Κολικοί – ‘Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κολικοί – ‘Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Όταν ένα βρέφος κλαίει χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα (δηλαδή δεν πεινάει, δεν κρυώνει, είναι καθαρό κ.λπ.) και δεν μπορούμε να το καθησυχάσουμε, τότε λέμε ότι έχει κολικούς. Σε γενικές γραμμές, για να μιλήσουμε για κολικούς πρέπει να πρόκειται για μωρό ηλικίας κάτω των 5 μηνών που κλαίει για περισσότερες από τρεις ώρες συνεχώς για πάνω από τρεις μέρες την εβδομάδα σε μια περίοδο διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων! Δεν πρόκειται για κάποια ασθένεια ούτε για μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία του μωρού -είναι όμως κάτι που προκαλεί δυσφορία τόσο στο ίδιο όσο και στους γονείς.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συνήθως τα μωρά κλαίνε όταν θέλουν να φάνε, όταν είναι λερωμένα ή όταν φοβούνται ή έχουν κουραστεί. Ένα μωρό με κολικούς κλαίει γοερά χωρίς να υπάρχει τέτοιος λόγος, συνήθως την ίδια ώρα της ημέρας (συνήθως αργά το απόγευμα ή το βράδυ) και τo κλάμα του είναι πιο έντονο από ό,τι άλλες φορές. Τα επεισόδια αυτά σταματούν το ίδιο απότομα όπως ξεκινάνε. Το μωρό που έχει κολικούς μπορεί επίσης να σφίγγει τα χέρια του σε μπουνιά, να τεντώνει την πλάτη του, να τραβάει τα πόδια του προς το μέρος της κοιλιάς και στη συνέχει να τα τεντώνει μπροστά και να κοκκινίζει. Επίσης, μπορεί να βγάζει αέρα από το έντερο καθώς κλαίει, ενώ συχνά δείχνει να ανακουφίζεται προσωρινά με αυτόν τον τρόπο.

Πού οφείλονται οι κολικοί;

Παρόλο που αφορά ένα μεγάλο αριθμό βρεφών, οι κολικοί παραμένουν ένα μυστήριο της πρώτης φάσης της ανάπτυξης στη ζωή ενός ανθρώπου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα 8-40% των νεογέννητων έχουν κολικούς, ποσοστό που κατανέμεται ισότιμα ανάμεσα στα φύλα και είναι ανεξάρτητο από τις διατροφικές συνήθειές τους (δηλαδή, αν θηλάζουν ή πίνουν γάλα σε σκόνη). Πιθανολογείται ότι η αιτία που τους προκαλεί δεν είναι μία αλλά ότι οφείλονται σε μια σειρά από λόγους. Σύμφωνα με μία θεωρία οι κολικοί σχετίζονται με την ψυχολογική κατάσταση των μωρών -είναι δηλαδή η σωματική έκφραση της υπερευαισθησίας σε φώτα, ήχους και ερεθίσματα στα οποία δεν έχουν ακόμα συνηθίσει. Άλλη θεωρία συνδέει τους κολικούς με διαταραχές στην εντερική χλωρίδα.

Πόσο διαρκούν;

Στα περισσότερα μωρά οι κολικοί γίνονται πιο έντονοι γύρω στην έκτη εβδομάδα της ζωής τους και στη συνέχεια η κατάσταση βελτιώνεται για να εξαφανιστεί εντελώς έως τον 4ο μήνα.

Πώς να το ανακουφίσω;

Οι κολικοί είναι μια δύσκολη κατάσταση όχι μόνο για τα μωρά αλλά και για τους γονείς που νιώθουν άσχημα επειδή δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για να νιώσει το παιδί τους καλύτερα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές τεχνικές που βοηθούν όπως:

  • Το φάσκιωμα. Πολλά μωρά αισθάνονται πιο άνετα όταν είναι τυλιγμένα σε ένα πανί, ίσως γιατί έτσι βρίσκονται πιο κοντά στην κατάσταση που επικρατούσε μέσα στη μήτρα.
  • Ο λευκός θόρυβος. Οι μηχανικοί ήχοι, όπως αυτοί που κάνει το πλυντήριο ή ο απορροφητήρας συχνά δρουν χαλαρωτικά για τα μωρά.
  • Η βόλτα. Πολλά μωρά που αντιμετωπίζουν κολικούς σταματούν να κλαίνε όταν τα πηγαίνουν βόλτα με το καρότσι ή το αυτοκίνητο.
  • Το μασάζ. Χαϊδέψτε το μωρό με απαλές κυκλικές κινήσεις σε όλο το σώμα και κινήστε τα ποδαράκια του σαν να κάνει ποδήλατο.
  • Ο μάρσιπος. «Φορέστε» το μωρό επάνω σας μέσα σε ένα μάρσιπο ή sling. Η επαφή με το δέρμα σας και η δυνατότητα να ακούει το χτύπο της καρδιάς σας θα το βοηθήσουν να ηρεμήσει.

Τέλος, μην ξεχνάτε να ασχοληθείτε και λίγο με τον εαυτό σας. Ο συνδυασμός της περιόδου της λοχείας με την κούραση, την έλλειψη ύπνου και τον εκνευρισμό που προκαλεί ένα μωρό που κλαίει εξαιτίας των κολικών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προσπαθήστε να κοιμάστε όσο είναι δυνατόν, να ξεκουράζεστε και μην διστάσετε να ζητήσετε από κάποιον άλλο να αναλάβει τη φροντίδα του μωρού για μερικές ώρες την ημέρα.