Κοιμάται το μωρό σου την ώρα του θηλασμού;

Κοιμάται το μωρό σου την ώρα του θηλασμού;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 1 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Από την πρώτη στιγμή που κράτησες κι εσύ στα χέρια σου το θετικό τεστ εγκυμοσύνης βίωσες μια σωρεία συναισθημάτων. Ο ενθουσιασμός, η χαρά και η έκπληξη συνυπήρξαν με το άγχος και την αγωνία. Έτσι δεν είναι; Μα, αυτή είναι η αλήθεια και κάπως έτσι το βιώνουμε όλες μας. 

Μπορεί πραγματικά να χαρείς, γιατί από μόνη της μια εγκυμοσύνη είναι ένα ευχάριστο γεγονός, όμως αγχώνεσαι παράλληλα για το πώς θα τα καταφέρεις. «Πώς θα είναι αυτοί οι εννέα μήνες; Τι πρέπει να προσέχω;». Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα ταλανίζουν το κεφάλι σου. Και αφού -καλώς εχόντων των πραγμάτων- έρχεται η μέρα του τοκετού και κρατάς πια στην αγκαλιά σου το μωράκι σου, άλλη μια αγωνία προκύπτει: ο θηλασμός. 

Η αλήθεια είναι πως όλες οι νέες μαμάδες πανικοβαλλόμαστε με τον θηλασμό για πολλούς και διάφορους λόγους. Για το αν θα πονέσουν οι θηλές μας, για το αν θα έχουμε επαρκή ποσότητα γάλακτος και για το αν θα μας συμβεί να κοιμάται το μωρό μας την ώρα του θηλασμού. Ειδικά αυτό το τελευταίο ζήτημα απασχολεί έντονα τις νέες μητέρες.  

Κι αυτό, γιατί συμβαίνει συχνά τα νεογέννητα μωράκια να παίρνουν θέση για να θηλάσουν στο στήθος της μανούλας τους και μετά από λίγο να… κοιμούνται. Μήπως σου συνέβη κι εσένα πρόσφατα; Αν ναι, δε χρειάζεται να σε πιάνει άγχος για κανέναν λόγο. Δεν είναι κάτι περίεργο, ούτε και συμβαίνει σπάνια. Θα πρέπει, όμως, να ξέρεις τους λόγους για τους οποίους κοιμάται το μωρό σου εν ώρα θηλασμού, αλλά και πώς πρέπει εσύ να το αντιμετωπίσεις. Γι’ αυτό κι εμείς θα σε βοηθήσουμε! Έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για αυτήν την κατάσταση, ώστε να είσαι πανέτοιμη, ενημερωμένη και να μπορέσεις να βοηθήσεις το μωρό σου να θηλάσει σωστά.  

Οι λόγοι για τους οποίους το μωρό κοιμάται την ώρα του θηλασμού 

  1. Υπερβολική ζέστη 

«Η υπερβολική ζέστη δημιουργεί υπνηλία στο μωρό, όπως επίσης και το στήθος της μαμάς καμιά φορά. Για την ακρίβεια, το στήθος της μαμάς λειτουργεί σαν θερμοκοιτίδα. Όταν βάζει το μωρό τη θηλή στο στόμα του μπορεί να χαλαρώσει και να κοιμηθεί, γιατί το περιβάλλον είναι ζεστό», εξηγεί η μαία, Βικτώρια Σιώτη. 

  1. Ίκτερος 

«Ο ίκτερος προκαλεί υπνηλία στα μωράκια. Συνήθως, ίκτερος παρατηρείται στα νεογνά τις πρώτες μέρες που βρίσκονται στο μαιευτήριο», λέει η Βικτώρια Σιώτη. 

Τι πρέπει να κάνεις για να ξυπνήσεις το μωράκι σου την ώρα του θηλασμού 

Χάιδεψέ το 

«Η μαμά μπορεί να χαϊδέψει τις πατούσες του μωρού, να το γαργαλήσει ελαφρώς στην πλάτη και να το πειράξει λίγο για να ξυπνήσει», προτείνει η κ. Σιώτη.  

Κάνε το μπάνιο 

Αν το μωράκι δεν ξυπνάει ούτε με χάδια, ούτε με αγγίγματα, τότε μπορείς να του κάνεις ένα μπανάκι ή να εμποτίσεις βαμβάκι με νερό και να του βρέξεις προσεκτικά το πρόσωπο.  

Άλλαξε στάση θηλασμού 

«Αν μια μαμά βλέπει πως το μωράκι κοιμάται εν ώρα θηλασμού, ας προσπαθήσει να αλλάξει στάση. Γενικά, καλό είναι να επιμείνει, να μη χάσει την ψυχραιμία της και να είναι χαλαρή», λέει η Βικτώρια Σιώτη. 

Βγάλε του τα ρούχα  

«Αν το μωράκι ζεσταίνεται, καλό είναι η μαμά να του βγάλει την μπλούζα ή το φορμάκι, ώστε να ακουμπήσει πάνω της για τα καλά. Να έχουν επαφή δέρμα με δέρμα. Έτσι, θα ξυπνήσει απότομα και θα μπορέσει να συνεχίσει τον θηλασμό», λέει η μαία, Βικτώρια Σιώτη. Και συνεχίζει: «Η επαφή δέρμα με δέρμα και η μυρωδιά της μαμάς κάνει το μωρό να νιώσει αμέσως οικειότητα. Το βοηθά να ακούσει τους παλμούς της μαμάς και έτσι να βρει μόνο του τη θηλή για να θηλάσει». 

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές της συμβουλές τη μαία, Βικτώρια Σιώτη.