουλος» είχε γράψει ο ίδιος στο προσωπικό του blog και συμπλήρωσε: «Οι δημοσιογράφοι μπορεί να μη με ρώτησαν, αλλά είναι κάτι που συχνά ρωτώ τον εαυτό μου».

 

Ο 44χρονος Schireson έμενε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, αλλά τα νέα γραφεία της εταιρείας του  ήταν στη Νέα Υόρκη, όπου έπρεπε να πηγαίνει κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες. Εκτός αυτού είχε  αμέτρητα ακόμη ταξίδια να κάνει για λόγους δουλειάς. «Αγαπάω τη γυναίκα μου και θα της είμαι για πάντα ευγνώμων που βρήκε τον τρόπο να κρατήσει την οικογένεια ζωντανή παρά τα τρελά μου ταξίδια. Δεν πρέπει όμως, να συνεχίσω να εκμεταλλεύομαι την υπομονή της» έγραψε ο ίδιος για τη σύζυγό του, γιατρό στο επάγγελμα και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Stanford.