Γιατί οι φίλοι μας είναι τόσο σημαντικοί στη ζωή μας;

Γιατί οι φίλοι μας είναι τόσο σημαντικοί στη ζωή μας;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Για τις περισσότερες από εμάς, οι φίλοι μας είναι από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας. Ανεξάρτητα από το εάν έχουμε μόνο μία αδερφική φίλη ή πολλούς κολλητούς, είναι εκείνοι στους οποίους θα στραφούμε -μετά ή και ταυτόχρονα με την οικογένειά μας- όταν κάτι δύσκολο ή κάτι υπέροχο συμβαίνει στη ζωή μας. Και παρά το πιεσμένο καθημερινό πρόγραμμά μας που δεν μας επιτρέπει να βλεπόμαστε όσο παλιά, αρκεί ένα τηλεφώνημά ή μια συνάντηση στα γρήγορα για να νιώσουμε ότι τα πράγματα ανάμεσά μας είναι ακριβώς εκεί που θα είχαμε αφήσει. Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν αποδείξεις για το πόσο σημαντικοί είναι για εμάς, αρκεί αυτό το συναίσθημα που νιώθουμε ότι ξέρουμε ότι θα είναι πάντα δίπλα μας όταν τις χρειαστούμε. Ωστόσο, είναι πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε όσα έχει αποκαλύψει η επιστήμη για τους (πολλούς) τρόπους με τους οποίους οι φιλικές σχέσεις μας εξασφαλίζουν την υγεία και τη καλή διάθεσή μας, καθώς οι άνθρωποι που έχουν φίλους έχουν και...

 

 • πιο χαμηλή αρτηριακή πίεση: Οι ικανοποιητικές κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις έχουν συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα πίεσης, τόσο συστολική όσο και διαστολική. Εάν λοιπόν έχετε θέματα με την πίεσή σας, καλό θα ήταν να κάνετε ένα... τσεκ απ και στις φιλίες σας.
   
 • καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα: Το αίσθημα της μοναξιάς συνδέεται στενά με πλημμελή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Συχνά, οι απομονωμένοι άνθρωπο (ή όσοι νιώθουν απομονωμένοι) υποφέρουν από χρόνια προβλήματα, όπως έρπη, ενώ η κατάστασή τους βελτιώνεται όταν εντείνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις τους.
   
 • μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων και εγκεφαλικών. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων αυξάνονται σε μοναχικά άτομα.
   
 • αυξημένο προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει γίνει για τις κοινωνικές σχέσεις, οι άνθρωποι που έχουν ζεστές και καλής ποιότητας φιλικές σχέσεις από την ηλικία των 20 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς στα 70 τους. Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι η επιρροή της μοναξιάς στη μακροζωία είναι παρόμοια με αυτή που έχει το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.
   
 • μικρότερο κίνδυνο για κατάθλιψη: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καλές φιλικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους μειώνουν το στρες και τις πιθανότητες κατάθλιψης. Η υποστήριξη που όχι μόνο μας παρέχουν οι φίλοι μας αλλά και αυτή που δίνουμε εμείς σ' εκείνους μάς βοηθάει να διατηρούμε την ψυχική υγεία μας και την αίσθηση ικανοποίησης που παίρνουμε από τη ζωή.