Γίνε και εσύ cool μαμά! Μπορείς!

Γίνε και εσύ cool μαμά! Μπορείς!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Της Ζωής Κρονάκη “Παιδί μου όταν θα γίνεις μάνα θα καταλάβεις”! Με αυτήν την επική φράση έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές μελλοντικών μαμάδων. Είναι η φράση που κληροδοτήθηκε από τις γιαγιάδες, στις μαμάδες μας και φυσικά σε εμάς! Με όλα τα συμπαραμαρτούντα: Το άγχος της μάνας, την υπομονή που πρέπει να διαθέτει στις αταξίες και τις αντιδραστικές συμπεριφορές των παιδιών της, τα «βάσανα» που τραβάει από αυτά και τον πανικό που κάποιες φορές τη διακατέχει! Στον αντίποδα κανείς δεν μας προετοίμασε για το πώς μπορείς απλά να γίνεις μια χαλαρή, μια cool μαμά. Σε σημείο που κάτι τέτοιο φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας ακόμη και για  εμένα που υπογράφω αυτο το άρθρο. Αρκεί ωστόσο μια προσπάθεια. Σε αυτήν τη ζωή, άλλωστε, δεν ερχόμαστε με manual για το πώς θα μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας. Υπάρχουν κάποια μυστικά που μπορείς να ακολουθήσεις από τη στιγμή που θα αποφασίσεις να γίνεις cool μαμά. Και το αποτέλεσμα μπορεί να δικαιώσει τόσο εσένα όσο και τη σχέση που χτίζεις με τα παιδιά σου! Cool μαμά λοιπόν μπορεί να σημαίνει:
  • Να δείχνεις σεβασμό στις επιθυμίες των παιδιών σου.
Μπορεί στο μυαλό κάθε μαμάς το παιδί της να φαντάζει ο επόμενος Μέσι ή επόμενη Κομανέντσι, ωστόσο οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο μάλλον δεν είναι με το μέρος της. Μπορεί το αγοράκι σου εντέλει να μηN θέλει να κάνει ποδόσφαιρο, ούτε η κόρη σου ενόργανη γυμναστική. Μπορεί να θέλουν να επιλέξουν κάποιο άλλο άθλημα ή και κανένα! Αφουγκράσου τις επιθυμίες τους και στάσου δίπλα τους. Θα το εκτιμήσουν.
  • Να μάθεις να ακούς τα παιδιά σου και να μην τα αγνοείς.
Πιστεύεις ότι εσύ τα ξέρεις όλα; Σου έχω νέα! Το γηράσκω αεί διδασκόμενος ισχύει και για σένα και μάλιστα πολλές φορές μπορεί να μάθεις από τα παιδιά σου πράγματα που δεν φαντάζεσαι. Αρκεί να ακούς αυτό που έχουν να σου πουν και να μην αγνοείς τις αναζητήσεις τους, απαντώντας πάντα στα "γιατί” τους.
  • Να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου.
Εντάξει είσαι μαμά! Είσαι όμως και γυναίκα. Με ανάγκες και επιθυμίες. Φρόντισε αυτό να γίνει κατανοητό από όλα τα μέλη της οικογένειας. Γιατί για να είσαι cool και χαρούμενη μαμά πρέπει να είσαι ευτυχισμένη γυναίκα. Δώσε στον εαυτό σου το χρόνο που χρειάζεται και μην ξεχνάς και αυτόν το ρόλο σου.
  • Να δείχνεις ανοχή όταν καμια φορά παρεκκλίνουν από το πρόγραμμά τους.
Δεν χάθηκε και ο κόσμος αν μια μέρα τα παιδιά σου δεν πάνε για ύπνο την καθορισμένη ώρα. Ή αν φάνε πατατάκια ή αν παίξουν περισσότερο στο tablet. Δεν είναι ρομπότ, παιδιά είναι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα όρια που θέτεις δεν πρέπει να τηρούνται σε καθημερινή βάση. Αλλά και μια μικρή χαλαρότητα πού και πού μπορεί να φαντάζει ακόμη και ως παιχνίδι.
  • Να τους αφιερώνεις ουσιαστικό χρόνο.
Οι περισσότεροι δουλεύουμε, έχουμε ανειλλημένες υποχρεώσεις και τρέχουμε να προλάβουμε..! Το να είσαι ενήμερη για τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται τα παιδιά σου αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για να επιτύχεις το στόχο της cool μαμάς. Έτσι λοιπόν ακόμη κι αν δεν καταφέρεις να συμμετέχεις σε αυτές τουλάχιστον φρόντισε να ενημερωθείς από τα παιδιά σου όταν επιστρέψεις στο σπίτι. Ρώτησέ τους πώς πέρασαν τη μέρα τους χωρίς επικριτική διάθεση ή ελεγχτικό ύφος
  • Να γνωρίζεις  τους φίλους τους.
Πάντα θυμάμαι ότι οι μαμάδες των φιλενάδων μου που μας προσέγγιζαν και συζητούσαν μαζί μας ήταν οι πιο cool. Τώρα καταλαβαίνω ότι το να γνωρίζεις τους  φίλους των παιδιών σου, σου παρέχει αφενός την ασφάλεια ότι είσαι ενήμερη με ποια άτομα συναναστρέφονται και αφετέρου σε κάνει και εσένα να νιώθεις καλά όταν όλα μαζί περνούν χρόνο στο σπίτι. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά tips που μπορεί μια μαμά να ακολουθήσει για να οικειοποιηθεί τον όρο cool. Σίγουρα στο μυαλό σας μπορεί να υπάρχουν και άλλα τόσα. Κάθε μαμά ξέρει καλύτερα για τα δικά της παιδιά. Αρκεί να ακούει την εσωτερική της φωνή και να προσπαθήσει να αποδεσμευθεί από τα περιοριστικά της πιστεύω με στόχο πάντα μια καλύτερη επαφή με τα παιδιά της. Ζωή.