ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: Η διατροφική αξία του «βασιλιά» των χριστουγεννιάτικων γλυκών και μία συνταγή που… στάζει στο μέλι.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: Η διατροφική αξία του «βασιλιά» των χριστουγεννιάτικων γλυκών και μία συνταγή που… στάζει στο μέλι.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Μαλακό ή τραγανό, περισσότερο ή λιγότερο μελωμένο, το μελομακάρονο είναι το πατροπαράδοτο γλύκισμα των Χριστουγέννων, που συνήθως βγαίνει νικητής στην αναμέτρηση με τους κουραμπιέδες, ειδικά όταν κριτές είναι τα παιδιά.

 

Εκτός όμως από τη γεύση, το μελομακάρονο ή αλλιώς «φοινίκι» για τους Μικρασιάτες, περιέχει υψηλής διατροφικής αξίας συστατικά: Δημητριακά (αλεύρι), πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, σιμιγδάλι, πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης και φωσφόρου,

πορτοκάλι, πηγή καλίου και βιταμίνης C και β-καροτίνης και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η κατανάλωση του οποίου σχετίζεται με την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

 

Ακόμη, τα μελομακάρονα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα, ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα λόγω των καρυδιών, ενώ η κανέλα ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

 

Τέλος, το πλούσιο σε φλαβονοειδή γαρύφαλλο καταστέλλει τη φλεγμονή στον οργανισμό και το μέλι εκτός των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που περιέχει, έχει γνωστή αντιβακτηριακή δράση.

 

Όσο για τη ζάχαρη; Όταν δεν γίνεται κατάχρηση φτιάχνει τη διάθεσή μας και «ταΐζει» τον εγκέφαλό μας.

 

 

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ

Για τα μελομακάρονα

1 κιλό αλεύρι

400γρ. σιμιγδάλι ψηλό

500γρ. ελαιόλαδο

250γρ. ζάχαρη άχνη

250γρ. νερό

250γρ. χυμός πορτοκάλι.

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

15γρ. αμμωνία

5γρ. σόδα

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

κονιάκ: βασικό συστατικό της παραδοσιακής συνταγής, αλλά ακατάλληλο για ανηλίκους

 

 

Για το σιρόπι

2 κιλά ζάχαρη

1 λίτρο νερό

500γρ. μέλι
 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Aνακατεύουμε με σύρμα χειρός όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το σιμιγδάλι.

3. Προσθέτουμε το ανακατεμένο με το σιμιγδάλι αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χεριά μας έως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή, ομοιογενής και εύπλαστη.

4. Πλάθουμε ομοιόμορφα στο σχήμα της αρεσκείας μας. Όσο πιο μικρά πάντως τα μελομακάρονα, τόσο πιο ευκολοφάγωτα είναι.  

5. Τοποθετούμε τα κομμάτια στο ταψί σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις. 

6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 20΄.

7. Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα τοποθετώντας τα σε μία τρυπητή κουτάλα και βουτώντας τα ζεστά σε κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε για λίγο πάνω σε μία σχάρα για να στραγγίξουν και στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

            

                             

Παρασκευή σιροπιού

Σε μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε το νερό και την ζάχαρη. Μόλις βράσει το μείγμα σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.