ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: Η διατροφική αξία του «βασιλιά» των χριστουγεννιάτικων γλυκών και μία συνταγή που… στάζει στο μέλι.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: Η διατροφική αξία του «βασιλιά» των χριστουγεννιάτικων γλυκών και μία συνταγή που… στάζει στο μέλι.

Μαλακό ή τραγανό, περισσότερο ή λιγότερο μελωμένο, το μελομακάρονο είναι το πατροπαράδοτο γλύκισμα των Χριστουγέννων, που συνήθως βγαίνει νικητής στην αναμέτρηση με τους κουραμπιέδες, ειδικά όταν κριτές είναι τα παιδιά.

 

Εκτός όμως από τη γεύση, το μελομακάρονο ή αλλιώς «φοινίκι» για τους Μικρασιάτες, περιέχει υψηλής διατροφικής αξίας συστατικά: Δημητριακά (αλεύρι), πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, σιμιγδάλι, πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης και φωσφόρου,

πορτοκάλι, πηγή καλίου και βιταμίνης C και β-καροτίνης και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η κατανάλωση του οποίου σχετίζεται με την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

 

Ακόμη, τα μελομακάρονα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα, ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα λόγω των καρυδιών, ενώ η κανέλα ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

 

Τέλος, το πλούσιο σε φλαβονοειδή γαρύφαλλο καταστέλλει τη φλεγμονή στον οργανισμό και το μέλι εκτός των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που περιέχει, έχει γνωστή αντιβακτηριακή δράση.

 

Όσο για τη ζάχαρη; Όταν δεν γίνεται κατάχρηση φτιάχνει τη διάθεσή μας και «ταΐζει» τον εγκέφαλό μας.

 

 

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ

Για τα μελομακάρονα

1 κιλό αλεύρι

400γρ. σιμιγδάλι ψηλό

500γρ. ελαιόλαδο

250γρ. ζάχαρη άχνη

250γρ. νερό

250γρ. χυμός πορτοκάλι.

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

15γρ. αμμωνία

5γρ. σόδα

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

κονιάκ: βασικό συστατικό της παραδοσιακής συνταγής, αλλά ακατάλληλο για ανηλίκους

 

 

Για το σιρόπι

2 κιλά ζάχαρη

1 λίτρο νερό

500γρ. μέλι
 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Aνακατεύουμε με σύρμα χειρός όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το σιμιγδάλι.

3. Προσθέτουμε το ανακατεμένο με το σιμιγδάλι αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χεριά μας έως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή, ομοιογενής και εύπλαστη.

4. Πλάθουμε ομοιόμορφα στο σχήμα της αρεσκείας μας. Όσο πιο μικρά πάντως τα μελομακάρονα, τόσο πιο ευκολοφάγωτα είναι.  

5. Τοποθετούμε τα κομμάτια στο ταψί σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις. 

6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 20΄.

7. Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα τοποθετώντας τα σε μία τρυπητή κουτάλα και βουτώντας τα ζεστά σε κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε για λίγο πάνω σε μία σχάρα για να στραγγίξουν και στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

            

                             

Παρασκευή σιροπιού

Σε μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε το νερό και την ζάχαρη. Μόλις βράσει το μείγμα σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Share on facebook

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ