logo-deltamoms
Search
Close this search box.

Κρεατάκια στα παιδιά: Τι είναι και πότε πρέπει να αφαιρούνται;

Κρεατάκια στα παιδιά: Τι είναι και πότε πρέπει να αφαιρούνται;

Ακούμε συχνά ότι ένα παιδί έχει κρεατάκια, επειδή μιλάει «με τη μύτη» ή ροχαλίζει στον ύπνο του. Στην πραγματικότητα, όλα τα παιδιά έχουν «κρεατάκια». Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (τα λεγόμενα “κρεατάκια”) αποτελούν μέρος του συστήματος άμυνας του οργανισμού μας στις φλεγμονές και στις λοιμώξεις. Αρχίζουν να αναπτύσσονται από τις πρώτες εβδομάδες της γέννησης ενός νεογνού, στο πάνω μέρος του φάρυγγα και ακριβώς πίσω από τις ρινικές χοάνες (το πίσω μέρος της μύτης). Μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου και περίπου στην ηλικία των 5-6 ετών, φθάνουν στο μέγιστο μέγεθός τους. Παραμένουν εκεί μέχρι την ηλικία των 12-14 ετών και κατόπιν ατροφούν και σχεδόν παύουν να υφίστανται εντελώς.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερτροφίας τους;

– Ένρινη ομιλία

– Συνεχές και συχνό ροχαλητό

– Επαναλαμβανόμενα επεισόδια εκκριτικής ωτίτιδας

– Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού.

– Βαρηκοΐα αγωγιμότητας και αίσθημα πληρότητας του αυτιού.

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί έχει “κρεατάκια”, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ΩΡΛ, ο οποίος είναι πιθανό να κάνει ειδικό ενδοσκοπικό έλεγχο για να εκτιμήσει την κατάσταση, γιατί τα κρεατάκια δεν φαίνονται με γυμνό μάτι όπως π.χ. οι αμυγδαλές.

Γιατί πρέπει να αφαιρούνται;

Εάν τα “κρεατάκια” είναι υπερτροφικά, συχνά αποφράσσουν το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας και προκαλούν επαναλαμβανόμενα επεισόδια μέσης και εκκριτικής ωτίτιδας. Αυτή, προκαλεί βαρηκοΐα και η χρόνια παρουσίας της, καθυστερεί την ορθή ανάπτυξη του λόγου στα παιδιά, όπως και τα κάνει να γίνονται αδιάφορα στην τάξη και στο μάθημα.

Επίσης, η παρουσία υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων, αναγκάζει τα μικρά παιδιά να αναπνέουν συνεχώς από το στόμα, κάτι που αν γίνεται χρόνια δημιουργεί το λεγόμενο «αδενοειδές προσωπείο», δηλαδή μια δυσμορφία στη γνάθο και την οδοντοστοιχία που είναι δύσκολ αλλά και επώδυνο να επανέλθει.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επέμβαση;

Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 45 λεπτά της ώρας συνολικά και γίνεται με γενική αναισθησία. Ο γιατρός χρησιμοποιεί κλασικό νυστέρι ή υπερήχους για να αφαιρέσει τα κρεατάκια. Το παιδί θα χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες μετά την επέμβαση και στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι του. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η μετεγχειρητική αιμορραγία αλλά συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια. Το μόνο που χρειάζεται να προσέχει μετά ο μικρός ασθενής είναι η διατροφή του, δηλαδή για μια-δυο μέρες να τρωει τροφές μαλακές και υδαρείς, σε θερμοκρασίες δωματίου.

Με τη συνεργασία του Ιωάννη Α. Νάσιου, Md – Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ