Μαμά εργαζόμενη στο σπίτι – Πώς θα τα καταφέρετε

Μαμά εργαζόμενη στο σπίτι – Πώς θα τα καταφέρετε

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Το δέλεαρ ομολογουμένως είναι μεγάλο.

Ποιος δεν θα ήθελε να βγάζει τα προς το ζην από την άνεση του σπιτιού του;

 

Ιδιαίτερα για τις μητέρες που θέλουν να είναι κοντά στα μικρά τους, στην εποχή της κρίσης με την ανεργία να είναι η μάστιγα της εποχής, η προοπτική για εργασία από το σπίτι μοιάζει ουτοπική.

Δεν είναι όμως.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υπέρ και κατά

Σύμφωνα με άρθρο του Guardian, στη Βρετανία 1 στους 7 εργαζόμενους δουλεύει πλέον από το σπίτι. Εάν το καλοσκεφτεί κανείς, ο χρόνος που γλιτώνει από τις μετακινήσεις σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει πλέον η τεχνολογία, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και οι μηχανές αναζήτησης είναι ιδανικός. Υπάρχουν όμως, και μειονεκτήματα. Τα παιδιά θα είναι στο σπίτι και θα ζητούν την προσοχή σας. Θα βλέπετε συνεχώς τις δουλειές του σπιτιού που χρειάζεται να γίνουν και κάθε στιγμή θα αναρωτιέστε τι έχει προτεραιότητα: το laptop ή το σίδερο; Και ο σύζυγος που θα σας βλέπει στο σπίτι, ενδεχομένως να καλομάθει και να πιστέψει ότι θα έχει μαγειρευτό φαγητό κάθε ημέρα.

 

Όταν λείπεις καθημερινά στη δουλειά τα πράγματα είναι πιο οριοθετημένα. Γνωρίζεις πότε δουλεύεις και πότε όχι και δε νιώθεις τόσες τύψεις που έχει γεμίσει το καλάθι με τα άπλυτα, γιατί απλούστατα δεν είσαι σπίτι για να τα προλάβεις όλα. Όταν όμως, δουλεύεις από το σπίτι απαιτείται μεγάλη αυτοπειθαρχία, οργάνωση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων για να τα καταφέρεις. Χρειάζεται επίσης να υπάρχει η στήριξη της οικογένειας σε αυτό το νέο εγχείρημα. Οι άνθρωποι που ζουν μαζί σας πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες την ημέρα που δε θα είστε διαθέσιμες για εκείνους, ακόμη κι αν είστε στο διπλανό δωμάτιο.

 

Επίσης χρειάζεται να βρείτε λύσεις για όλα αυτά που θα στερηθείτε καθώς δε δουλεύετε σε μία οργανωμένη επιχείρηση. Ο υπολογιστής μπορεί κάποια στιγμή να χαλάσει και δε θα μπορείτε να φωνάξετε κάποιον από το τμήμα του ΙΤ για να σας τον φτιάξει. Επίσης, θα θέλετε να διαφημίσετε την υπηρεσία ή το προϊόν σας και δε θα υπάρχει τμήμα marketing ή γραφίστας για να σας βοηθήσει. Λύσεις όμως, υπάρχουν. Αντίστοιχα με εσάς, υπάρχουν χιλιάδες free lancer επαγγελματίες που δουλεύουν από το σπίτι και προσφέρουν όλες αυτές τις υπηρεσίες. Χρειάζεται όμως, χρόνος και κυρίως αποφασιστικότητα για να μην τα παρατήσετε με τις πρώτες δυσκολίες.

 

Το πιο σημαντικό κενό που θα κληθείτε να καλύψετε ωστόσο, είναι η απουσία του καλώς εννοούμενου ανταγωνισμού. Στο χώρο εργασίας, συναναστρέφεστε – και αναπόφευκτα συγκρίνεστε – με άλλους επαγγελματίες κι έτσι έχετε κίνητρο να προχωρήσετε. Εάν δουλεύετε απομονωμένη στο σπίτι σας όμως, χρειάζεται να αναπτύξετε στοιχεία ηγετικής προσωπικότητας. Θα πρέπει μόνες σας να επιδιώκετε τη διαρκή βελτίωση και ανάπτυξη του εαυτού σας και των επαγγελματικών σας ικανοτήτων. Κι αυτό απαιτεί δέσμευση, επιμονή και κίνητρο. 

 

 

Ευκαιρίες

Εάν ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια, τότε σίγουρα υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες. Ιστοσελίδες όπως το peopleperhour.com δίνουν τη δυνατότητα σε freelancers να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διαδικτυακά. Εκεί θα βρείτε αγγελίες για γραφίστες, κειμενογράφους, μεταφραστές, δημοσιογράφους, προγραμματιστές, γραμματειακή υποστήριξη και πολλά άλλα, από τα πιο σπουδαία μέχρι τα πιο μικρά.

 

Επίσης, εάν γνωρίζετε κάποια ξένη γλώσσα ή κάποια τέχνη, γυμναστική, γιόγκα, μουσικά όργανα κλπ, σκεφθείτε το ενδεχόμενο να το διδάξετε από το χώρο του σπιτιού σας. Το μυστικό σε αυτήν την περίπτωση είναι η καλή δικτύωση (τα social media βοηθούν) αλλά και το πώς θα «πουλήσετε» την υπηρεσία σας. Εάν για παράδειγμα προσφέρετε γενικά και αόριστα «μαθήματα μαγειρικής» μάλλον δεν θα έχετε μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Εάν όμως, προσφέρετε μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για διαβητικούς ή με βιολογικά και οργανικά προϊόντα ίσως να αυξηθούν οι πιθανότητες.

 

Μία τάση που ανθεί στις μέρες μας είναι και οι χειροποίητες δημιουργίες. Η επιτυχία του jamjar.gr είναι η απόδειξη. Ταλαντούχοι άνθρωποι κατασκευάζουν από το σπίτι τις δημιουργίες τους και τις πωλούν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας του ελληνικού jamjar.gr ή του αμερικανικού Etsy.com. Το θετικό σε αυτήν την περίπτωση είναι πως γλιτώνετε τα έξοδα της κατασκευής και της προώθησης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και πως δεν χρειάζεται καν να ανοίξετε επιχείρηση.

 

Εάν πάλι δεν έχετε κάποιο ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ταλέντο, αλλά είστε επικοινωνιακός τύπος μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποια από τις πολλές εταιρείες τηλεπωλήσεων ή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και να δουλεύετε από το σπίτι. Αρκετές αγγελίες υπάρχουν επίσης για όσους γνωρίζουν τυφλό σύστημα ή έχουν επάρκεια ξένων γλωσσών για απομαγνητοφωνήσεις και μεταφράσεις κειμένων. Για όσες έχουν, δε, ταλέντο στη φωτογραφία υπάρχουν ιστοσελίδες όπως το Shutterstock και το iStock Photo όπου μπορείτε να ανεβάσετε τις φωτογραφίες σας και πληρώνεστε ανάλογα με τη ζήτηση που θα έχουν.