Μικροί μεγάλοι στον κήπο

Μικροί μεγάλοι στον κήπο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Εν αναμονή της άνοιξης μυήστε τα παιδιά σας στην κηπουρική και μεταμορφώστε σε επίγειο παράδεισο το μπαλκόνι, τη βεράντα ή τον κήπο φυτεύοντας τα αγαπημένα σας εποχικά φυτά τον Φλεβάρη.

 

Η ενασχόλησή μας με την κηπουρική, ακόμη και εάν ως κηπουρική εννοούμε το φύτεμα πανσέδων σε μία μικρή ζαρντινιέρα, δεν μας φέρνει μόνο πιο κοντά στη μητέρα Φύση αλλά και μεταξύ μας. Η εργασία που θα αποδώσει κυριολεκτικά καρπούς μέσα σε λίγες εβδομάδες και η ευχαρίστηση που αντλούμε δουλεύοντας στη γη –μία διαδικασία γραμμένη στα γονίδιά μας- δίνουν ξεχωριστό νόημα στα οικογενειακά σαββατοκύριακα. Μικροί και μεγάλοι χαλαρώνουν και δημιουργούν μακριά από τις οθόνες των υπολογιστών και των κινητών και βάζουν τα χέρια τους στο ευεργετικό για το άδειασμα του νου, χώμα. Τι πρέπει όμως να ξέρουμε για να πετύχει η προσπάθεια και να γεμίσει η βεράντα ή ο κήπος μας με χρώματα και αρώματα;

 

  • Επιλέξτε τα φυτά με τη βοήθεια του γεωπόνου. Εκείνος ξέρει καλύτερα τις συνθήκες που απαιτεί κάθε φυτό για να βλαστήσει και να ανθίσει.
  • Τα εργαλεία κάνουν το μάστορα αλλά και τον κηπουρό. Οι τσάπες, τα σκαλιστήρια, τα φτυαράκια και τα κλαδευτήρια πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και να είναι κατάλληλα για τα παιδιά σας. Μην αφήσετε ένα μικρό παιδί με μία τσάπα αλλά δώστε του την ευκαιρία να σκάψει με ένα φτυαράκι τη γλάστρα του και να φυτέψει το λουλούδι της αρεσκείας του.
  • Αποφύγετε κάθε είδους χημική ουσία όπως φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Μπορείτε να ενισχύσετε τα φυτά σας με οργανικό λίπασμα που έχετε οι ίδιοι παρασκευάσει με φύλλα, κλαδιά αλλά και υπολείμματα κουζίνας από φρούτα, λαχανικά και κατακάθια καφέ σε ειδικά δοχεία για κομπόστ.
  • Μην επιλέγετε μόνο καλλωπιστικά και μυρωδικά φυτά αλλά και λαχανικά που θα γίνουν η αφορμή να υιοθετήσουν τα παιδιά σας την υγιεινή διατροφή.
  • Διαλέξτε την κατάλληλη «στολή». Ρούχα που δεν είναι σε καλή κατάσταση ώστε να δοθούν σε άλλα παιδιά, μπορεί να γίνουν η κατάλληλη περιβολή για τις ασκήσεις κηπουρικής.
  • Παρακολουθήστε τις μετεωρολογικές προβλέψεις και επιλέξτε μέρες που δεν επικρατεί παγετός ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Κλαδέψτε τα φυτά που ξυπνούν την άνοιξη και θεριεύουν το καλοκαίρι.
  • Τέλος, ποτίστε τα νέα σας φυτά και μοιράστε τις ευθύνες για τον κήπο, το μποστάνι ή το μπαλκόνι του διαμερίσματος σε όλους. Τα φυτά θέλουν φροντίδα και αγάπη. Αυτό είναι και το κυριότερο μάθημα ζωής που παίρνουν τα παιδιά μας από την κηπουρική.

 

Τον Φεβρουάριο φυτεύουμε:
Γεράνια, πανσέδες, ανεμώνες, σκυλάκια, και μαργαρίτες οι οποίες ανθίζουν τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Ακόμη μπορούμε να φυτέψουμε τις ανθεκτικές στο κρύο γυμνόριζες τριανταφυλλιές.
Αν έχετε μποστάνι ο Φεβρουάριος είναι η κατάλληλη περίοδος να φυτέψετε κρεμμύδια ή και κρεμμυδάκια, σκόρδο, καρότο και αν έχετε ήδη κάνει την αρχή να συνεχίσετε να καλλιεργείτε μαρούλι και πράσο.


Ό, τι σπείρεις θα θερίσεις.
Η συγκίνηση που νιώθει κανείς βλέποντας να βλασταίνει το φυτό που ο ίδιος έχει σπείρει είναι μεγάλη. Μπορείτε να την νιώσετε στο μποστάνι σας φυτεύοντας στο τέλος του χειμώνα σέσκουλα, πράσα και σπανάκι αλλά και αγγούρια, τομάτες, πιπεριές, καρότα και κολοκύθια. Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε «φυτώρια» φρέσκων μυρωδικών σπέρνοντας σε μικρά δοχεία μαϊντανό και σέλινο και να τα μεταφυτεύσετε αργότερα σε μεγάλες γλάστρες ή στον κήπο.

Καλή σοδειά.